17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRăzboi la cuţite în justiţie ECODOLJ - Eco Sud

Război la cuţite în justiţie ECODOLJ – Eco Sud

Proiectul cu fonduri UE de 54 de milioane de euro pentru colectarea deşeurilor din Dolj a fost blocat. Autorităţile nu reuşesc să ajungă la o înţelegere scrisă cu Eco Sud, pentru depozitarea deşeurilor din întreg judeţul în depozitul de la Mofleni. ECODOLJ – structura care gestionează proiectul – a ajuns în justiţie cu Eco Sud.

În data de 3 decembrie 2018, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deşeurilor ADI ECODOLJ a iniţiat o acţiune în justiţie împotriva Eco Sud (operatorul depozitului de deşeuri de la Mofleni) şi a Consiliului Local (CL) Craiova. În proces este parte şi o asociere de firme condusă de Iridex Group – care, în luna mai 2018, a fost delegată să gestioneze colectarea şi transportul deşeurilor din judeţ.
ADI este o structură care cuprinde cele 112 localităţi din Dolj, creată pentru promovarea, finanţarea şi implementarea unui proiect cu fonduri UE în valoare de 54 de milioane de euro, denumit „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj“. Concret, deşeurile din întreg judeţul vor fi colectate de un operator desemnat de ADI şi transportate la singurul depozit ecologic conform din Dolj, cel gestionat de firma Eco Sud într-unul dintre cartierele Craiovei, la Mofleni. Ca să acceseze finanţarea UE, autorităţile locale trebuia să se asigure că au acceptul Eco Sud pentru depozitarea deşeurilor. În acest scop, Primăria Craiova a modificat contractul din 2002 de asociere cu Eco Sud, în sensul că a extins aria de preluare a deşeurilor la toate localităţile din Dolj. Tariful de depozitare „pentru prezent şi viitor“ era cel stabilit prin contractul dintre primărie şi Eco Sud. Foarte important, hotărârea prevedea că operatorul depozitului“ nu poate refuza preluarea deşeurilor de la operatorii cu care ADI va încheia contracte de delegare a gestiunii pentru serviciile de colectare, transport, sortare şi compostare“, firma Eco Sud obligându-se „să realizeze depozitarea deşeurilor cu repectarea prevederilor legale în domeniu“. În acest sens, părţile implicate au semnat un angajament (protocol), care este anexă la contractul de finanţare, făcând parte din acesta.

Situaţie periculoasă pentru mediu şi sănătatea populaţiei

Potrivit ADI, societatea Eco Sud a refuzat până acum să încheie contracte de depozitare a deşeurilor, deşi formal este de acord.
Eco Sud ar fi avut o situaţie „foarte ambiguă“ şi a purtat o corespondenţă cu ADI din care nu a rezultat nimic, iar judeţul se confruntă acum cu această problemă „gravă pentru mediu şi sănătatea populaţiei“. Miza a rezultat spre sfârşitul anului 2018: Eco Sud nu recunoaşte faţă de localităţile din ADI tariful de depozitare existent în prezent, de 19,27 euro fără TVA, stabilit prin contractul cu CL Craiova, şi „încearcă să obţină o majorare de tarif“, profitând de „poziţia de monopol“ pe care o deţine pe piaţa locală. ADI consideră această practică „neconcurenţială“.
Tariful de 19,27 euro/tonă fără TVA a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2018, dar Eco Sud ar vrea majorarea lui cu 2,38 euro/tonă fără TVA, adică echivalentul a 11,09 lei. Cum CL Craiova şi Eco Sud nu au ajuns la un acord pentru mărirea tarifului de depozitare, este lesne de înţeles că întregul demers s-a blocat. Conform documentelor şi angajamentelor asumate, preţul de depozitare stabilit pentru Craiova va fi acelaşi pentru toate localităţile din Dolj.
În consecinţă, ADI a cerut instanţei să oblige Eco Sud şi CL Craiova să încheie contracte ce decurg din obligaţiile asumate prin protocolul din 2013, subliniind că pe cale amiabilă nu s-a reuşit deblocarea situaţiei. În această situaţie, „este pusă în pericol activitatea de salubrizare, cu consecinţe pentru mediu şi sănătatea populaţiei (inclusiv răspândirea bolilor)“, se mai arată în acţiunea depusă la instanţă. Deoarece litigiul este într-un stadiu incipient, Eco Sud nu a depus încă o întâmpinare în acest dosar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS