11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVântul a distrus solarul unui fermier

Vântul a distrus solarul unui fermier

Un fenomen meteo rar întâlnit, produs în noaptea de vineri spre sâmbătă, l-a lăsat pe un tânăr fermier din localitatea olteană Obârșia fără munca de luni de zile.

Paguba este importantă, peste 10.000 de lei, a apreciat fermierul Ionuț Victor Radu, din Obârșia, județul Olt, care are aproximativ 2.500 mp de legume în spații protejate. Cel mai mare dintre solarii a fost, însă, aproape pus la pământ în noaptea de 22 spre 23 febuarie, când județul Olt s-a aflat sub două avertizări de vreme severă.
„A fost viscol, a fost un vânt foarte puternic. Eu, unul, n-am întâlnit așa ceva. A fost foarte urât, dacă mi-a strâmbat inclusiv structura. Paguba este de cel puțin 10.000 de lei. Plantele stăteau să înflorească și eu preconizam să ies cu ele undeva la 20 aprilie, nu în mai. Acum vin de la niște persoane cu care am stat de vorbă și m-ajută cu niște răsaduri. Sunt cu două săptămâni în urma alor mele, dar nu am ce să fac. Problema nu e că mi-a distrus folia de pe un solar, că și asta e foarte scumpă, dar cel mai mult mă omoară faptul că am pierdut recolta, în condițiile în care tocmai ce am încheiat investiția în sistemul de încălzire. Am cumpărat două centrale, cu ventilatoare, cu tot, tocmai ce le pusesem în funcțiune, de câteva zile“, a precizat fermierul care cu doar câteva zile înainte plantase pe mai bine de 1.000 mp, în solar, tomate. Soiul extratimpuriu ar fi trebuit să-l ajute să scoată pe piață roșiile în a doua parte a lunii aprilie, după toate calculele făcute, astfel încât să poată să obțină un preț bun.
Din cele întâmplate în anii trecuți, fermierii curajoși, dar care și investesc pe măsură pentru a ține pasul cu fermierii din alte țări, reușesc să vândă în primăvară cu prețuri între 15 și chiar 20 lei/kilogram. E vorba de soiuri apreciate de români, gustoase, dar și cu prețuri pe măsură. Din păcate, se vor găsi doar în piețe, pentru că, a explicat fermierul, marile rețele de supermarketuri nu sunt dispuse să achiziționeze la prețuri mari, pentru a vinde la prețuri și mai mari, în condițiile în care e destulă marfă de import, la prețuri de 3-4 ori mai mici.
„Totul se blochează la preț, iar noi, cei care investim în sisteme de încălzire, cheltuim mult. E și investiția, dar și funcționarea. Și atunci noi trebuie să vindem roșia cu un preț mediu de 7-8 lei, adică începi cu 15 lei, termini cu 4-5 lei/kg. În fiecare an așa au fost prețurile, de ani de zile primele roșii se vând între 15 și 20 de lei. Anul ăsta ar fi o suprafață de vreo 4.000 mp de roșii la mine, anul trecut am vândut în Slatina, în Piața Zahana, dar am avut pe o suprafață mult mai mică. (…) Roșiile astea (cultura compromisă -n.r.) nu sunt pentru supermarket. Marketul vrea o roșie undeva până la un euro, n-o să vedeți niciodată Kauflandul că vrea roșii cu 15 lei, nu se vând, asta este, există alternativa de la turci, greci, îl iei cu 4 lei și consumatorul pe aia o vrea, pe aia o mănâncă“, a declarat fermierul.

„Bani împrumutați, rate la bănci, greu de găsit oameni… “

Fermierul a găsit deja folia și a început reconstrucția solarului. Problema cea mai mare este însă răsadul, iar acum caută pe la prieteni plante care să-i asigure, așa cum și-a propus, scoaterea pe piață de roșii timpurii. Asta înseamnă alt cost, dar este, spune Victor Radu, și o lecție pe care a învățat-o, anume că va trebui să producă răsad cu o marjă de siguranță și că trebuie să-și asigure solarul și cultura.
„În străinătate îți asigură și structura solarului, și cultura. E gen asigurare obligatorie sau full-casco la mașină, la fel funcționează în alte state asigurarea pe cultură. Eu am lucrat în afară într-o fermă de căpșuni și zmeură. Fiind acum pățit, o să mă interesez despre asta. În general, în zona noastră, nu au fost probleme cu vântul. În toamnă au fost, în zona Vădăstrița, le-au pus solariile la pământ“, a mai spus fermierul, care admite că își face cu pasiune meseria, însă greutățile sunt enorme. „Multă muncă, mulți bani, bani împrumutați, rate la bănci, greu de găsit oameni… Nu mă plâng, dar sunt sacrificii multe. E și pasiune, e și muncă, dar când îți dă o nenorocire de-asta chiar te mai gândești dacă nu mai bine era să fi făcut altceva. Acum, eu nu mai pot să dau înapoi, asta e!“, a mai spus fermierul, care după recolta de roșii timpurii va produce pentru lanțul Mega Image, în cadrul cooperativei de la Vădăstrița, al cărei membru este, legume din soiurile contractate cu retailerul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS