11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTermo, cu-n picior în faliment şi cu-n ochi la banii publici

Termo, cu-n picior în faliment şi cu-n ochi la banii publici

La patru ani de la declanşarea insolvenţei, furnizorul de căldură al oraşului, SC Termo Craiova SRL, nu reuşeşte să-şi plătească datoriile către creditorul care i-a cerut falimentul, Complexul Energetic Oltenia. Tot ce a reuşit operatorul local să facă este să plătească facturile curente la zi, iar restanţele sunt achitate într-un procent foarte mic. De exemplu, suma cuprinsă în planul de reorganizare pe care Termo trebuie să o plătească Complexului este de 152.955.877 de lei, din care totalul datorat în perioada martie 2016 – septembrie 2018 conform planului modificat este de 51.596.013 lei, din care a reuşit să achite doar 3.844.704 lei. Sume mari are de plătit Termo şi către Direcţia Finanţelor Publice, căreia îi datora în perioada martie 2016 – septembri 2018 suma de 14.024.295 de lei, din care a plătit doar 3.726.454 de lei. „Cu facturile curente suntem cu plata la zi, dar în ceea ce priveşte restanţele, niciodată nu cred că vom reuşi să le achităm, pentru că nu avem cum, chiar dacă am vrea noi“, este de părere viceprimarul Craiovei, Stelian Bărăgan.
Ce-i drept, distribuitorul de căldură al oraşului mai are o prelungire de un an, până în martie 2020, dar nu se întrevede nici o speranţă că ar găsi resursele necesare achitării datoriilor. „Avem o prelungire de un an să ne plătim datoriile către creditori. Procesul de insolvenţă este pe rolul instanţelor de judecată şi următorul termen este pe data de 20 mai 2019. Falimentul îl poate cere creditorul şi instanţa decide“, a spus directorul SC Termo Craiova SRL, Lorena Nicolăiţă. Reprezentanţii administraţiei locale craiovene spun că cea mai bună variantă, dacă ar fi să se declanşeze falimentul, este CEO. „Dacă Termo intră în faliment, noi îmbrăţişăm varianta cu CEO, să preia ei şi producerea, şi distribuţia agentului termic“, a precizat Stelian Bărăgan.

Termo, modernizare cu bani de la bugetul local şi de la MDRAP

În ciuda faptului că vântul falimentului îi suflă în ceafă, SC Termo are şi planuri de viitor. În acest sens, Primăria Craiova a alocat fonduri pentru un studiu de fezabilitate (cu un cost estimat de 358.000 de lei) pentru lucrări de intervenţii (SF/DALI) pentru PT 1 şi PT 4 Valea Roşie, dar şi pentru achiziţionarea unui număr de 1.000 de contoare cu citire la distanţă. În plus, Termo vrea să prindă şi ceva fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice, pentru retehnologizarea reţelelor.
„S-a făcut un studiu de oportunitate pentru fundamentarea deciziei pe care noi o vom lua când SCTermo va intra în faliment. În acest moment, am prins în buget suma cu care vom achiziţiona 1.000 de contoare cu citire la distanţă, iar Termo va achiziţiona din fonduri proprii alte 200 de contoare, asta înseamnă că în două cartiere vom avea contoare noi. Am făcut, totodată, un studiu de strategie de dezvoltare la nivel de municipiu şi am ridicat în SEAP un studiu de fezabilitate pentru cele două zone pe care vrem să le reabilităm. Sunt cerinţe pe care trebuie să le îndeplinim fiindcă vrem să obţinem fonduri MDRP. Contoarele vor fi achiziţionate undeva în luna septembrie şi pot fi montate până la intrarea în noul sezon rece. Ele sunt produse în România şi am înţeles că toţi producătorii au astfel de contoare pe stoc“, a mai precizat viceprimarul Craiovei.

Căldura nu se opreşte

În ciuda temperaturilor ridicate din ultimele zile, craiovenii vor primi căldură până când se vor întruni condiţiile legale, adică oprirea încălzirii se face după trei zile consecutive în care temperatura medie a aerului exterior depăşeşte plus 10 grade Celsius, între orele 18.00 şi 6.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS