9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDrama celor care vor să muncească şi a celor care vor să angajeze

Drama celor care vor să muncească şi a celor care vor să angajeze

Cei care şi-au pierdut locurile de muncă şi au decis să rămână în ţară trec prin adevărate traume, atunci când se află în căutarea unui loc de muncă, mai ales dacă sunt trecuţi de 45-50 de ani. Totuşi, cei care au ajuns la o vârstă ar accepta orice meserie, dar nu mai au disponibilitatea să muncească peste program. În schimb, tinerii intervievaţi de GdS la Bursa Locurilor de Muncă nu s-au arătat disponibili să muncească pe salariul minim pe economie. Sfidător pentru cei cu adevărat aflaţi în căutarea unui loc de muncă a fost situaţia unor asistaţi social şi a unor şomeri care au venit vineri la Bursa Locurilor de Muncă doar pentru a semna prezenţa care îi ajută să îşi menţină ajutoarele sociale şi nici nu au trecut pe la vreun stand al vreunui angajator.

Bursa Locurilor de Muncă pentru absolvenţi, organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) la Casa de Cultură a Studenţilor din Craiova, a reunit, vineri, 50 de angajatori, care au oferit un număr record în acest an, de aproximativ 2.000 de locuri de muncă. Au fost disponibile peste 100 de locuri de muncă pentru cei cu studii superioare, 102 locuri de muncă pentru ucenici, iar restul pentru cei cu studii medii, din diverse sfere de activitate.
Problema este că, deşi era locul ideal în care cererea trebuia să se întâlnească cu oferta de forţă de muncă, unii angajatori nu şi-au găsit angajaţii pe care îi căutau, iar unele dintre persoanele aflate în căutatrea unui loc de muncă nu au fost mulţumite de condiţiile oferite. A existat şi o a treia categorie – asistaţii social – care au venit doar să facă act de prezenţă la Bursa Locurilor de Muncă. La două ore de la începerea evenimentului, deşi trecuseră sute de persoane în căutarea unui loc de muncă prin incintă, existau încă angajatori pe la care nu se oprise nici măcar o persoană să întrebe de locul de muncă respectiv.

La coadă, pentru un loc de muncă

La 9.30, zeci de oameni stăteau pe scările din faţa Casei de Cultură a Studenţilor, aşteptând să le vină rândul să intre în sala în care se aflau angajatorii. Deşi Bursa era cu predilecţie pentru absolvenţi, la coadă pentru un loc de muncă erau şi persoane trecute de prima tinereţe. „Am venit pentru locurile de muncă. Îmi caut de zece luni un post de şofer, mecanic. Sunt şi electrician în caz de forţă majoră şi tot nu am găsit. Am fost şi gestionar, pe unde am găsit loc de muncă, pe la un depozit de piese auto. Ultima dată am lucrat ca electrician şi am avut contract pe perioadă determinată. S-a terminat contractul şi ne-a trimis acasă, în şomaj. Am 54 de ani. Asta este problema mea cea mai mare. Când aud de vârstă… nu prea ne mai bagă în seamă. Aştept cam de o oră, de pe la 9.00, să văd ce locuri de muncă or avea, dar, din câte am înțeles eu pe aici, ar fi mai mult pentru bucătari, ospătari, mai puţin pentru noi. La noi când aud de vârstă nu ne mai angajează“, a spus Gheorghe Popescu, din comuna doljeană Goieşti. Bărbatul a povestit că a mai încercat să se încadreze în muncă, însă angajatorii invocau faptul că şi-ar fi căutat angajaţi mai tineri. „Bineînţeles că am încercat să mă angajez în alte părţi, dar îmi spuneau că eu am o vârstă şi că ei caută alţii mai tineri“, a mai spus Popescu, aflat la Bursa Locurilor de Muncă împreună cu alţi doi consăteni aproximativ de aceeaşi vârstă cu el, care nu îşi găsiseră în trecut locuri de muncă.

Gheorghe Popescu (Foto: Lucian Anghel)

„Am făcut depresie când mi-am pierdut locul de muncă“

„Am venit pentru locuri de muncă, dar cred că până la 12.00 vom sta pe aici. Suntem şomeri, majoritatea. Nu sunt de mult timp în şomaj. Ultimul loc de muncă l-am avut ca angajată pe perioadă determinată, pentru că ţineam locul unei fete care născuse. Ştiam că atunci când vine ea din concediul de îngrijire a copilului nu voi mai avea loc de muncă. Lucram în domeniul curăţeniei. Acum îmi caut ca bucătar sau ospătar. Dacă nu găsesc în domeniul acesta pot să fac şi curăţenie. Mă interesează să lucrez opt ore şi să nu lucrez sâmbăta şi duminica. Înţelegeţi ce spun. Eu sunt directă. Am 45 de ani. Nu am încercat să plec din ţară, dar probabil că voi pleca la cules de mere, dacă nici acum nu îmi găsesc un loc de muncă, pentru că la noi… merele se strică“, a spus Mihaela Bădănoiu, de 45 de ani. Femeia a povestit experienţele pe care le-a avut cu unii angajatori din Dolj, care pur şi simplu o exploatau, din câte a povestit ea: „Există şi la noi locuri de muncă, dar patronii îşi bat joc de bucătari, pur şi simplu. Muncă multă, bătaie de cap şi salarii mici. Dacă ai putea să dormi acolo, dacă înţelegeţi ce vreau să spun. Pe mine nu mă mai interesează tura a treia, că am probleme cu glanda şi nu mai pot munci atât de mult. Şi să lucrezi o sâmbătă pe zi, plus noaptea dinspre duminică, adică 20 de ore încontinuu, este greu, foarte greu, când ai nunţi! Primeam salariul, care era mic, şi ce mai dădea omul cu nunta, dar e foarte greu. Aş face orice. Şi la mătură pot să trec. Important este să fie banul şi să ai condiţii de muncă decente, adică să nu te ia peste picior patronul. Este chestiune de comunicare între patron şi angajat. Dacă tu îţi faci treaba, atunci şi patronul să fie ok. Şi contează să ai materiale, să ai cu ce să lucrezi. Ultima dată am avut de toate, nu pot să mă plâng, dar problema era că rămâneam fără loc de muncă. Am făcut şi o depresie când mi-am pierdut locul de muncă. Este foarte greu dacă nu este comunicare cu patronul. Şi să ţi se dea ce ţi se promite: salariul minim. Poate şi o primă“, a mai spus femeia de 45 de ani.

Mihaela Bădănoiu (Foto: Lucian Anghel)

Tinerii nu ar lucra pe salariul minim

Dacă cei trecuţi de prima tinereţe ar accepta mai uşor un loc de muncă mai prost plătit, tinerii nu ar tolera să se angajeze pe salariul minim. „Suntem absolvente de liceu şi suntem în şomaj. Ni s-a spus să venim astăzi, la Bursa Locurilor de Muncă. Eu caut un post de ospătar, ajutor de bucătar sau bucătar. Am terminat şi cursurile pentru bucătar. Am mai căutat loc de muncă. Aş lucra pe slariul minim, dacă aş fi mai aproape de casă. Contează şi salariul, dar contează să fie mai aproape de casă locul de muncă. Eu sunt din Filiaşi. Dacă mi s-ar oferi un post în Craiova ar conta să fie un salariu mai bun decât salariul minim şi ar conta şi programul de lucru, pentru că depind de programul microbuzelor, ca să fac naveta“, a spus Veronica Bălă, în vârstă de 19 ani.

Veronica Bălă (Foto: Lucian Anghel)

„Am 23 de ani şi în ţară nu am lucrat niciodată. Am lucrat doar în străinătate, în Germania, în construcţii, la finisaje interioare. Nu prea eram bine plătit. De aceea am venit înapoi acasă. Caut ce o fi astăzi. Ori în construcţii, ori bucătar, că mă pricep. Depinde. În ţară îmi caut de vreo trei luni de zile loc de muncă. Nu am găsit ceea ce am vrut eu. Există locuri de muncă, dar nu eşti plătit. Îmi ofereau între 1.500 – 1.700 de lei pe lună, dar eu sunt de la ţară, fac naveta la vreo 40 de kilometri şi nu îmi sunt suficienţi aceşti bani. Nu pot să accept salariul minim. Nu pot să mă descurc cu acei bani“, a spus Marian Alexandru, din Fărcaş.

Marian Alexandru (Foto: Lucian Anghel)

Şomeri sau asistaţi social au mers doar ca să fie prezenţi

În marea de oameni care se aflau în căutarea uui loc de muncă s-au aflat şi asistaţi social şi şomeri care veniseră la Bursa Locurilor de Muncă doar să bifeze acţiunea şi să completeze nişte chestionare, dar în niciun caz să se angajeze. Este cunoscut faptul că şomerii în plată şi asistaţii social apţi de muncă trebuie să facă dovada că şi-au căutat un loc de muncă şi că nu şi-au găsit, pentru a primi în continuare ajutorul social de la stat sau indemnizaţia de şomaj. Mai mulţi bărbaţi completau chestionarele date de organizatori, iar după aceea au plecat fără să treacă măcar la standul vreunui angajator. Chiar ei au recunoscut că nu se aflau acolo în căutarea unui loc de muncă. „Avem 60 de ani, nu ne mai angajăm noi acum. Suntem în şomaj şi am venit să completăm chestionarele astea şi să facem prezenţa, după care plecăm. Eu după ce termin şomajul mă pensionez. Nu mai lucrez eu la vârsta asta. Am lucrat la IUG Craiova timp de 21 de ani“, a spus unul dintre bărbaţi, Marian Pătrulescu. Şi Ion Chechiu se afla în aceeaşi situaţie, adică în şomaj la vârsta de 61 de ani, iar după ce trece perioada de şomaj vrea să se pensioneze.

Angajatorii caută luni întregi să angajeze o persoană

Reprezentanţii firmelor prezente la Bursă au precizat că forţa de muncă a plecat peste graniţă şi că unele locuri de muncă sunt ocupate chiar şi după un an de încercări. Reprezentanta unui angajator a precizat că s-a întâmplat să angajeze câteva persoane în trecut şi să plece după numai câteva zile de lucru, la muncă în străinătate. „Oferim posturi de electrician, de inginer pe partea de instalaţii, lăcătuşi şi sudori. Nu trebuie să fie neapărat cu specializare persoana care caută un loc de muncă. Îi putem specializa noi. Au venit câteva persoane. Am intervievat până acum patru persoane. Îi aşteptăm în continuare şi în special tineri. Cei care au venit la stand vor un salariu motivant, condiţii de lucru cât mai bune, un program flexibil. Noi suntem în permanentă căutare de personal. Este dificil să găsim oameni care să lucreze, în general. Cei care sunt în ţară nu vor să muncească, iar restul au plecat în străinătate“, a spus reprezentanta unui alt angajator din domeniul industriei.
La standul producătorului auto din Bănie se recrutau persoane pentru înlocuirea operatorilor de bandă care pleacă în momentul în care li se încheie contractele pe perioadă determinată sau pleacă mai devreme de data respectivă. Recrutatorii au lăsat să se înţeleagă că au nevoie de sute de persoane care să lucreze pe bandă, la Ford. Din păcate, în perioada cât echipa GdS s-a aflat la Bursa Locurilor de Muncă nu era înghesuială la standurile angajatorilor din industrie. Printre cele mai căutate posturi au fost de bucătari, ospătari, de licrători în construcţii etc. Au existat şi angajatori care au înregistrat CV-uri peste numărul la care se aşteptau.
În momentul în care angajatorii îşi definitivează numărul de posturi ocupate ca urmare a acestei Burse a Locurilor de Muncă vom reveni cu detalii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS