20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul, lovit de pesta porcină

Doljul, lovit de pesta porcină

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat, ieri, apariția virusului pestei porcine africane la un porc dintr-o gospodărie din comuna doljeană Secu, satul Comănicea. Informarea a fost făcută printr-un comunicat publicat pe site-ul Autorităţii Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), însă autorităţile din Secu au declarat, pentru GdS, că ele habar nu aveau că virusul a fost confirmat pentru că nu au fost anunţate de nimeni.

Virusul pestei porcine a fost confirmat şi în judeţul Dolj, care se alătură altor 14 judeţe în care s-au depistat focare. Anunţul a fost făcut de către ANSVSA, instituţie care susţine că deja s-au luat măsuri pentru evitarea extinderii virusului. „În data de 30.10.2018, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat apariția virusului pestei porcine africane la un porc dintr-o gospodărie din comuna Secu, satul Comănicea, județul Dolj. Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din județul Dolj s-a întrunit în această dimineață (ieri – n.r.), pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli. Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecție, pe o rază de 3 km, și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului. Până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploatații de tip comercial, de pe raza județului Dolj“.

Viceprimarul din Secu: „Nu ne-a anunţat nimeni“

Viceprimarul comunei, Viorel Țirei, a declarat pentru GdS că primăria şi medicul veterinar care a luat probele nu au fost anunţaţi despre confirmarea virusului pestei porcine şi despre măsurile pe care le invocă ANSVSA în comunicatul de presă. Mai mult decât atât, acesta a aflat chiar de la redactorii GdS despre confirmarea virusului pestei porcine în satul Comănicea.
„Să vă spun cum au pornit lucrurile: doi oameni s-au certat întrei ei, iar unul l-a reclamat pe celălalt că a adus porci de la Timişoara şi că ar avea virusul pestei porcine. Am vorbit cu medicul veterinar din Argetoaia, care a venit şi a luat probă în urmă cu două săptămâni, şi până acum nu ştiam că s-a confirmat. Pe noi nu ne-a anunţat nimeni despre confirmarea virusului. Cum au impus ei aceste restricţii? Au trasat linii imaginare? Duminică se vindeau porci în târg“, a precizat, supărat, viceprimarul.
Nici medicul veterinar care a prelevat probele nu fusese anunţat, până ieri-seară, despre existenţa pestei porcine. „Eu am trimis probele, însă până acum nu am fost anunţat că s-a confirmat virusul. Mai multe nu vă pot spune, probabil mă vor anunţa mâine (azi-n.r.)“, a declarat Marcel Despa, medic veterinar la Argetoaia.
Deocamdată, în judeţul nostru, vorbim despre un singur caz, însă este foarte posibil ca, în zilele următoare, focarul să se extindă. Reprezentanţii ANSVSA au transmis că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat la medicul veterinar, DSVSA județene sau la autorităţile locale. Aceştia spun că toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. De asemenea, este important de ştiut că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS