13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljHaos şi revoltă la apariţia primului focar de pestă porcină din Dolj

Haos şi revoltă la apariţia primului focar de pestă porcină din Dolj

Apariţia primului focar de pestă porcină africană în Dolj a creat revoltă în rândul proprietarilor de animale şi haos în rândul autorităţilor. Totul a început marţi seară, odată cu confirmarea existenţei virusului în gospodăria unui localnic din satul Comănicea, comuna Secu. În timp ce autorităţile se grăbeau să crotalieze animalele din comună, oamenii aflau din mass-media sau de pe reţele de socializare ce se întâmplă în localitatea lor. Nici măcar proprietarul animalelor moarte din cauza acestui virus nu ştia că în curtea lui a fost focarul acestei boli şi că porcii lui, îngropaţi în grădina din spatele gospodăriei, au fost ucişi de pestă. Spre dimineaţă, când s-au dezmeticit, oamenii au făcut zid la intrarea în sat şi au interzis accesul autorităţilor în curţile lor. În timp ce la nivelul Prefecturii Dolj se căutau soluţii, maşinile tranzitau în voie comuna, iar filtrele de dezinfecţie au fost instituite abia spre miezul zilei. Aflaţi din articol filmul evenimentelor provocate de anunţul că pesta porcină a ajuns în Dolj.

Miercuri, ora. 9.30, satul Comănicea, comuna Secu, judeţul Dolj. Zeci de oameni fac zid la intrarea în localitate şi spun că nu lasă pe nimeni să intre. În faţa lor, un jandarm şi un poliţist, iar pe marginea drumului sunt parcate două maşini ale Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dolj. Cu o seară înainte se aflase că aici a fost descoperit primul focar de pestă porcină din Dolj şi atât autorităţile, cât şi localnicii erau în gardă. Ne apropiem de mulţime şi încercăm să le aflăm păsul. Oamenii strigă într-o voce că nu vor să le fie eutanasiaţi porcii. „Muncim o viaţă întreagă, suntem ţărani amărâţi şi veniţi peste noi să ne luaţi animalele din curte! La mine în curte să nu veniţi! Nu aveţi ce căuta! Nu am cu ce trăi, am 700 de lei pensie!“, a spus plângând una dintre femei.
Ulterior ne explică faptul că totul a început în urmă cu aproape trei săptămâni, după ce au murit purceii unuia dintre vecini şi sunt revoltaţi că abia acum a venit rezultatul analizelor. „De trei săptămâni nu s-a făcut nici o dezinseţie, nimic, şi nu a mai murit niciun porc. Acum au venit, au pus crotalii şi vor să ne omoare porcii! Facem apel către ministrul Daea să nu ne omoare porcii fără să le facă analize. La mine în curte nu intră nimeni! Suntem oameni care muncim. Dacă porcul este bolnav, eu îl omor cu mâna mea, dar să nu procedeze aşa pentru că sunt porci sănătoşi. Nu lăsăm pe nimeni să intre în sat!“, a spus Ştefan Ochea.

„Ce le dau să mănânce copiilor? Carnea statului, otrăvită?“

Ion Obacu spune că nu ar avea nimic împotrivă să îi fie sacrificat animalul, dar vrea confirmarea faptului că are pestă porcină. „Dacă porcul meu ar fi bolnav, nu aş avea nimic împotrivă să îl taie, dar, atâta timp cât trei săptămâni nu a mai murit niciun porc, nu pot să accept aşa ceva… Eu am nouă porci, iar marţi seară au trecut medicii din casă în casă şi au crotaliat porcii. Un porc care are pestă porcină se vede că este bolnav. Au pus poliţie şi jandarmerie la intrarea şi la ieşirea în localitate, nu au făcut dezinsecţie, nu au făcut nimic, decât să vină să îi omoare! Nu se procedează corect!“, a spus bărbatul.
De aceeaşi părere este şi vecina bărbatului. Femeia spune că animalul din curte este principala sursă de hrană şi nu va renunţa la el fără să i se facă analize care să ateste că este bolnav. „Fără analize, nu dau porcul din curte. Am un porc de 200 de kilograme şi am patru copii. Ce le dau să mănânce? Carnea statului, otrăvită, şi dau 30 de lei pe kilogramul de carne?! Eu nu sunt salariată, nu am pensie, nu am nimic. Am muncit pământul să fac cereale să am ce să îi dau să mănânce şi acum vin să mi-l ardă şi să mi-l omoare?!“, a spus altă localnică.

„Nu vă las să îmi luaţi bucătura de la gură!“

Pe măsură ce minutele trec, disperarea oamenilor se amplifică şi aceştia aşteaptă soluţii care par să nu se întrevadă nicăieri. Vor să ştie de ce le-au fost crotaliaţi porcii abia aseară, de ce nu s-a instituit imediat un filtru care să izoleze accesul în localitate şi implicit şi răspândirea pestei porcine, de ce nu i-a anunţat nimeni despre acest virus, de ce li se ia „bucătura de la gură“. „Plec pe 80 de ani, nu vă las să îmi luaţi bucătura de la gură! Nu se face! Am o pensie mică, de colectiv, din care îmi iau medicamente, pâine. Dacă îmi luaţi porcul, mă omorâţi şi pe mine! Mor lângă el, acolo!“, spunea plângând Maria Gogoşanu.
Altă localnică spune că are doi copii, cărora nu va mai avea ce să le pună pe masă de Crăciun. „Am doi porci şi copii care vin acasă de Crăciun! Ce mănâncă? Carne infestată?! E păcat de Dumnezeu! Unde eşti, Doamne, unde eşti?! Nu intră nimeni în bătătura mea! Mor în mijlocul bătăturii!“, a spus femeia.
Ora 10.30: Încercăm să aflăm răspunsuri la toate întrebările oamenilor. Ne adresăm reprezentanţilor DSVSA Dolj, care spun că aşteaptă să li se comunice măsurile care trebuie luate. Ne spun că în acele momente, la nivelul prefecturii, s-a întrunit centrul local de combatere a bolilor şi se va decide ce trebuie făcut. Aflăm şi că animalele au fost crotaliate cu o seară în urmă pentru ca oamenii să poată fi despăgubiţi, după ce li se vor sacrifica porcii. Între timp, sporeşte numărul forţelor de ordine, iar la faţa locului îşi face apariţia şi Victorel Stancu, şeful Poliţiei oraşului Filiaşi, care face apel la calm. Lipseşte însă un lucru care este extrem de important în această situaţie: filtrul prin care să fie dezinfectate toate autoturismele care intră sau ies din comună, iar acestea nu sunt deloc puţine la număr. La întrebarea de ce nu a fost instituit acest filtru, ni se răspunde sec: e gospodăria primarului, trebuie să facă şi el ceva. Primar care în acele momente era la Craiova, în şedinţa convocată la primărie.

„Am aflat de la televizor şi de la neamuri că porcii mei au avut pestă“

Ora 11.00: În mulţime îşi face apariţia medicul veterinar care a evaluat animalele moarte în urmă cu mai bine de două săptămâni şi îl rugăm să ne spună filmul poveştii. Deşi foarte multe dintre acuzaţiile localnicilor se îndreptau şi asupra lui pentru că, spun ei, nu a dezinfectat gospodăria respectivă, Marcel Despa susţine că şi-a făcut pe deplin datoria. „Pe mine m-a anunţat proprietarul pe 16 octombrie că i-au murit porcii. Eu am recoltat probe, le-am expediat la laborator şi ieri (marţi- n.r.) s-a confirmat. După aceea am restricţionat accesul în exploataţie şi am făcut dezinfecţie. Porcii au fost îngropaţi în curtea proprietarului pentru că, neavând confirmare a virusului, nu am avut ce să facem. Acum aşteptăm să vină de la DSV şi să ne spună ce să facem. Dezinfecţia a făcut-o proprietarul cu pompa de stropit, folosind soluţia pe care i-am dat-o eu. Din punctul meu de vedere, mi-am făcut datoria“, a spus Marcel Despa, medicul veterinar din satul Comănicea.

Ora 11.30: Ajungem la gospodăria considerată focarul pestei porcine din sat, iar proprietarul animalelor moarte spune că, până la venirea noastră, nu fusese informat că porcii lui au murit de pestă. „Am avut şapte grăsuni şi o purcea. Purceaua o aveam de doi ani. Am observat că nu mai mănâncă şi m-am dus la Filiaşi să cumpăr medicamente, nişte antibiotice. Le-am dat şi nu şi-au revenit, după care l-am chemat pe domnul doctor (Marcel Despa – n.r.) la faţa locului şi le-a făcut nişte injecţii. A doua sau a trei a zi au murit, o dată trei grăsuni, pe care i-am ars, apoi mama lor şi după câteva zile au murit şi ceilalţi. Pe ăilalţi i-am îngropat în pământ, purceaua şi purceii. Medicul a recoltat probe şi a plecat. Până în ziua de azi nu mi-a dat niciun răspuns, ce boală e, cum e. Mi-a dat o sticlă şi am dezinfectat eu, am dat pe unde au fost porcii. Am aflat de la televizor şi de la neamuri că porcii mei au avut pestă. Nu m-a anunţat nimeni de nimic, nu mi-a dat nimeni nicio hârtie, absolut nimic“, a spus Ion Gogoşanu.

Ion Gogoşanu, proprietarul animalelor moarte din cauza pestei porcine (Foto: Lucian Anghel)

„Igienizarea nu e treaba mea!“

Ora. 11.30: În lipsa autorităţilor locale, reprezentanţii DSVSA Dolj instituie un prim filtru de dezinfecţie la intrarea în sat. Un angajat al instituţiei pulverizează soluţie dezinfectantă pe roţile autoturismelor care tranzitează comuna, iar în momentul în care întrebăm dacă se va folosi şi un covor în acest proces ni se spune că solul nu permite întrucât drumul, fiind neasfaltat, nu ar absorbi în totalitate soluţiile.
Ora 11.50: Ajunge în localitate şi primarul comunei, Dan Victor Marian, care le-a explicat oamenilor că s-a decis să fie eutanasiate toate cele 90 de animale crotaliate din sat. Anunţul a stârnit revoltă, indignare, furie în rândul mulţimii. L-am întrebat despre măsurile pe care le-a instituit după anunţarea apariţiei pestei porcine. „Am fost la şedinţă, nu pot să fiu în două locuri deodată, sunt om, trebuie să mă înţelegeţi. Aseară s-a izolat satul să nu intre sau să iasă cu animale. Pestă nu mai există în sat, dar s-a luat această măsură pentru a nu apărea. Igienizarea nu e treaba mea!“, a spus primarul localităţii.


Ora 12.00: Ceva mai vocal, viceprimarul comunei Secu, Viorel Țirei, consideră „că această pestă porcină este undeva fabricată. Dacă nu e fabricată, să ne demonstreze concret, adică cei de la
DSVSA să ia probe de sânge de la porci. Încercăm să-i determinăm pe cei care sunt în măsură să ne vadă şi să ne audă să ia nişte măsuri normale. Noi am adunat oamenii de dimineaţă, le-am explicat că se vor lua nişte măsuri de către autoritatea sanitar-veterinară. Ni se pare impropriu să omori toţi porcii“, a spus viceprimarul comunei, Viorel Țirei.

„S-a hotărât să ucidem toţi cei 90 de porci şi să lichidăm focarul“

Ora 12.30: În mijlocul mulţimii şi-a făcut apariţia şi Costică Retea. Directorul adjunct al DSVSA Dolj a spus că primele probe au fost recoltate în urmă cu aproape 12 zile, iar medicul veterinar, la vremea respectivă, nu a suspicionat virusul pestei porcine africane. „Probele au fost trimise de la laboratorul nostru la laboratorul din Olt. Când le-au ieşit analizele, au suspicionat pesta porcină africană, după care probele au fost trimise la Bucureşti. În urma analizelor, aseară (marți – n.r.), Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București ne-a confirmat prezenţa virusului în probele pe care le-am trimis noi. Noi avem şi contraprobe de la probele recoltate din Comănicea. Au fost trimise şi acestea, iar rezultatele au fost pozitive. Am înştiinţat Prefectura Dolj, care a convocat cei 50 de membri ai centrului local de combatere a bolilor şi aseară (marți – n.r.) am dezbătut două ore măsurile care se iau pe animalele pozitive cu pestă porcină africană. Noi ieri (marți -n.r.) am făcut examinarea clinică a animalelor din zonă şi am pus crotalii la animalele neidentificate. Azi-noapte (marți noapte -n.r.) am lucrat la toate măsurile care trebuie luate, iar astăzi (miercuri -n.r.), la ora 10.00, am convocat un nou centru cu măsurile finale care se vor lua. S-au stabilit comisiile de evaluare şi toţi porcii vor fi evaluaţi la preţul pieţei. La centrul local de combatere a bolilor a fost prezent şi ministrul Daea şi s-a hotărât să ucidem toţi cei 90 de porci şi să lichidăm focarul“, a spus Costică Retea, director adjunct al DSVSA Dolj.


La aproximativ o oră de la sosirea adjunctului DSVSA Dolj în localitate şi-a făcut apariţia şi covorul care urma să fie folosit la dezinfectarea autoturismelor. La ora 14.00, am trecut şi noi pe el, în drumul spre Craiova. Colegul meu a dorit să îl testeze, dar avea să descopere că este complet uscat.
Deși la plecarea noastră oamenii erau hotărâți să nu cedeze, puțin după ora 17.00 autorităţile sanitar-veterinare au început sacrificarea animalelor din comuna Comănicea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS