9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjO femeie a decedat de gripă și alte trei cazuri sunt monitorizate la Spitalul Judeţean

O femeie a decedat de gripă și alte trei cazuri sunt monitorizate la Spitalul Judeţean

O femeie, de 51 de ani, din comuna gorjeană Fărcăşeşti, a murit de gripă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Bolnava fusese internată iniţial la Spitalul Orăşenesc din Rovinari şi a ajuns miercurea trecută la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Aici a fost internată la Secţia medicală, din clădirea de pe strada Progresului. Primul diagnostic a fost anemie severă, dar au fost şi suspiciuni de gripă. Femeia suferea de diabet zaharat, boală ischemică coronariană şi bronhopneumopatie obstructivă cronică, care cel mai probabil s-a acutizat. Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, Costinel Popescu, a declarat că femeia care a murit în judeţul Gorj fusese trimisă miercuri de la Spitalul din Rovinari, iar la internare era în stare gravă. Decesul a survenit pe 19 ianuarie, după ce medicii au aplicat manevre de resuscitare. Eforturile cadrelor medicale de a o salva pe femeia de 51 de ani nu au dat însă roade.

Nu se ştie dacă era vaccinată

Pentru moment, nu s-a stabilit deocamdată dacă femeia era vaccinată antigripal. „Am încercat să corectăm, în primul rând, anemia pentru care era trimisă la noi. S-au pus patru pungi de sânge, patru zile succesive, starea generală după administrarea sângelui a fost cât de cât satisfăcătoare, s-a ameliorat, ulterior a avut o cădere bruscă, alterare imediată a stării generale. S-a instituit un edem pulmonar, o complicaţie care apare în astfel de cazuri, edem pulmonar acut. A fost retransferată în ATI, intubată, ventilată mecanic, iar în final a decedat“, a spus directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, Costinel Popescu. Direcţia de Sănătate Publică Gorj a dispus luarea unor măsuri de prevenire în cadrul Spitalului Judeţean. Este vorba de monitorizarea accesului aparţinătorilor, dezinfecţia saloanelor, verificarea permanentă a situaţiei pacienţilor cu boli respiratorii etc. De la debutul sezonului 2018 – 2019, la nivel naţional au murit 23 de persoane din cauza virusului gripal.

Recomandările medicilor

În conformitate cu Metodologia de supraveghere a gripei, infecţiilor acute respiratorii şi a infecţiilor respiratorii acute severe, emisă de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Direcţia de Sănătate Publică Gorj a implementat şi derulează supravegherea acestor tipuri de îmbolnăviri. Situaţia privind gripa şi infecţiile virale ale căilor respiratorii superioare este sub supraveghere epidemiologică şi monitorizare permanentă. Gripa este o boală infecţioasă acută cu potenţial epidemic crescut, care se transmite de la om la om atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse), cât şi prin contactul direct cu bolnavul sau diferite obiecte contaminate cu secreţiile nazofaringiene ale persoanei bolnave. „În acest context, pentru a evita îmbolnăvirea, facem următoarele recomandări: nasul şi gura vor fi acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului; mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi săpun; se vor evita aglomeraţiile umane; se va evita contactul apropiat cu persoanele care prezintă semne clinice evidente de afecţiuni respiratorii (febră, ochi congestionaţi, tuse, strănut); curăţaţi şi dezinfectaţi frecvent suprafeţele dure, cum ar fi mânerele uşilor. Dacă o persoană prezintă semne de boală, se va izola de restul familiei şi se va prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice. Recomandăm imunoprofilaxia cu vaccinuri antigripale, dar numai după un consult medical şi numai prin intermediul unui cabinet de medicină de familie“, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS