6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAeroportul din Craiova, dotat cu un aparat care salvează vieţi

Aeroportul din Craiova, dotat cu un aparat care salvează vieţi

Aeroportul Internaţional din Craiova a fost dotat ieri cu un defibrilator automat, menit să salveze vieţi. Acest lucru a fost posibil prin intermediul proiectului „Există un erou în fiecare dintre noi“, implementat de Rotary Club Craiova Probitas și Ford Motor Company Fund. Astfel de aparate vor mai fi amplasate şi în alte puncte aglomerate din oraș, respectiv Electroputere Parc, Mercur Center, Universitatea din Craiova şi Gara CFR.

Statisticile arată că, la nivel național, aproximativ 70.000 de români mor anual din cauză că nu sunt resuscitați la timp. Fiecare dintre noi putem salva vieţi, chiar dacă nu avem cunoştinţe medicale. Este şi mesajul proiectului „Există un erou în fiecare dintre noi“, implementat de Rotary Club Craiova Probitas și Ford Motor Company Fund. Acesta a demarat ieri cu dotarea unuia dintre punctele aglomerate din oraş – Aeroportul Internaţional Craiova – cu un defibrilator automat, un aparat care salvează vieţi. „Înainte să ajungă specialiştii la un pacient aflat în stop cardio-respirator, oricare dintre noi poate face ceva pentru a-i creşte şansa de supravieţuire. Defibrilatorul face parte din lanţul supravieţuirii şi este o verigă extem de importantă pentru că, fără el, un individ aflat în stop cardio-respirator nu poate supravieţui. Adultul, spre deosebire de copil, face stop cardio-respirator printr-un ritm cardiac ce necesită defibrilare, deci intervenţia acestui aparat. Persoanele care nu au nici un fel de cunoştinţe medicale îl pot utiliza în siguranţă şi cu succes pentru pacientul aflat în stop cardio-respirator. Trebuie doar să apese butonul de pornire, iar aparatul va da comenzi scurte, simple, precise salvatorului. Practic, acest defibrilator coordonează pas cu pas procesul de salvare. În zonele cu aglomerare foarte mare, cum este aeroportul, riscul ca un pacient să facă stop cardio-respirator este mult mai mare decât în oricare altă parte“, a spus Cristina Geormăneanu, medic primar medicină de urgență în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova.

„Nimic nu este mai important decât viaţa unui om“

Aparatul va fi utilizat atât de personalul medical din cadrul aeroportului, cât şi de alţi angajaţi care vor fi instruiţi în acest sens. Aceştia vor fi prezenţi permanent în zonele cele mai aglomerate din aeroport şi vor interveni în caz de nevoie. „Nimic nu este mai important decât viaţa unui om şi vreau să mulţumesc atât Fundaţiei Rotary Craiova Probitas, cât şi Ford Motor Company Fund pentru dotarea pe care o fac. În afara personalului medical din cadrul dispensarului Aeroportului Internaţional Craiova, vor fi instruiţi şi colegii noştri de la Security, astfel încât 24 de ore din 24 vor exista cel puţin trei persoane care vor şti să utilizeze acest aparat şi care vor fi prezente în zonele mai aglomerate din aeroport“, a spus Mircea Dumitru, directorul Aeroportului Internaţional Craiova. Acesta a adăugat că, în trecut, un pasager şi-a pierdut viaţa pentru că nu s-a intervenit la timp: „A existat un caz, în care colegii de pe aeronavă au fost primii care au intervenit, apoi colegii de la SMURD, dar, din păcate, a fost prea târziu“.

„Acest proiect este unic în Oltenia“

În cadrul proiectului „Există un erou în fiecare dintre noi“ vor mai fi dotate cu defibrilatoare automate alte patru puncte de prim ajutor din Craiova, respectiv Electroputere Parc, Mercur Center, Universitatea din Craiova şi Gara CFR. Odată cu asigurarea acestor puncte cu defibrilatoare, Rotary și partenerii săi vor organiza și cursuri de prim ajutor, pe 17 noiembrie, în incinta Electroputere Parc. „Acest proiect este unic în Oltenia şi primul după Bucureşti din punct de vedere al anvergurii. El îşi propune să creeze o comunitate de salvatori prin cursurile pe care le iniţiem în cele cinci puncte-cheie, dar mai ales vom face un curs pentru întreaga comunitate în Electroputere Parc şi ne dorim să fie prezenţi cât mai mulţi participanţi. Implicarea comunităţii în asistenţa medicală prespitalicească este una foarte importantă, dovedită în străinătate prin aceste defibrilatoare care deja sunt montate în majoritatea locurilor publice din ţările vest-europene, de exemplu“, a spus dr. Adrian Camen, vicepreşedinte al Rotary Craiova Probitas.
Proiectul „Există un erou în fiecare dintre noi“ se desfăşoară în contextul nivelului scăzut al cunoștințelor pe care le au oamenii atunci când trebuie să acorde primul ajutor. Potrivit medicilor, dacă în mai puţin de cinci minute o persoană instruită reușește să acorde primul ajutor – şi face manevrele salvatoare de viaţă până la sosirea echipajului specializat – cresc şansele de supravieţuire. Ian Pearson, preşedintele Ford România, consideră că este foarte important pentru oraşul Craiova să fie instalate în locaţii-cheie astfel de defibrilatoare şi, de asemenea, să existe personal instruit pentru a le folosi. „Acest proiect se potriveşte foarte bine cu obiectivul nostru, de a deveni activi şi implicaţi în comunitatea noastră şi să dăm înapoi ceva oraşului în care noi activăm. Vom continua să sprijinim în Craiova proiectele care vizează sănătatea, educaţia, antreprenoriatul şi bunăstarea cetăţenilor. Salvarea de vieţi reprezintă un ţel pentru noi“, a spus Ian Pearson, preşedintele Ford România.

27 de milioane de euro, investite de CJ Dolj în sănătate

Proiectul demarat de Rotary Club Craiova Probitas și Ford Motor Company Fund a fost salutat şi de autorităţile judeţene. Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, a spus că astfel de acțiuni răspund unor necesități reale. „Mă bucur că una dintre instituțiile Consiliului Județean Dolj – Aeroportul Internațional Craiova, de altfel una dintre cele mai aglomerate zone din oraș, va fi dotată cu un defibrilator automat. Trebuie salutată această inițiativă și trebuie spus că atât Ford Motor Company Fund, cât și prietenii noștri de la Rotary Probitas au o experiență îndelungată în astfel de acțiuni, prin care vin în sprijinul comunităților și răspund unor necesități reale. Așa cum se știe, CJ Dolj a pus un accent deosebit pe investițiile în domeniul sănătății, către care am direcționat 27 de milioane de euro, printr-o serie de proiecte pe care nu cred să le mai fi întreprins vreun alt consiliu județean. Între ele se înscrie și Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, pe care am construit-o în curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, tocmai în ideea de a salva cât mai multe vieți“, a declarat Ion Prioteasa.
Proiectul „Există un erou în fiecare dintre noi“ se înscrie în seria de acţiuni susţinute de Clubul Rotary Craiova Probitas, parte a Rotary International. Înființat în anul 2012, Rotary Craiova Probitas a desfășurat numeroase proiecte, printre care: reabilitarea a șase saloane de la Clinica de Pediatrie a Spitalului Filantropia, renovarea spațiului destinat urgenței dentare și ambulatoriului de chirurgie orală și maxilo-facială din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, precum şi reabilitarea ambulatoriului de pneumoftiziologie din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“ Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS