Cum să evitați evaziunea și spălarea banilor

Conferință la Craiova pe tema dreptului penal al afacerilor, Foto, Lucian Anghel
Autori


Barourile din Dolj, Olt și Gorj, în colaborare cu Facultatea de Drept din cadrul Universității din Craiova, au organizat vineri, la Craiova, cea de-a cincea ediție a Conferinței de drept penal al afacerilor. Evenimentul s-a desfășurat în Aula Magna a Facultății de Drept, în prezența unor avocați și alți practicieni în materie de drept penal al afacerilor. Au fost abordate teme diverse, cum ar fi: procedura tragerii la răspundere penală a persoanei juridice, aspect privind confiscarea sumelor de bani, alte provocări ale practicii judiciare penale în spețe ce privesc firmele.

Falși avocați

În debutul conferinței, decanul Baroului Dolj, Lucian Bernd Săuleanu, a atras atenția asupra faptului că, așa cum autoritățile au reacționat în cazul medicului italian fără studii și fără drept de practică, tot așa ar trebui să reacționeze autoritățile competente și societatea civilă în cazul avocaților fără drept de practică, dar care se prezintă ca avocați. Săuleanu a precizat că și acești falși avocați comit ilegalități și că sunt prezentate cazuri concrete pe site-ul Baroului Dolj.

Corelații între evaziunea fiscală și spălarea banilor

Referitor la obiectivul principal al conferinței, în prima parte a întâlnirii s-au prezentat unele soluții pentru firmele acuzate de evaziune și chiar și de spălare de bani.

Avocatul Mihai Adrian Hotca, de la Baroul București, care este și profesor universitar, a vorbit despre Legea evaziunii fiscale care stabilește ca infracțiune inclusiv tentativa de a se sustrage cu rea-credință de la plata impozitelor și taxelor către stat. Tentativa este sancționată la fel ca și neplata cu rea-credință a impozitelor, termenele de prescripție sunt tot între trei și zece ani sau limitele sunt la jumătate în cazul tentativei. Hotca a precizat că nu există o practică unitară la nivelul jurisprudenței românești, astfel că instanțele decid diferit de la o zonă la altă. În cazul tentativei de evaziune, nu se aplică articolul 187 din Codul penal, care se referă la pedeapsa pentru infracțiunea consumată, ci se aplică legea cea mai favorabilă celui care a comis fapta.

Avocatul Hotca a mai arătat că în dosarele de la diverse instanțe au mai existat probleme legate de corelarea evaziunii fiscale cu infracțiunile de spălare a banilor. Există probleme la extreme: ce se confiscă atunci când are loc o evaziune? Pentru a evaziona 190.000 de euro ai nevoie de un transfer bancar de un milion de euro. În jurisprudență există patru situații prin care se confiscă produsul infracțional (TVA de 190.000 de euro): 1. Se confiscă întreaga sumă și se obligă la plata sumelor către stat. 2. Se confiscă doar diferența până la un milion. 3. Se confiscă doar ceea ce s-a evazionat, adică TVA-ul. 4. Nu se confiscă nimic dacă evazionistul plătește obligațiile respective la stat cu tot cu accesorii. Hotca a precizat pentru avocații din sală că există Decizia nr. 23/2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care prevede că, dacă evazionistul a fost obligat să plătească impozite plus accesorii pentru acea sumă evazionată, atunci nu trebuie să i se mai confiște nimic. „Totuși, practica judiciară este neunitară. Nu i se mai confiscă toată suma, dar tot i se confiscă diferența față de ceea ce a evazionat. Păi dacă l-am pus o dată să plătească suma «spălată» de ce se mai confiscă încă o dată?“, întreba profesorul de drept din București.


Când are loc spălarea banilor

Încă o problemă ridicată de specialistul în drept citat ar fi aceea a unor situații pe care le consideră absurde în practică, respectiv de corelare a evaziunii cu spălarea banilor în momentul efectuării transferului bancar în care s-au evazionat sumele, în sensul că nu ar trebui corelate în momentul efectuării unui transfer bancar de genul celui de mai sus. El a explicat că evaziunea nu intervine în momentul efectuării transferului bancar, ci abia după o lună, atunci când firma depune declarația 394 la Fisc și se consumă evaziune fiscală. Profesorul de drept le explică avocaților o „șmecherie avocățească“, în sensul că, dacă o firmă este acuzată de evaziune și de spălare de bani încă de la efectuarea transferului bancar, atunci nu ar exista niciun prejudiciu.

Cum se acoperă un prejudiciu

În cazul în care evazionistul acoperă pretențiile părții civile, atunci i se poate reduce pedeapsa sau beneficiază de circumstanțe atenuante. Cu alte cuvinte, administratorul firmei trebuie să plătească exact cât cere partea vătămată, care este, de regulă, Fiscul. Atunci apare o problemă: omul vrea să plătească, dar el știe că are o datorie mai mică decât pretinde Fiscul. Se pare că nu are altă soluție decât să plătească ceea ce i se cere, pentru a beneficia de reducerea pedepselor, deci să acopere prejudiciul cerut.

Acoperirea prejudiciului se mai poate face nu doar cu bani sau bunuri, ci și cu o scrisoare de garanție bancară validă, emisă de o bancă. Scrisoarea de garanție rămâne la dispoziția Fiscului, ceea ce se traduce prin acoperirea prejudiciului cauzat de persoana care a comis evaziunea.

Analiză financiară în cazul spălării banilor

La conferință s-au prezentat și unele soluții care ar ajuta procurorii în investigarea anumitor cazuri de evaziune și spălare a banilor. Procurorul Elena Hach, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov, a precizat că este foarte important ca analiștii financiari de la Oficiul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor să coreleze datele transmise procurorilor, pentru acuratețea cercetărilor. Procurorul Hach a spus că analiștii financiari primesc date financiare de la bănci privind transferurile bancare suspecte, date de aplicarea legii (caziere și altele), date administrative (evidența persoanelor fizice și a persoanelor juridice). Pentru ca analistul financiar de la Oficiul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor să producă un produs de spălare a banilor și să îl livreze procurorilor, atunci soluția ar fi ca acel analist să coreleze și să integreze datele financiare, cu cele legale și cu cele administrative pe care le primește conform legii. Dacă aceste date ar fi corelate, atunci procurorilor le-ar fi mai ușor să deslușească ițele spălării banilor. În caz contrar, ar fi ca și cum li s-ar livra piese dintr-un puzzle, care nu le spun mare lucru.Comenteaza acum

Alte stiri

15 aprilie 2019

Gorj: Anchetă pentru excavare fără drept de agregate minerale

Angajaţii unei firme sunt anchetaţi de poliţiştii gorjeni pentru excavare ilegală de agregate minerale. Polițiști din cadrul Postului de Poliție Bumbești Pițic s-au sesizat la finalul săptămânii trecute din oficiu cu privire la faptul că un ...

Sumarul ediției de luni, 11 februarie 2019

Actualitate

» Turcia: Un elicopter militar s-a prăbușit la Istanbul – patru răniți
» Rusia se va deconecta pentru scurt timp de la internetul global, ca parte a simulării unui război cibernetic
» Bacşişul în România versus alte ţări:
» Premii de până la 50.000 de euro pentru startup-uri românești din domeniul energiei
» O tânără de 17 ani s-a aruncat în râul Olt
» Astmul bronşic: cauze, simptome, tratament
» Vremea se va schimba în următoarele săptămâni
» Efectul placebo
» NASA a asistat la naşterea unei insule în Pacificul de Sud care a surprins savanţii. ”Eram ca nişte copii bezmetici”
» Gorj: Au revenit ninsorile la Rânca
» Robotul ”conştient”. A învăţat singur despre sine şi lumea din jurul lui
» Când şi cum trebuie să ne spălăm pe mâini
» Vâlcea: Şofer surprins de camerele video încălcând regulile de circulaţie în centrul Râmnicului
» Regizorul Woody Allen cere despăgubiri platformei Amazon pentru încălcarea unui contract
» Suedezii au ajuns la concluzia că Rusia se pregătește de un război mondial. Care sunt „inamicii” vizați de ruși
» Daniel Nache, auditor la DSP Olt, în fruntea Direcției Generale a Vămilor
» Vâlcea: Liceul Sanitar ”Antim Ivireanul” va avea o nouă sală de sport
» 20 de semne că ficatul tău e plin cu toxine
» (VIDEO) Craiova: Zeci de navete încărcate cu bere s-au răsturnat dintr-un tir pe Centura de Nord
» Imagini cu Nicolae Ceauşescu, în cel mai recent videoclip al unei formaţii britanice celebre
» Telefoanele care emit cele mai multe radiaţii în 2019. Modele populare se regăsesc pe listă
» Isărescu, despre atacurile la adresa BNR: jalnice, iresponsabile, de două parale. Despre consilierul pe probleme economice al premierului: Ia uite cine ne dă nouă sfaturi!

Local

» Daniel Nache, auditor la DSP Olt, în fruntea Direcției Generale a Vămilor

Dolj

» Operatori economici din Dolj, amendaţi cu 43.000 de lei
» Fost primar, condamnat definitiv pentru abuz în serviciu
» Şeful Fiscului regional de la Craiova, mutat la Cluj
» Afaceri de succes – „L’amour du pain“, prima boulangerie autentică din Craiova (VIDEO, GALERIE FOTO)
» Elevii cer transport gratuit, primăria face simulări pe buget
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Proiect pentru a marca 200 de ani de la Revoluţia lui Tudor Vladimirescu
» Şeful Fiscului regional de la Craiova, mutat la Cluj
» Creație populară și armonie muzicală, în Galeriile „Cromatic“

Gorj

» Începerea lucrărilor la Stadionul Municipal, amânată
» Nicio manifestare de Sfântul Valentin şi de Dragobete
» Sistem de supraveghere video pentru cea mai mare parcare din oraş
» Gorj: Pregătiri pentru „Colocviile Brâncuşi”
» Gorj: Angajaţii Primăriei Rovinari vor dona sânge
» Studenţi în stagiu de practică, la Jandarmeria Gorj
» Şase cazuri de muncă „la negru”, depistate de ITM Gorj

Olt

» (Video) Doi recidiviști care au furat zeci de telefoane, prinși de procurorii din Corabia

Sport

» Mangia: Am avut o atitudine perfectă
» Bancu: Ne-a luat puţin valul
» SCM „U“ joacă în Cupă
» „Leii“ lui Filip Popescu, pe doi la Braşov Indoor Cup 2019

Sanatate

» Uleiul de peşte – benefic pentru sănătate
» De ce e bine să mănânci mere

Educatie

» Olimpicul Florian Călina: „Premiul cel mai valoros este o medalie“

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Jennifer Aniston şi-a sărbătorit a 50-a aniversare alături de fostul soţ Brad Pitt

Top