10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDeschidere de stagiune în forţă la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“

Deschidere de stagiune în forţă la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“

Reprezentanţii Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ au anunţat ieri începutul noii stagiuni, care va cuprinde nu mai puțin de şapte premiere. Este vorba despre „Aias. Eseu despre demenţă“, „Retro Electro“, „Radio“, „Miroase a pradă“, „White Room“, „Marte“ și „Bang“.

Stagiunea se va deschide pe 21 septembrie şi va fi marcată de două evenimente majore: expoziţia dedicată actorului Ilie Gheorghe, în care vom afla lucruri inedite despre viaţa lui pe scenă şi din afara acesteia, o expoziţie ce va reda dimensiunea infinită a marelui actor. Al doilea eveniment major este un proiect pe care Teatrul Naţional din Craiova l-a câştigat la competiţia lansată de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, un spectacolul dedicat sărbătoririi Centenarului Marii Uniri din 1918.
„Pentru noi, data de 21 septembrie este o zi memorabilă pentru că este ziua în care s-a născut marele nostru actor Ilie Gheorghe. Ne-am gândit ca această stagiune să o dedicăm maestrului Ilie Gheorghe, astfel încât stagiunea va începe chiar pe 21 septembrie cu o expoziţie in memoriam Ilie Gheorghe, în foaierul instituţiei. Vă invităm neapărat să o vedeţi pentru că numai aşa va rămâne viu în conştiinţa noastră faptul că pe scena acestui teatru a fost un monstru internaţional al artei teatrale. Vom continua cu un spectacol dedicat şi destinat sărbătoririi Centenarului Marii Uniri din 1918, un proiect pe care Teatrul Naţional din Craiova l-a câştigat la competiţia lansată de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Va fi un spectacol de reconstituirea istorică a discursurilor celebre din acei ani“, a declarat Alexandru Boureanu, managerul teatrului.

Şapte mari premiere în noua stagiune

Stagiunea 18/19 se va deschide cu premiera „Aias. Eseu despre demenţă“ după „Aias“ de Sofocle, cu un scenariu scris de Anca Măniuţiu şi Mihai Măniuţiu şi în regia lui Mihai Măniuţiu. Premiera va avea loc pe 21 şi 22.09.2018, la Sala „Amza Pelea“.
„Premiera spectacolului «Aias», în regia lui Mihai Măniuţiu, va avea a doua reprezentaţie chiar a doua seară, pe 22. «Eseu despre demenţă» este un spectacol în care îl vom putea vedea în rolul lui Aias pe Claudiu Bleonţ, într-o interpretare foarte puternică şi foarte personală, foarte actuală a acestui personaj. Un text scris de Anca Măniuţiu şi Mihai Măniuţiu după „Aias“ de Sofocle, dar adaptat la momentele contemporane, la problemele care ne macină în momentul de faţă. Este un spectacol foarte scurt, dar foarte dens, o oră şi 15 minute, în care veţi vedea echipa noastră într-o formă excepţională şi sperăm că va rămâne aşa pe tot parcursul stagiunii următoare, pentru că o să vedeţi că pe lângă eforturile artistice presupune foarte mult efort fizic, şi felicit colegii noştri că au reuşit să-şi depăşească mult condiţia lor fizică obişnuită şi au reuşit să ne facă să credem că sunt la un moment dat adevăraţi balerini, adevăraţi performeri“, a povestit Vlad Drăgulescu, director artistic.
Premiera piesei „Retro Electro“, după scenariul şi în regia lui Bogdan Georgescu, va avea loc pe 19, 20 şi 21.10.2018, la sala „Ion. D. Sîrbu“.
„Următoarea premieră este un spectacol care va purta numele de «Retro Electro». Regizorul Bogdan Georgescu este pentru prima oară în teatrul nostru, dar nu pentru prima oară în Craiova. Aş putea spune că este un cunoscător al societăţii craiovene pentru că este un fin analizator al momentelor contemporane şi al problemelor societăţii locale, naţionale, dar şi internaţionale. Prin textele pe care le scrie, atinge de foarte multe ori problemele sociale pe care le avem şi reuşeşte să le aducă cu foarte mult umor pe scenă, făcându-ne să plângem şi să râdem în acelaşi timp“, a continuat Vlad Drăgulescu.
Premiera piesei „Radio“ de Eric Bogosian, în regia lui Bobi Pricop, va avea loc pe 16 şi 17.11.2018, la sala „Amza Pellea“.
„Un spectacol pe care Bobi Pricop îl numeşte «Radio», după un text de Eric Bogosian – «Top Radio», un text care a fost şi ecranizat în urmă cu mulţi ani, un text de foarte mare succes la vremea respectivă şi cu acest film, dar şi din punct de vedere dramaturgic, pentru că Eric Bogosian are foarte multe calităţi şi ştie foarte bine să surprindă lumile asupra cărora se aplecă. Sunt convins că Bobi Pricop, împreună cu Sorin Leoveanu în rol principal, va reuşi să scoată un spectacol care va uimi“, a spus Vlad Drăgulescu.
Premiera piesei „Miroase a pradă“ de Michele Lowe, în regia lui Alexandru Boureanu, va avea loc în data de 8.12.2018, la sala „Atelier“.
„Piesa prezintă dramele a trei femei, care se întâlnesc în bucătăria uneia dintre ele, şi cu foarte mult umor descoperim o poveste macabră şi un plan macabru care nu ştim cum va fi dus la sfârşit şi ce se va întâmpla, asta va rămâne să vedeţi dumneavoastră, publicul, şi să trageţi singuri concluziile“, a explicat Vlad Drăgulescu.
Premiera piesei „White Room“, după scenariul Alexandrei Badea şi în regia lui Florin Caracala, va avea loc pe 19 şi 20.12.2018, la sala „Ion D. Sîrbu“.
„Un text şi un proiect care a câştigat concursul nostru de tineri regizori şi tineri scenografi, se numeşte «White room», de Alexandra Badea, iar câştigătorul este Florin Caracala, un tânăr regizor, scenograf, actor, are foarte multe calitâţi, dar noi îl vom explora pe deplin în calitatea sa de regizor, care promite, conform proiectului pe care l-a câştigat, o montare foarte modernă. Sunt convins că, ajutat de colegii noştri, va reuşi să pună în operă ceea ce şi-a propus“, a povestit Vlad Drăgulescu.
Premiera piesei „Marte“ de Alexa Băcanu, în regia lui Dragoş-Alexandru Muşoiu, va avea loc pe 16 şi 17.02.2019, la sala „Amza Pellea“.
„Un text special scris de Alexa Băcanu pentru teatrul nostru şi pentru regizorul Dragoş-Alexandru Muşoiu, un text care porneşte de la un proiect mai vechi Mars One. Un proiect în care se căutau oameni pentru prima colonizare a planetei Marte, şi chiar a existat în câteva faze acest proiect, când s-au făcut nişte castinguri, şi practic acest spectacol se focusează pe partea de casting şi cum au fost aleşi oamenii pentru a pleca spre Marte. În realitate, proiectul nu s-a dus la bun sfârşit pentru că nu au reuşit să strângă banii să-şi construiască racheta. Nu ştim ce se va întâmpla în povestea Alexei Băcanu, probabil că îi vom vedea ajunşi pe Marte, nu-i vom vedea, dar important este că tratează o problemă foarte contemporană“, a spus Vlad Drăgulescu.
Premiera piesei „Bang“, după scenariul lui Marius Von Mayenburg şi în regia lui Cristian Theodor Popescu, va avea loc pe 18 şi 19.05.2019, la sala „Ion D. Sîrbu“.
„Un text al lui Marius von Mazenburg, un dramaturg german foarte căutat, ale cărui texte au succes peste tot în lume, mai ales în Germania. Mă bucur că va fi jucat şi la noi, în sala mică, cu premiera „Bang“, montată de Cristian Theodor Popescu“, a încheiat Vlad Drăgulescu, director artistic al Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova.
Beatrice Spătaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS