12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIN MEMORIAM: Ion Dogaru, personalitate marcantă a învățământului juridic superior

IN MEMORIAM: Ion Dogaru, personalitate marcantă a învățământului juridic superior

Se împlinește un an de când prof. univ. dr. Ion Dogaru, membru corespondent al Academiei Române, personalitate marcantă a învățământului juridic superior craiovean, personalitate care s-a bucurat, în același timp, de prestigiu național și internațional, predă acum dreptul printre îngeri.
Cotidianul nostru a relatat, de-a lungul timpului, evenimente marcante ale lumii academice oltenești, iar azi vă aducem în atenție personalitatea domnului profesor universitar dr. Ion Dogaru.
Decan al Facultății de Drept „Nicolae Titulescu“, Universitatea din Craiova, între anii 1991-2004 și decan de onoare al acestei facultăți din 2004, domnul prof. univ. dr. Ion Dogaru a rămas în sufletele a generații de studenți, marcând parcursul profesional al acestora, precum și pe cel al cadrelor didactice de la Facultatea de Drept din Craiova, la fondarea căreia a avut o contribuție esențială.
Pregătirea juridică de excepție, discursul viu și captivant, ținuta academică deosebită pot fi egalate doar de calitățile umane pe care le-a dovedit, cu modestie, în relațiile cu cei din jur, de la studenți până la corpul profesoral, în mijocul căruia a fost mereu elementul de coeziune, mentorul, formatorul de specialiști, dar și de caractere.
Conducător de doctorat din 1990, în specialitatea drept civil, cu un număr important de doctori în ştiinţă confirmaţi, cofondator al „Revistei de Științe juridice“/„La Revue des Sciences Juridiques“, revistă solicitată astăzi de peste 50 de biblioteci universitare, membru în Colegiile de onoare, Consiliile de onoare şi Consiliile ştiinţifice ale mai multor reviste de specialitate, printre care Revista de Științe socio-umane a Academiei Române, Institutul de Cercetări Socio-Umane „CS Nicolăescu Plopșor“, Buletinul Notarilor Publici, Revista Română de Dreptul proprietăţii intelectuale, Revista Română de Drept al afacerilor, Pandectele Române, Dreptul, Agora International Journal of Juridical Sciences, Tribuna Juridică/Juridical tribune etc., profesorul Dogaru a scris zeci de cărți, tratate, monografii și sute de articole de specialitate. Valoarea academică și prestigiul în domeniul juridic i-au fost confirmate de numeroasele premii, distincții și colaborări naționale și internaționale, dintre care amintim doar câteva: profesor de onoare al Universității din Craiova (1995), Medalia de aur a Academiei Republicii Federale Brazilia pentru contribuții la dezvoltarea relațiilor interuniversitare (2001), „Ordinul Steaua României“, fiind decorat în gradul de cavaler (2002), „pentru susținuta activitate științifică și didactică în domeniul științelor juridice, precum și pentru contribuția adusă la promovarea statului de drept în România“, titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Craiova (2002), „pentru merite deosebite în planul spiritualității contemporane și pentru contribuția la îmbogățirea patrimoniului de valori culturale românești“.
Începând cu anul 1966, a adunat carte juridică veche, deosebit de valoroasă, clădind o bibliotecă juridică personală. 4.000 de exemplare au fost donate Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova, constituindu-se astfel fondul de carte „Ion Dogaru“ în ianuarie 2018. „Am trăit şi trăiesc sentimentul că simt existenţa a două fiinţe îngemănate: una a instituţiei fondate, cealaltă a fondatorului acesteia. Da, îngemănate, pentru că ne leagă mii de fire, unele văzute, altele nevăzute, dar simţite, fiecare ar putea vorbi, deopotrivă, de eforturi peste puterile mele, de renunţări şi chiar de umilinţe venite din afara lăuntricului meu, dar şi de bucurii care nu se pot descrie. Aparent, patrimoniul meu scade, dar doar aparent. Averea mea spirituală, prin constituirea Fondului de Carte, nu scade ci, dimpotrivă, creşte. La 83 de ani, mă mândresc cu colegii mei, cu toţii mai tineri, cu promoţiile de absolvenţi, dar şi cu cei ce urmează, pentru că pe toţi îi consider, deopotrivă, averea mea de suflet. Vivat Academia!“, ne declara prof. univ. dr. Ion Dogaru, în urmă cu un an, cu puțin timp înaintea urcării printre îngeri.
In memoriam, Adunarea Generală a cadrelor didactice de la Facultatea de Drept, Consiliul Facultății, la inițiativa conducerii facultății, au înființat bursa „Ion Dogaru“, o bursă care va fi susținută financiar de Centrul de Cercetări Juridice De Drept Privat, precum și premiul „Ion Dogaru“, o distincție juridică academică, ce se va acorda unei personalități din lumea dreptului pentru merite deosebite în dezvoltarea învățământului juridic românesc. „Ne amintim cu bucurie și cu durere în același timp de mentorul nostru, al tuturor. Își începea ziua salutându-ne cu versuri din câte o poezie. La festivitățile facultății, purta cu mândrie roba Academiei Române. Ne încuraja pe fiecare și ne purta de grijă tuturor. Am pierdut un părinte, un prieten, un dascăl desăvârșit și un conducător de la care am învățat să clădim pentru viitor, dar am câștigat amintiri și învățături! În aceste momente, în nume personal și în numele colectivului de cadre didactice al facultății, îi aducem un pios omagiu și ne exprimăm gratitudinea pentru faptul că am avut bucuria și onoarea de a cunoaște un mare OM“, a declarat prof. univ. dr. Sevastian Cercel, decanul Facultății de Drept din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS