21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj(VIDEO) Elevă apostrofată într-o şcoală din Craiova: „Du-te la mă-ta acasă, dacă e frig!“

(VIDEO) Elevă apostrofată într-o şcoală din Craiova: „Du-te la mă-ta acasă, dacă e frig!“

Elevii de la clasa a VII-a B de la Şcoala gimnazială „Gheorge Bibescu“ din Craiova au avut o primire mai puţin călduroasă la începerea cursurilor. Caloriferele de la una din clase nu funcţionau şi elevii s-au mutat într-un laborator de biologie. Schimbarea nu a fost deloc pe placul administratoarei. Furioasă, a intrat la o oră de curs şi „a luat locul“ profesoarei cu propria lecţie, predată cu ţipete şi reproşuri la adresa copiilor care, în opinia ei, nu ar merita să stea în condiţii mai bune. La un moment dat, cu vocea ridicată, ajunge să strige: „Afară!“ Totul sub privirile unui cadru didactic care încearcă să intervină fără succes. Furia creşte, iar discuţiile continuă. Una dintre eleve spune că s-au mutat pentru că era frig în clasa lor, iar administratoarea continuă să ţipe şi să îi spună: „Du-te la mă-ta acasă, dacă e frig!“. Conducerea unităţii şcolare spune că a aflat de incident şi susţine că regretă comportamentul şi vocabularul administratoarei.

Luni, 14 ianuarie, la clasa a VII-B de la Şcoala gimnazială „Gheorghe Bibescu“ din Craiova, elevii au avut parte de o experienţă mai puţin plăcută. La ora de limba şi literatura română, deşi erau cu profesorul în clasă, au făcut cunoştinţă cu furia administratoarei de patrimoniu care a ţinut să le ţină propria lecţie, pentru că elevii se mutaseră din clasa lor, care nu era încălzită corespunzător, în laboratorul de biologie. Angajata unităţii şcolare, care are în gestiune patrimoniul şi în subordine femeile de serviciu, a intrat în clasă să le spună elevilor că nu merită să se mute, pentru că în clasa lor au făcut mizerie. Comportamentul ei a fost filmat de un elev şi trimis de părinţi pe adresa redacţiei. Din filmuleţe reiese că nemulţumirea administratoarei este legată de faptul că elevii au vopsit băncile şi au făcut mici desene care să schimbe aspectul clasei. „Da’ nu vă e puţin ruşine, aşa? Adică v-au crescut pretenţiile, dar ca să păstrăm, nu păstrăm nimic!“, asta a spus administratoarea când a intrat în clasa elevilor.
Câţiva copii au rămas în picioare, cu intenţia de a saluta, dar a ţinut să-i aşeze. „Stai, fată, jos! Stai jos că te văzui! Stai jos! Stai mă şi tu jos, acolo!“. După ce i-a văzut în bănci, administratoarea a continuat: „Chiar nu vă e ruşine să vă crească pretenţiile într-o nesimţire, în condiţiile în care voi nu păstraţi nimic?! Aţi făcut clasa aia… E deplorabilă! E mizeră! Mizeră! Aţi vopsit bănci, aţi făcut… Dar să puneţi mâna să plătiţi tot mobilierul care e acolo şi pe urmă să veniţi să vă mutaţi, aici, în curăţenie! Da? Ne facem bagajele şi plecăm la loc în clasă! Până nu vine doamna dirigintă nu intră nimeni aici! Aici s-a muncit, s-a vopsit, s-a zugrăvit, s-a făcut după cum vedeţi. La fel cum a fost şi în clasa voastră, zugrăvită, aranjată, mobilier bun, şi aţi distrus tot. Afară!“, ajunge să strige administratoarea. Copiii dau să se ridice, dar mai rămân, totuşi, în bănci. Şi lecţia administratoarei continuă cu aceleaşi reproşuri la adresa clasei pe care o au elevii, la băncile vopsite şi la pereţi. Mobilierul clasei este vopsit cu portocaliu şi verde, iar pereţii au câteva floricele cu vopsea. Totul a fost făcut de elevi, cu profesorul de educaţie plastică, pentru că băncile erau foarte vechi şi pentru a schimba înfăţişarea clasei. Numai că administratoarei nu i-a plăcut nimic.
„Veniră să se instaleze la laboratorul de biologie. Nu! Acolo s-a muncit. Intraţi decât în ora de biologie. Da? Că asta v-am spus de la început! A fost mizerie. Aia de acolo, perdeaua, aţi rupt-o! Staţi aşa că nu vă mai pun nimic! Da? Alţi copii, care sunt la ţară şi trăiesc cu sobe şi cu foc şi cu fum, învaţă, iar voi – zero. Să nu vă mai prind că vă mişcaţi de aici, iar când plecaţi din această şcoală îmi văruiţi ce aţi făcut, mizeriile, îmi aduceţi băncile care au fost, nu pe care le-aţi vopsit voi, da? Toată şcoala asta are mobilier cum l-a găsit, numai voi v-aţi bătut joc şi de mobilier, şi de pereţi, şi de tot, asbolut tot! Ruşine să vă fie! Am zis că sunteţi… Până la urmă, o să vă reveniţi, că sunteţi copii, că să vă mai acceptăm, dar gata!“, continuă administratoarea. Copiii nici nu se aud, stau nemişcaţi în bănci.

Sala de clasă a elevilor, care nu este pe placul administratoarei (Foto: Lucian Anghel)

Nu poate fi oprită nici de profesorul de la clasă

Profesoara care era la clasă încearcă să intervină şi să o calmeze pe administratoare, spunând că elevii nu au avut intenţie rea când au vopsit băncile. „Nu fiţi supărată. Totuşi, intenţia lor nu cred că a fost rea“, încearcă să explice cadrul didactic. Vocea profesoarei nu se mai aude întrucât administratoarea îşi iese mai rău din fire, bate cu mâinile în uşa clasei şi strigă: „Uitaţi-vă, uşă nouă, cum arată!“. Cadrul didactic continuă să spună că intenţia elevilor nu a fost rea, că au vrut să facă ceva frumos. Numai că administratoarea continuă momentul furios şi smulge bucăţi din întrerupătoarele de la laboratorul de biologie: „Uitaţi-vă ce întrerupătoare! Uitaţi-vă întrerpătoare, dacă merită copiii ăştia?! Ce au căutat să mânjească întrerupătoarele?“. În toată această scenă de furie, o elevă prinde curaj şi intervine: „Scuzaţi-ne, dar noi nu ne-am atins de întrerupătoare“. Administratoarea se îndreaptă cu tonul ridicat şi vocea gâtuită de atâta ţipat spre elevă. „Dar cine le-a făcut, eu?“. Minora continuă cu explicaţia: „Şi credeţi-mă că şi cu băncile, şi cu pereţii, cu tot, nu am făcut ca să le stricăm sau ceva. Din contră“. Administratoarea o ţine pe a ei: „Foarte rău! Nu. Care din contră? Care, mai arată-mi mie o clasă care arată ca a voastră?“. Eleva insită şi întreabă: „Da’ ce au, că nu înţeleg?“. Angajata şcolii nu se lasă şi vrea să îi trimită în clasă: „Păi ce? Dacă e frumos şi elegant, ce căutaţi să vă mutaţi?“. Motivaţia simplă a elevilor îi vine replică: „Păi, doamnă, dacă aici e frig!“. Nici de această dată, replica acidă a administratoarei nu întârzie să apară: „Ia uite, fată, du-te la mă-ta acasă dacă e frig!“. Este ultima replică, după care administratoarea pleacă din clasă şi lasă profesoara care era la oră să îşi continue activitatea, pe care i-a întrerupt-o.

Ce spune conducerea şcolii

Problema căldurii, dar şi incidentul dintre administratoare şi elevi sunt cunoscute de conducerea şcolii, care a aflat cum s-a ajuns aici. Mutarea copiilor ar fi fost făcută chiar de profesorul diriginte, care nu a comunicat însă cu administratoarea.
„Cunosc deja situaţia, care, după părerea mea, s-a iscat în urma lipsei de comunicare între doamna administratoare de patrimoniu şi doamna dirigintă, deoarece în clasa în care învaţă de obicei copiii, la un moment dat s-au produs nişte probleme la încălzire, probleme care, de altfel, au fost rezolvate. Astăzi (joi – n.r.) de dimineaţă, imediat ce am venit la şcoală, mecanicul a constatat că încă nu se încălzea bine clasa, iar copiii au fost mutaţi imediat în laboratorul de biologie pentru a remedia problema din clasa respectivă“, a precizat Verginica Roşca, managerul Şcolii gimnaziale „Gheorghe Bibescu“ din Craiova. Managerul spune că regretă comportamentul administratoarei şi că, după incident, a stat de vorbă cu ea.
„În primul rând, vreau să vă spun că regret comportamentul şi vocabularul folosit de doamna administrator. Am stat de vorbă şi cu dumneai de dimineaţă şi a recunoscut că n-a fost tocmai deontologică această comportare, dar a pornit de la ideea că, într-adevăr, copiii din clasa respectivă mai creează probleme în ceea ce priveşte întreţinerea mobilierului, întreţinerea curăţeniei în clasă şi atunci, din păcate, şi-a ieşit un pic din fire. Nu e vorba de distrugeri mari, să zicem că sunt manifestări ale copilăriei şi ale vârstei, dar ar putea să fie ceva mai atenţi“, a mai spus directoarea Şcolii gimnaziale „Gheorghe Bibescu“ din Craiova.
Întrebat dacă administratoarea a mai avut un astfel de comportament, managerul unităţii şcolare spune că nu a mai avut informaţii de la colegii de cancelarie.
„Nu am cunoştinţă. Nici unul dintre colegi nu a venit să-mi aducă astfel de informaţii referitoare la doamna. Probabil, ieri (joi -n.r.) a fost o excepţie iscată din lipsa de comunicare între doamna dirigintă a clasei şi doamna administratoare“, a precizat managerul. Chiar dacă administratoarea nu a fost mulţumită de mutarea copiilor, aceştia au rămas în laboratorul de biologie până la remedierea situaţiei la centrala termică.
„În prezent, copiii sunt în clasa de la care a pornit conflictul, unde este cald, unde sunt condiţii şi încercăm să remediem, cât mai repede posibil, problema de la ei din clasă. Dacă nu se va remedia repede, pentru că suntem în perioada iernii, vor rămâne acolo până când nu va mai fi nevoie de căldură“, a precizat managerul şcolii, Verginica Roşca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS