17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljEconomia încetineşte ritmul de creştere. Iată primele semne

Economia încetineşte ritmul de creştere. Iată primele semne

Cererea a scăzut, producţia industrială a stagnat, forţa de muncă lipseşte, costurile cu materiile prime cresc, veniturile se menţin constante, iar firmele nu îşi permit luxul să scumpească produsele proprii. Aceste semne ce reies dintr-un studiu realizat în rândul firmelor din industrie ar putea prevesti riscul ca economia să cunoască un declin în perioada următoare.

Un studiu realizat pe 300 de firme din industrie arată că motorul economiei încetineşte treptat, în special în partea a doua a anului.
Barometrul industrial realizat în octombrie poate determina antreprenorii şi managerii din economie să îşi adapteze sau să îşi ajusteze afacerile, în funcţie de ceea ce se prefigurează în perioada următoare.
Între aprilie şi august, creşterea în industrie a slăbit continuu, ajungând aproape de zero, relevă realizatorii studiului. Activitatea economică s-a înviorat în septembrie, dar în luna octombrie avansul s-a oprit. „Pe ansamblu, cauza principală a creşterii instabile este cererea volatilă, iar stagnarea din luna octombrie s-a produs în urma scăderii abrupte a comenzilor noi. Totuşi, motorul exporturilor a rămas «turat» şi a continuat să crească în raport cu luna precedentă. Pe lângă cererea volatilă, al doilea risc de importanţă majoră pentru industrie este creşterea costurilor de producţie pentru că afectează venitul, lichidităţile şi investiţiile firmelor“, mai spun realizatorii studiului.
Datele din studiu pot fi confirmate sau infirmate ulterior de Statistică, însă statisticile apar cu un decalaj de câteva luni, astfel că informaţiile din statisticile oficiale ar putea să nu mai fie de un real folos pentru unii manageri de firme private.
La nivel mondial, finanţiştii avertizează în privinţa unei posibile „supraîncălziri“ a economiei globale, ceea ce ar conduce la o nouă criză. Iată ce se întâmplă în România, inclusiv în Dolj, din punct de vedere economic.

Producţia industrială stagnează

Volumul producţiei a rămas în luna octombrie la nivelul de 57 de puncte înregistrat în septembrie. Revenirea după scăderea din vară pare destul de lentă. „Pe primele zece luni ale anului, media activităţii de producţie a fost de 56,5 puncte, faţă de 56,1 în perioada similară a anului trecut. Stocurile au scăzut de la 49 în septembrie la 46 în octombrie, pe fondul creşterii slabe. Comenzile neexecutate s-au contractat de la 49 în septembrie la 42 în octombrie. Scăderea comenzilor neexecutate semnalează un exces de capacitate în raport cu cererea. Dacă persistă, excesul de capacitate poate duce la scăderea preţurilor“, se arată în studiul dat publicităţii.

Cererea a scăzut brusc. Ce pericole există

Conform studiului, comenzile noi au coborât brusc de la 59 de puncte la 56. Cererea rămâne volatilă. În primele zece luni ale anului, indexul a fluctuat între 45 şi 63 de puncte, în jurul unei medii multilunare de 55 de puncte. Comenzile pentru export au urcat de la 54 în septembrie la 57 în octombrie, iar indexul se află acum peste media din primele nouă luni ale anului. Importurile de materii prime reacţionează extrem de sensibil la schimbările din zona comenzilor noi, relevă studiul. În octombrie, indexul a scăzut la 59 de puncte faţă de 62 în septembrie.

Instabilitate în ceea ce priveşte forţa de muncă

În ultimii ani, dificultatea cu care firmele găsesc angajaţii potriviţi pentru posturile vacantate a devenit de notorietate. Migraţia şi lipsa specialiştilor în multe domenii de activitatea au creat şi creează mari probleme în continuare mediului de afaceri. Tendinţa managerilor din industrie este de a scădea numărul de locuri de muncă. „Numărul de angajaţi rămâne un factor instabil din cauza condiţiilor tensionate de pe piaţa muncii, a politicilor salariale şi a cererii volatile. În octombrie, indexul a coborât de la 50 la 48, în zona de contracţie. De altfel, în ultimele cinci luni, media indexului a fost 47 de puncte, semnalând înclinaţia managerilor spre ajustarea descendentă a forţei de muncă“, relevă barometrul industrial.

Costurile firmelor – în creştere. Veniturile – constante sau au crescut foarte puţin

Costurile de producţie au urcat la 72 de puncte, faţă de 70 în septembrie, atingând valoarea cea mai mare din ultimele opt luni. Totodată, indexul a depăşit cu aproape 13% media istorică de 63 de puncte din ultimii patru ani.
Preţurile încasate de firme pentru produsele lor au rămas constante. Indexul din octombrie a avut fix 60 de puncte, ca în septembrie. Deocamdată, preţurile practicate de firme se menţin pe o traiectorie de creştere uşoară. Creşterea apare necesară în condiţiile costurilor mari de producţie şi a necesităţii conservării profitului şi a lichidităţilor. Pe de altă parte, faptul că firmele nu impun preţuri mai mari arată că actuala conjunctură nu e foarte bună.

Aşteptările managerilor din industrie nu mai sunt optimiste

Indexul global de optimism al managerilor şi-a pierdut elanul de luna trecută, mai spun realizatorii barometrului industrial. Urcase cu patru puncte, de la 56 la 60, între august şi septembrie, dar în octombrie nu a mai crescut decât cu un punct, ajungând la 61. Valoarea indexului rezultă din agregarea aşteptărilor distincte ale managerilor privind cererea, producţia şi încasările viitoare.
Încrederea managerilor în ce va fi peste șase luni se bazează în special pe aşteptări pozitive legate de export şi de mărirea portofoliului de comenzi care aşteaptă să fie executate. Încrederea în export a crescut de la 62 la 66, iar încrederea în surplusul de comenzi a urcat de la 32 la 41.
„Temerile sunt alimentate îndeosebi de anticiparea creşterii costurilor de producţie şi a importurilor de materii prime. Tendinţa de anticipare a unor costuri mai mari a crescut de la 63 în septembrie la 73 în octombrie, iar aşteptările privind intensificarea importurilor de materii prime, probabil mai scumpe, au urcat de la 58 la 61“, relevă studiul realizat pe luna octombrie.
Studiul a fost realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste nouă angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 15-19 noiembrie 2018, informează realizatorii studiului.

Declaraţie:

„Pe lângă cererea volatilă, al doilea risc de importanţă majoră pentru industrie este creşterea costurilor de producţie pentru că afectează venitul, lichidităţile şi investiţiile firmelor“, relevă Barometrul industrial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS