17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj70.000 de autovehicule din Dolj, suspendate de la înmatriculare din cauza lipsei ITP

70.000 de autovehicule din Dolj, suspendate de la înmatriculare din cauza lipsei ITP

Potrivit oamenilor legii, sancțiunea pentru conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată este între 1.305 și 2.900 de lei (Foto: arhiva GdS)

Funcţionarii de la Înmatriculări au dispus, anul trecut, suspendarea înmatriculării în cazul a peste 70.000 de autovehicule din judeţul Dolj pentru expirarea Inspecţiei Tehnice Periodice (ITP). Începând cu data de 20 mai 2018, a intrat în vigoare Ordonanța nr. 14/2017, care prevede suspendarea înmatriculării autovehiculelor în două cazuri: când noul proprietar nu și-a înmatriculat mașina în termenul prevăzut de lege și la expirarea ITP.

În mai, anul trecut, au intrat în vigoare prevederile Ordonanței nr. 14/2017, care a adus o serie de modificări în Codul Rutier, printre care şi suspendarea înmatriculării.
Potrivit legii, suspendarea de drept a înmatriculării este „operațiunea administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public“. Codul Rutier prevede că, pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele trebuie să fie înmatriculate ori înregistrate, după caz. Aşadar, cât timp înmatricularea este suspendată de drept, autoturismul nu poate circula pe drumurile publice.
Suspendarea înmatriculării unui autovehicul intervine în două situații. Prima este cea în care o persoană achiziționează o mașină, însă „uită“ să o treacă pe numele său în termen de 90 de zile. În acest caz, funcţionarii de la taxe şi impozite notează în baza de date scoaterea vehiculului fostului proprietar din evidența fiscală. De la acea dată, dacă în termen de 90 de zile noul proprietar nu se prezintă pentru a trece mașina pe numele său, i se suspendă înmatricularea.
„În situația în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul prevăzut la alin. (4), înmatricularea vehiculului se suspendă de drept până la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietate“, prevede Ordonanța nr. 14/2017.
Dacă, între timp, mașina este vândută de mai multe ori, termenul de 90 de zile curge de la data primei transmiteri a dreptului de proprietate.

Şi lipsa ITP-ului duce la suspendarea înmatriculării

Potrivit legii, a doua situație în care se suspendă înmatricularea unei mașini este lipsa ITP-ului. „Suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului intervine și la data expirării sau, după caz, a anulării inspecției tehnice periodice și încetează la data la care vehiculul trece o nouă inspecție tehnică periodică“, mai prevede Ordonanța nr. 14/2017. Informațiile despre ITP ale autovehiculelor sunt furnizate Serviciului de Înmatriculări de către inspectorii Registrului Auto Român.
Potrivit reprezentanţilor Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Dolj, în cursul anului 2018 (mai – decembrie) a fost dispusă suspendarea înmatriculării pentru 70.135 de autovehicule, motivul fiind ITP expirată. Funcţionarii de la Înmatriculări spun că pare o cifră destul de mare, în condiţiile în care parcul auto din Dolj este de 246.862. Asta pentru că o mare parte dintre autovehiculele pentru care s-a dispus suspendarea înmatriculării nici nu mai există fizic, însă figurează de ani buni în baza de date. În alte 369 de cazuri s-a dispus suspendarea înmatriculării după expirarea termenului de 90 de zile în care noul proprietar nu a înscris maşina pe numele său.

Sancțiunile

Aceeași ordonanță prevede și sancțiuni pentru șoferii depistați conducând un autovehicul a cărui înmatriculare a fost suspendată. Potrivit legii, sancțiunea pentru conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată este între 9 și 20 de puncte-amendă, adică între 1.305 și 2.900 de lei. Proprietarii autovehiculelor pentru care s-a dispus suspendarea înmatriculării nu riscă sancţiuni dacă nu le conduc pe drumurile publice. Mai trebuie spus că suspendarea înmatriculării încetează atunci când proprietarul unui autoturism face Inspecţia Periodică sau trece maşina pe numele său.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS