20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎmbulzeală pe „Oblemenco“

Îmbulzeală pe „Oblemenco“

Potrivit recomandărilor constructorului, gazonul de pe „Oblemenco“ are o medie de exploatare de 110 minute pe eveniment, la un interval de cel puțin 15 zile (Foto: Marian Apipie)

Primăria Craiova s-a trezit, lunile trecute, cu un val de cereri de la echipe doljene de fotbal din ligile inferioare și chiar de la un club de juniori de a-și disputa meciurile de acasă pe stadionul „Ion Oblemenco“ din Bănie. Avalanșa de solicitări a fost respinsă de municipalitate, iar pentru a consfinți acest lucru a fost întocmit un proiect de hotărâre care să fie supus la vot în ședința de joi a Consiliului Local Craiova. Proiectul a fost introdus ieri peste ordinea de zi a ședinței, în raportul atașat lui fiind menționate și motivele respingerii. „Exploatarea excesivă a suprafeței de joc poate conduce la deteriorarea prematură a gazonului și la pierderea garanției obiectivului Complex Sportiv Craiova – Stadion de Fotbal“, este mesajul primăriei către echipele care și-au manifestat dorința de a călca pe gazonul de slabă calitate al arenei de 55 de milioane de euro.

Mirajul stadionului „Ion Oblemenco“ tinde să afecteze tot mai multe echipe de fotbal din Dolj, care își manifestă dorința de a-și disputa meciurile oficiale pe arena de 55 de milioane de euro din Bănie, în ciuda gazonului de slabă calitate pe care aceasta îl oferă în prezent. Primăria Craiova s-a trezit, într-un interval de o săptămână, cu cinci astfel de cereri, pe care le-a respins. Și nu oricum, ci în aceeași manieră în care a respins și solicitarea similară a SC U Craiova 1948 SA: prin hotărâre de consiliu local. Un proiect de hotărâre privind respingerea solicitărilor formulate de Clubul Sportiv FC Ştiinţa Malu Mare, Asociaţia Sportivă Jiul Podari, ACS Metropolitan Işalniţa, ACS Orăşenesc Filiaşi şi Clubul Sportiv Şcolar Craiova, cu privire la utilizarea Complexului Sportiv Craiova – Stadion De Fotbal, a fost introdus, ieri, peste ordinea de zi a ședinței de joi a CL Craiova, când va fi și supus la vot.
Valul de cereri a venit dintr-o dată, pe 26 iunie (două), 28 iunie (două) și 2 iulie, dar la toate Primăria Craiova le-a dat cu flit, pe motiv că gazonul nu va rezista și că stadionul își va pierde garanția, care este de cinci ani de la data recepției (noiembrie 2017). Știința Malu Mare (liga a V-a) dorea să joace toate partidele oficiale pe arena din Bănie, Jiul Podari (liga a IV-a) cerea același lucru, motivând că stadionul lor va intra în reparații, Ișalnița solicita închirierea Stadionului „Ion Oblemenco“ pentru meciurile oficiale din acest sezon al Ligii a IV-a Dolj și întreba și suma care trebuie plătită, Filiașul solicita să joace pe „Oblemenco“ meciurile importante din Liga a III-a și pe cele din Cupa României, iar CSȘ Craiova dorea să dispute tot aici meciurile importante din campionatele naționale de juniori și pe cele de la turneele finale. După ce s-a legat de faptul că din cererile celor de la Malu Mare și Podari nu rezultă liga în care aceste echipe activează, primăria a venit cu argumentele care au condus la respingerea tuturor solicitărilor.

Gazonul ar avea o medie de exploatare de 110 minute la 15 zile

Motivul principal al respingerii cererilor celor cinci echipe a fost gazonul și felul în care el trebuie exploatat, conform recomandărilor
constructorului, susține primăria în raportul din spatele proiectului de hotărâre. „Pentru suprafața gazonată, pe durata exploatării regulare aceasta se va folosi cu precădere doar în meciurile oficiale, cu o medie de 110 minute/eveniment și o pauză între evenimente de cel puțin 15 zile. Totodată, este transmis că maximul de folosire a suprafeței gazonate pentru evenimente sportive este admis la 180 de ore, perioadă după care independent de operațiunile agrotehnice practicate, aceasta nu va mai corespunde la standardele de calitate cerute de UEFA/FIFA“, ar fi recomandarea constructorului. „Organizarea de evenimente sportive pe suprafața de gazon, la un interval mai mic decât cel recomandat de către constructor, conduce la pierderea garanției acordate de către acesta beneficiarului – Municipiul Craiova, iar, în cazul deteriorării, toate costurile privind refacerea sau înlocuirea gazonului vor fi suportate de către autoritatea publică locală“, mai spune primăria.
Mai departe, municipalitatea explică în raport că Compania Națională de Investiții (CNI) SA, cea care a finanțat construirea stadionului, a confirmat încă din luna mai că anumiți parametri ai gazonului nu se află în standardele prevăzute în ghidurile UEFA, motiv pentru care nu a preluat gazonul la sfârșitul perioadei de mentenanță (30 iulie). Mai mult, autoritățile locale spun că au și solicitat o întâlnire a factorilor implicați în acest proiect – constructor, investitor, pentru a analiza situația și a stabili „măsurile care se impun pentru ca suprafața de joc să corespundă nivelului corespunzător clasei pentru care obiectivul a fost realizat“. După acea întâlnire, care a avut loc pe 22 august, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a anunțat că a cerut constructorului CON-A Sibiu și CNI să schimbe gazonul.

S-ar pierde garanția

În finalul raportului, primăria explică de ce nu poate da curs celor cinci cereri: „Deoarece la această dată gazonul nu se prezintă conform așteptărilor în raport cu nivelul arenei, operațiunile de întreținere efectuate, gradul de profesionalism al celor care au asigurat asistența tehnică (societatea S.G.L. B.V. din Olanda), orice mărire a frecvenței de folosire conduce la deterioararea mai rapidă și evidentă a acestuia. În concluzie, considerăm că acordarea unui drept de folosință acestor entități sportive, prin exploatarea excesivă a suprafeței de joc, poate conduce la deteriorarea prematură a gazonului și pierderea garanției obiectivului Complex Sportiv Craiova – Stadion de Fotbal, propunerea executivului fiind aceea de a nu da curs solicitărilor“.
Interesant este că echipe din localități conduse de primari cu state vechi în PSD s-au trezit deodată că vor să joace pe stadionul „Ion Oblemenco“, iar Primăria Craiova a rămas fermă pe poziții, dând de înțeles că orice astfel de cerere ar rămâne fără rezultat, indiferent de la cine ar veni. Și, oricum, cu gazonul actual de pe „Ion Oblemenco“ ar fi fost poate obișnuite doar echipele din Podari și Ișalnița, care au aproape, pentru antrenament, plaja de la Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS