11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPodul suspendat din parc umflă bugetul primăriei

Podul suspendat din parc umflă bugetul primăriei

Reabilitarea podului suspendat din Parcul „Nicolae Romanescu“ se va face cu fonduri europene și nu cu bani de la bugetul local, cum se pornise inițial proiectul (Foto: arhiva GdS)

Consilierii locali din Bănie au votat joi, în unanimitate, finanțarea din fonduri europene a proiectului „Amenajarea de parcuri și grădini în municipiul Craiova – Parcul Nicolae Romanescu“, cu o valoare totală de 54.346.024,96 lei (inclusiv TVA). Un obiectiv care a fost finalizat și recepționat în mai 2017, dar pentru care a fost nevoie de o hotărâre de consiliu local pentru a se recupera din fonduri UE banii cheltuiți din bugetul local cu modernizarea Parcului „Romanescu“ (șapte milioane de euro). Primăria a reușit acest lucru pentru că nu a putut prinde, în proiectul inițial, și reabilitarea podului suspendat din parc, obiectiv care se va realiza acum tot cu fonduri europene.

Reabilitarea podului suspendat din Parcul „Nicolae Romanescu“ din Craiova, care urma să „înghită” circa un milion de euro din bugetul local, se dovedește, până la urmă, un plus pentru vistieria orașului. Pentru că nu a fost prins în proiectul european de modernizare a parcului în valoare de 11 milioane de euro, demarat în octombrie 2015 și finalizat în mai 2017, reabilitarea podului ar atrage acum, din fonduri europene, pe lângă banii necesari acestei investiții, și toți banii cheltuiți cu Parcul „Romanescu“. Un proiect pentru care s-a apelat serios la acea vreme la bugetul local, pentru că doar patru milioane de euro, din cele 11 milioane de euro, au fost decontați de UE. Varianta de a recupera diferența de șapte milioane de euro s-a ivit de ceva timp, a prins contur pe parcurs, când primăria a transmis la Ministerul Dezvoltării actele necesare, iar în prezent ar mai depinde doar de câteva semnături.
Joi, în ședință de îndată, Consiliul Local (CL) Craiova a luat act de această oportunitate și a votat, în unanimitate, o hotărâre în acest sens, pentru ca procedura să fie completă. „Știți bine că am avut o problemă cu podul suspendat din Parcul „Romanescu“, care nu a fost prins în proiectul european de modernizare a parcului pentru că era în acea perioadă de cinci ani de la ultima reabilitare. Ei bine, au trecut cei cinci ani, am făcut proiectul pentru reabilitarea podului, dar faptul că nu l-am avut prins în proiectul inițial a făcut ca acest proiect să fie considerat nefinalizat. Acum nu facem altceva decât să reabilităm podul suspendat cu bani europeni, dar am reușit și altceva: să recuperăm banii cheltuiți din bugetul local cu modernizarea parcului. Practic, trebuia să rambursăm cele patru milioane de euro de la UE și să primim toată suma, adică 11 milioane de euro, dar avem aprobarea Ministerului Dezvoltării să se facă doar compensarea, adică să primim diferența de șapte milioane de euro. În plus, vom primi de la UE și banii pentru reabilitarea podului suspendat“, a explicat, în ședință, primarul Mihail Genoiu.
Valoarea totală a proiectului de modernizare a Parcului „Nicolae Romanescu“ este de 54.346.024,96 lei (inclusiv TVA), din care valoarea eligibilă este în cuantum de 53.816.104,28 lei (inclusiv TVA). Contribuția proprie a municipiului Craiova la acest proiect ar fi acum de 1.606.242,77 lei, din care 1.076.322,09 lei contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului și 529.920,68 lei contribuția la cheltuielile neeligibile ale proiectului.

Ce lucrări se execută la podul suspendat

În aprilie 2018, Primăria Craiova a lansat licitația pentru reabilitarea podului suspendat din parc, costul total al proiectului tehnic și lucrărilor fiind estimat la 4.269.672 de lei (fără TVA). Durata de execuție a fost stabilită la nouă luni, după ce va fi finalizat proiectul tehnic. Lucrarea a fost atribuită, în vară, firmei Antriter Manual Art SRL, din București, pentru suma de 3.612.084 lei, fără TVA, adică circa 4,3 milioane de lei. Proiectul ar fi gata, ceea ce s-a schimbat acum fiind sursa fondurilor: finanțare europeană, în loc de bugetul local.
În raportul atașat hotărârii CL sunt menționate și lucrările care sunt propuse, prin proiect, să se realizeze la podul suspendat: curățare prin abraziune cu jet de particule minerale, biocidare, consolidare, refacerea elementelor decorative de la parapetul și apareiajul grinzii podului, corecție cromatică, tratament hidrofob. În soluţia tehnică de intervenţie propusă sunt trecute și lucrări de refacere a hidroizolaţiei teraselor portalurilor cu turnuri crenelate de la capătul podului, dar și realizarea unui sistem arhitectural de iluminat pe timp de noapte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS