(Galerie Foto) Cum își înfrumusețează craiovenii grădinileÎn vremuri în care ne este mai uşor să distrugem decât să construim, în care ne este mai la îndemână să murdărim decât să curăţăm, există craioveni care demonstrează că un loc poate deveni deosebit cu eforturi minime. Singura motivaţie trebuie să fie dragostea de frumos. Sunt oameni care au reuşit să transforme spaţiile verzi din faţa blocurilor în care locuiesc în grădini care atrag atenţia oricărui trecător. Sunt puţini la număr, dar suficienţi cât să ne convingă că se poate. Patru dintre aceste grădini le-am identificat în cartierele Brazda lui Novac, Calea Bucureşti, dar şi în apropierea Pieţei Centrale.

Brazda lui Novac, blocul A 18. Dacă treci pe strada principală, vezi un bloc ca oricare altul. În spatele lui, însă, există o grădină inedită, creată din sute pet-uri şi mii de dopuri. Este „opera de artă“ a unui craiovean de 64 de ani, care locuieşte la parterul blocului respectiv şi care a dorit să transforme spaţiul verde din faţa apartamentului său într-un loc deosebit. Ideea de a face o grădină accesorizată cu pet-uri i-a venit după ce a văzut la televizor un gard făcut din dopuri. Având în vedere că lucra la Salubritate în acea perioadă şi avea posibilitatea să colecteze dopuri, s-a gândit să le valorifice creând „covoraşe“ pe care să le amplaseze pe aleile din grădină. Sunt mai bine de trei ani de când munceşte la grădină şi spune că încă sunt multe de făcut. „Încă nu e terminată, dar, având în vedere că sunt la pensie, voi avea timp. De mai bine de trei ani lucrez la ea. Am început cu împrejmuirea rădăcinilor copacilor, apoi m-am extins treptat. Am lucrat la Salubritate, la incinerare, unde se reciclau materialele plastice. Dacă tot aveam sticle, am luat dopuri, le-am sortat pe culori şi aşa am făcut totul. Într-un singur covor sunt aproximativ 300 de dopuri“, a spus Daniel Ciucă.

După ce a pavat cu dopuri aproape toată grădina, următorul pas a fost să o şi îngrădească. Tot cu pet-uri. „Pe măsură ce lucram, îmi veneau alte şi alte idei şi aşa am început să o îmbunătăţesc şi să fac şi gărduleţe, şi arcade din pet-uri. Cred că am folosit peste 300 de pet-uri, în care am introdus şi instalaţii de pom. Sunt peste 1.000 de beculeţe în ele“, a adăugat bărbatul.

Grădina este o mândrie nu numai pentru cel care a creat-o, ci şi pentru vecini. „Îmi place foarte mult ce a făcut aici. Suntem foarte mulţumiţi că a reuşit să facă o astfel de grădină în faţa blocului nostru. Iarna este cel mai frumos pentru că e luminată toată“, a spus Nicolae Sima, unul dintre vecinii lui Daniel Ciucă.

„Populaţia nu are cultul esteticului şi al curatului“

Un alt loc, o altă grădină care atrage atenţia. În apropierea Pieţei Centrale, în faţa blocului F12 se află un spaţiu care pare mai degrabă „rupt“ dintr-o grădină botanică şi care impresionează prin mărimea lui. După estimarea unui amator, se întinde pe mai bine de 100 de metri pătraţi. Ca şi în cazul lui Daniel Ciucă, grădina este îngrijită tot de către locatarii de la parter, care fac sacrificii mari, inclusiv financiare, pentru a o întreţine. O fac însă din pasiune pentru frumos. „Vrând-nevrând, suntem obligaţi să facem curat. Locuim aici de 15 ani, iar grădina este înfiinţată de către cei de la care am cumpărat apartamentul. În ultimii doi ani s-a încălzit clima. Iarna este mult mai scurtă şi mai călduroasă şi au apărut omizile de buxus, iar primăvara şi vara noi cumpărăm substanţe pentru a le combate. Apelăm la cineva să vină să stropească şi investim cam 1.000 – 2.000 de lei pe an în întreţinerea grădinii. Din păcate, populaţia nu are cultul esteticului şi al curatului şi suntem singurii care ne ocupăm de ea. Fiecare este canalizat pe supravieţuirea sa. Cine mai investeşte în curăţenie, în frumos?“, a spus cu tristeţe în glas persoana care se ocupă de îngrijirea grădinii şi care a refuzat să îşi decline identitatea.


Grădini întreţinute din…. pensii

Frumuseţe, culoare, mireasmă de primăvară. Sunt cuvintele care îţi vin în minte atunci când priveşti grădina din faţa blocului b8, din cartierul Calea Bucureşti. Este îngrijită de o bătrână de 80 de ani care iubeşte natura. „Locuiesc de 20 de ani aici şi mi-a plăcut întotdeauna să am grijă de grădină. Acum am în ea migdal japonez, un arbust foarte frumos, trandafir japonez, magnolia, zambile, lalele, un gutui japonez, glicinia, care face nişte inflorescenţe albastre, fucsia. Vecinii reacţionează dacă cineva distruge ceva“, a spus doamna Maria, de 80 de ani.

Lângă grădina ei, un alt spaţiu verde înfrumuseţează aleea. Este îngrijit tot de o bătrână. „Sunt prima locatară a acestui bloc, sunt aici de 60 de ani. În tot acest timp nu a ridicat nimeni nici măcar o creangă de pe jos. Singură mă ocup de tot şi cumpăr din pensia mea toate florile pe care le vedeţi. Am cumpărat trandafiri cu 15 lei bucata, am luat bujori de la Bucureşti, am dat 100 de lei cuiva să îmi adune frunzele şi să sape. Nimeni nu a dat nici un leu. Am ghiocei, flori de primăvară, zambile, trandafiri, bujori, primule, tot felul de flori, şi îmi pare rău că nu vine nimeni să mă ajute. Pentru mine, ieşitul în grădină este o relaxare. Regret însă că multe dintre flori se fură. Din acest motiv îmi doresc să ne ajute cineva să îngrădim această grădină cu un gard“, a spus, cu lacrimi în ochi, Florica Nuţă.

Contactată de Gazeta de Sud, Aurelia Filip, directoarea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, a spus că anul acesta vor fi montaţi 40 de kilometri de gard bordurat în oraş. „Vom monta 40 de kilometri de gard bordurat în toate cartierele unde au fost refăcute aleile între blocuri. Suntem pregătiţi cu forţă de muncă şi imediat ce va fi achiziţionat gardul bordurat, vom intra în toate cartierele odată cu câte o echipă“, a spus Aurelia Filip, care a adăugat că a identificat grădini îngrijite şi în alt cartier al oraşului. „În urma efectuării curăţeniei de primăvară cu personalul din asociaţiile de locatari, pe lângă grădinile neîngrijite, în care sunt aruncate tot felul de reziduuri menajere, am avut şi surpriza plăcută de a descoperi, în cartierele Brazda lui Novac şi Craioviţa, cetăţeni care îşi îngrijesc foarte frumos grădinile. Sunt oameni care ţin grădinile curate, înainte de toate, şi au grijă de spaţiile în care îşi petrec timpul liber, în special vara“, a încheiat Aurelia Filip.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 25 martie 2019

Actualitate

» Parlamentul European decide astăzi dacă internetul rămâne liber
» DNA cere rejudecarea dosarului lui Tăriceanu
» Atac cu rachete asupra Israelului
» ANOFM: 30.225 de locuri de muncă vacante la nivel naţional
» Constantin Axinia preia conducerea CFR SA
» Bruxellesul anunță că e pregătit de un Brexit fără acord
» Liviu Dragnea: Subiectul mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim trebuie abordat în CSAT
» Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni în Oltenia şi la munte
» Lista candidaților social-democrați pentru europarlamentare
» Kovesi câştigă al doilea proces cu Inspecţia Judiciară
» Administraţia Prezidenţială confirmă că Regele Abdullah al II-lea al Regatului Haşemit al Iordaniei și-a anulat vizita în România
» Tarifele românilor pentru apelurile în Europa, modificate de un gigant de telefonie mobilă. Ce trebuie să ştie clienţii
» “Mită electorală” la cortul unui candidat la alegerile europarlamentare

Publireportaj

» Comunicat de presă privind finalizarea proiectului „Dezvoltarea firmei Saben Auto 1957 SRL prin achiziția de utilaje”, smis 110925

Dolj

» De ce a descins poliţia la DSP Dolj. Culisele unei afaceri imobiliare
» Campanie pentru depistarea căminelor de bătrâni care funcţionează ilegal
» Se aleg judecătorii care vor face parte din BEJ Dolj
» Craiovenii care aruncă gunoaie pe jos, trimişi la mătură
» Produse cu gust, la doar un click distanţă
» Întreruperi energie electrică de mâine
» (Galerie Foto) Primul simpozion de ozonoterapie organizat la Craiova

Gorj

» Poliţia Locală i-a amendat pe căruţaşi
» Primăria nu are ghizi autorizaţi pentru Peştera Polovragi
» Bugetul Primăriei Târgu Jiu a intrat la apă
» Zilele Oraşului, în aceeaşi săptămână cu alegerile europarlamentare
» Controale ale inspectorilor DSVSA Gorj
» Băiatul din Gorj, căutat de cinci zile, a povestit că a mers pe jos până la Caracal
» Concert al Orchestrei de Cameră „Lyra Gorjului” la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu
» Gorj: Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a ajuns la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu
» Băiatul din Gorj, dispărut de patru zile, a fost găsit

Olt

» Elevii din Olt, 53,49% rată de promovare la simularea Evaluării Naționale, la clasa a VIII-a

Mehedinţi

» 22 de incendii, 3 accidente rutiere şi 39 de urgenţe medicale gestionate de ISU Mehedinţi în weekend

Vâlcea

» Vâlcea: Peşte transportat ilegal, confiscat de poliţişti
» Vâlcea: Cărbune confiscat la Mateeşti
» (VIDEO)Incendiul din Munţii Lotrului încă nu a fost stins. Un elicopter a fost trimis să aducă apă din râul Olt

Sport

» „GP“ Craiova a câştigat derbiul de la Under 19 cu CSJ în ultimul minut
» Ciupitu și Mitrana au făcut praf apărarea echipei CSS Slatina U17
» România dă piept cu Insulele Feroe
» Simona Halep a câștigat trofeul „Fed Cup Heart Award 2019”
» Halep, Buzărnescu, Begu, Niculescu şi Olaru, în echipa României de FedCup pentru semifinala cu Franţa
» Fotbal juvenil / Rezultatele înregistrate de „republicani“ în etapa a 12-a a Campionatului Naţional şi Liga Elitelor

Sanatate

» Cum scapi de sughiț
» De ce e bine să bei ceai verde

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Roata culorilor: cum să îți asortezi corect hainele și accesoriile
» Fenomen impresionant oferit de Lacul Michigan.
» Eliminăm toxine prin transpiraţie?
» Totul despre semințele de chia: beneficii, proprietăți, rețete
» Oslo – primul oraș din lume în care toate taxiurile vor fi electrice și se vor încărca wireless

Top