Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că medicul pneumolog Elena Vlad, care a refuzat să trateze o pacientă, îşi va afla vineri sancţiunea. Medicul a fost trimis în faţa Comisiei de Etică a Spitalului Judeţean, în urma unei dispoziţii venite din partea managerului Gigel Capotă. Acesta a declarat că este regretabil ce s-a întâmplat şi că până vineri şi o Comisie de Disciplină se va pronunţa în acest caz. Este de menţionat că medicul Elena Vlad a consemnat în foaia de observaţii că nu poate fi aplicată o manevră de specialitate, ca urmare a proastei salarizări şi a lipsei de personal. Managerul unităţii medicale de la Târgu Jiu a mai spus că medicul a solicitat Comisiei de Etică un document prin care solicita înlocuirea unui membru, din motive personale. Elena Vlad s-a prezentat în Comisia de Etică alături de un avocat. Reprezentanţii Comisiei şi juriştii au fost de acord ca medicul să vină să se apere cu ajutorul unui avocat.
Gigel Capotă a precizat că din partea Comisiei de Etică a fost emis un aviz de specialitate. În documentul respectiv au fost semnalată existenţa unor disfuncţionalităţi. În prezent, se aşteaptă verificarea Comisiei de Disciplină a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Capotă lasă să se înţeleagă faptul că există situaţii în care nu s-ar fi respectat anumite proceduri de legalitate. Comisia de Disciplină urmează să analizeze situaţia, să audieze persoanele implicate şi să propună sau nu o sancţiune. Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, Gigel Capotă, s-a exprimat public legat de sancţiune şi a spus că ar merge pe maximum, dacă ar depinde numai de el. Deşi are peste 10.000 de lei lunar, doctoriţa a invocat în actele medicale salarizarea proastă: „Nu se poate realiza aspirat bronșic în boală infecțioasă, deoarece este lipsă de personal mediu sanitar, dar și lipsă de salarizare corespunzătoare a personalului care efectuează această manevră“, se menţionează în fişa pacientei. Cu toate acestea, salariile personalului medical au tot crescut în ultimul an. Numai leafa doctoriţei este de peste 10.000 de lei lunar. Costinel Popescu, directorul medical al Spitalului Judeţean Târgu Jiu, a declarat că nu se impunea procedura respectivă, starea pacientei fiind gravă şi trebuia să fie intubată. Directorul medical a precizat că vor fi făcute publice toate măsurile care vor fi luate în acest caz.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.