20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTrecerile de pietoni, ocupate de „bizoni“

Trecerile de pietoni, ocupate de „bizoni“

Trecerea de pietoni din faţa Servicului de Înmatriculări de pe strada Amaradia este mereu ocupată de maşinile şoferilor mai comozi (Foto: Lucian Anghel)

Un cititor GdS a sesizat faptul că cele mai multe treceri de pietoni din centrul municipiului Craiova sunt mai tot timpul ocupate de maşini parcate neregulamentar. În replică, reprezentanţii Poliţiei Locale spun că, numai în cursul anului 2018, au dat mii de amenzi şoferilor care parchează aiurea, pe trecerile pentru pietoni, în staţiile de autobuz sau pe locurile destinate persoanelor cu handicap.

Potrivit oamenilor legii, şoferii care parchează pe locurile amenajate pentru persoanele cu dizabilităţi, în staţiile de autobuz sau pe trecerile pentru pietoni o fac, cel mai adesea, din comoditate.
Un cititor GdS a explicat că unele treceri de pietoni din Craiova sunt tot timpul ocupate de maşini. „În zona Casei de Pensii, pe strada Mihail Kogălniceanu, trecerea de pietoni este tot timpul ocupată de câte o maşină. Acelaşi lucru se întâmplă şi în alte zone, cum ar fi Piaţa Centrală, Spitalul de Urgenţă sau pe toată strada A.I. Cuza. Nu înţeleg de ce nu sunt ridicate aceste maşini parcate pe trecerile pentru pietoni, pentru că din cauza lor se pot produce accidente grave“, a povestit cititorul GdS.
Întrebaţi despre această situaţie, reprezentanţii Poliţiei Locale Craiova au precizat că, numai în cursul anului 2018, au aplicat aproape 15.000 de sancţiuni, din care o parte şi şoferilor care au parcat neregulamentar.
„Polițiștii locali au executat, în 2018, acţiuni care au avut în vedere, cu preponderență, staționările/parcările ce pot reprezenta pericol pentru siguranța celorlalți participanți la trafic, cum ar fi trecerile de pietoni, intersecțiile, alveolele stațiilor de călători, ocuparea cu încălcarea prevederilor legale a locurilor de parcare special amenajate pentru persoane cu dizabilități, blocarea accesului către proprietăţi. În urma acestor activități, au fost aplicate 14.904 sancțiuni contravenționale (amenzi – 12.745, avertismente – 2.159), în cuantum total de 6.275.375 de lei, totodată fiind aplicate și un număr de 20.996 de puncte penalizare“, au transmis reprezentanţii Poliţiei Locale.

Unele treceri de pietoni din municipiu sunt mai tot timpul ocupate de maşini (FOTO: Claudiu Tudor)

Aproape 4.000 de maşini ridicate într-un an

Poliţiştii locali spun că, din cele aproape 15.000 de sancţiuni, 9.000 au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor Codului Rutier, valoarea totală a amenzilor fiind de aproape 3 milioane de lei.
În plus, în 3.969 de cazuri, polițiștii locali au dispus și ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar, procedura de ridicare și transport fiind efectuată de către funcționarii SC RAT Craiova.
Din cele aproape 4.000 de maşini ridicate în 2018, un număr de 267 au fost ridicate de pe trecerile de pietoni, 235 de pe locurile special amenajate pentru persoanele cu handicap, 75 de pe pistele special amenajate pentru bicicliști, iar alte 160 din intersecții. Pentru alte 143 de autovehicule s-a dispus măsura ridicării întrucât blocau accesul la drumul public.
La rândul lor, reprezentanţii IPJ Dolj au explicat că agenţii Biroului Rutier Craiova au aplicat, în 2018, alte 602 sancţiuni pentru oprire sau staţionare neregulamentară.

Unele treceri de pietoni din municipiu sunt mai tot timpul ocupate de maşini (FOTO: Claudiu Tudor)

Centrul municipiului, o imensă parcare cu plată?

În toamna anului trecut, Primăria Craiova a pus în dezbatere publică modificarea Regulamentului privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului. Mai exact, municipalitatea a anunţat că intenţionează să introducă taxa de parcare prin SMS în tot centrul Craiovei pentru a face eficientă parcarea subterană.
Asta pentru că, deşi şoferii îşi lasă maşinile pe unde apucă, parcarea subterană din centrul municipiului se umple numai cu ocazia unor evenimente organizate în centru.
Astfel, centrul orașului Craiova s-ar putea transforma într-o uriașă parcare cu plată prin SMS, care se taxează cu 0,50 de euro + TVA pe ora de parcare. Cele mai multe locuri de parcare cu plată vor apărea pe Calea București – 386, dar vor exista locuri de parcare cu plată și pe străzi la fel de circulate precum Eugeniu Carada, Mihail Kogălniceanu, Sfântul Dumitru, Unirii, Matei Basarab, Mihai Viteazul, Ion Maiorescu sau Unirii.
Pasul următor este ca muncipalitatea să întocmească un proiect de hotărâre pentru modificarea Regulamentului privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public, care va fi suspus spre aprobare Consiliului Local.
Taxa pentru a parca un autovehicul timp de o oră în parcarea subterană din centrul Craiovei este de un leu, pentru două ore costă doi lei, iar pentru mai mult de două ore costă șase lei. În acelaşi timp, parcarea prin SMS costă 0,5 euro plus TVA pentru o oră.
Pe trei străzi a fost deja instituită parcarea cu plata prin SMS: A.I. Cuza (77 de locuri), Romul (28) și Nicolaescu Plopșor (16).

Accidente pe trecerile de pietoni

Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, în cursul anului 2018 au fost înregistrate 26 de accidente grave pe trecerile pentru pietoni din municipiul Craiova, în urma cărora trei persoane şi-au pierdut viaţa.
În schimb, traversarea neregulamentară a pietonilor a fost cauza a 18 accidente grave, soldate cu trei morţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS