Mai mulţi copii, împreună cu părinţii şi bunicii lor, au venit vineri la Grădina Zoologică din Craiova pentru a sărbători ziua de naştere a puiului de leu Leon, vedeta grădinii zoologice, care a împlinit un an. Ca orice sărbătorit, Leon a primit tort, din care au savurat câte o porţie cei care au venit să îl vadă. Micuţii au fost bucuroşi să ia parte la o aşa petrecere specială şi i-au cântat leuţului „La mulţi ani!“. O copilă a vrut să surprindă puiul de leu, căruia i-a adus cadouri confecţionate de ea, dar a avut grijă ca şi Tina, tovarăşa lui, să se simtă la fel de iubită, făcându-i un portret.
„Iată că se împlineşte un an de când a avut loc evenimentul fericit. Acum un an, pe când se inaugura şi stadionul din Craiova, s-a născut şi Leon. A fost un eveniment fericit pentru că familia din care provine este foarte bătrână şi intenţionam să facem un schimb de animale, dar nu a mai fost nevoie. Am şi completat familia cu o leoaică mică şi serbăm azi un an de la acest eveniment.
A fost greu, şi pentru îngrijitorii grădinii zoologice, şi pentru noi, conducerea, era ceva inedit. În captivitate, animalele nu au lactaţie şi a trebuit să intervenim, dar acum suntem capabili să o luăm oricând de la început“, a declarat Aurelia Filip, director RAADPFL.
Leon s-a născut în captivitate la Zoo Craiova, pe 11 noiembrie 2017. Nu a fost acceptat de mamă, motiv pentru care a fost îngrijit ca un bebeluș de către angajați, hrănit cu biberonul din două în două ore cu lapte praf, ținut la căldură, în biroul administratorului Grădinii Zoologice. S-a creat o legătură frumoasă, strânsă, între angajații de la zoo, micul pui de leu și comunitate. Leon și-a câștigat în scurt timp foarte mulți prieteni de toate vârstele.
Copiii au înconjurat ţarcul puiului de leu arzând de nerăbdare să îl revadă. „Eu cred că acum e mare, e un uriaş!“, a spus un băieţel care se tot ridica pe vârfuri, încercând să-l vadă printre gratii. „Ba nu, nu-i un uriaş, e tot copilaş, are un an, e mic!“, l-a contrazis o fetiţă.
Atunci când Leon, cu o poftă nebună de joacă, şi-a făcut apariţia împreună cu administratorul grădinii zoologice, copiii fericiţi au început să-l strige pe nume şi să-i ureze „la mulţi ani“. Cei mai curajoşi nu s-au dezlipit nicio secundă de gratiile ce-i separau de micul prinţ. „Abia aşteptam să-l mai văd pe Leon. Ştiu că azi e ziua lui. O cunosc şi pe Tina“, a spus fericită o fetiţă de cinci ani, care a venit împreună cu bunicii să-l vadă pe Leon.
Puiul de leu şi-a scuturat mândru coama de două-trei ori, apoi a început să facă tumbe alături de noua lui prietenă, Tina, o mică leoaică unguroaică, spre deliciul copiilor.
Tânăra leoaică a fost donată de Circul Las Vegas Vargas grădinii zoologice din Reșița, care la rândul ei a donat-o grădinii din Craiova. După perioada de carantină, Tina a fost mutată, în urmă cu o săptămână, în țarc, alături de Leon. Cei doi se înţeleg de minune, chiar dacă Tina „vorbeşte ungureşte“. Îngrijitorii grădinii zoologice, pentru a putea interacţiona mai bine cu ea, au învăţat şi ei limba maghiară.
Beatrice Spătaru