19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraioveanca Diana Gabroveanu, olimpică internațională la biologie: „Următorul pas va fi să devin voluntar SMURD“

Craioveanca Diana Gabroveanu, olimpică internațională la biologie: „Următorul pas va fi să devin voluntar SMURD“

Diana Gabroveanu este absolventă a Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova la specializarea științele naturii, dar s-a făcut remarcată prin rezultatele obținute la biologie. În fiecare an a participat la olimpiada națională de biologie și a reușit să facă parte din lotul național. Anul acesta, chiar dacă a avut de susținut examenul de bacalaureat, Diana s-a pregătit intens pentru olimpiada internațională de biologie, care s-a desfășurat în cea de a doua parte a lunii iulie în Iran, la Teheran, de unde a revenit cu medalie de bronz. Aceasta este cea de a doua reușită internațională. A învățat mult, dar spune că performanţa se bazează, în primul rând, pe vocație. Își dorește de mică să devină medic. Rezultatele la olimpiadă i-au facilitat și admiterea la universitate, fără concurs, și a ales să studieze la Cluj. Diana spune că următorul pas va fi să devină voluntar SMURD, ceea ce presupune un nou concurs serios.

În clasa a XII-a, elevii pun accent pe pregătirea examenului de bacalaureat și pe admiterea la facultate. Diana Gabroveanu, elevă a Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova, a avut de învățat nu numai pentru examenul național, ci și pentru olimpiada de biologie. Și-a dorit încă din clasa a X-a să ajungă la etapa internațională și a reușit nu doar să participe, dar a obținut și medalie de bronz. Competiția s-a desfășurat în Iran, la Teheran. „Pentru mine, această medalie a fost o încununare a muncii depuse de-a lungul celor patru ani de liceu, pentru că în fiecare an puneam informații peste cele pe care le aveam și speram că o să se ajungă aici, la un moment dat. Chiar mi-am dorit mult asta și m-a motivat foarte mult faptul că am văzut, mai ales în acest an, că lucrurile au mers ușor, au venit de la sine. Am zis că dacă tot am dus-o până acum, hai și acum, în clasa a XII-a, să mă pregătesc pentru această etapă. Am luat această decizie chiar dacă toată lumea îmi zicea că am bacalaureatul de susținut, că ar trebui să mă ocup de acest examen, că este greu să mai merg la olimpiadă“, a povestit Diana. Calificarea la olimpiada internațională a însemnat multe etape de selecție. „Am trecut prin etapa județeană, apoi etapa națională, la care, după ce am susținut probele propriu-zise, am susținut încă o probă, în urma căreia au fost selectați primii 20 de elevi care să urmeze o pregătire la Cluj, la Facultatea de Biologie, timp de două săptămâni. Acolo am învățat materie de facultate, care să ne ajute la olimpiadă. La sfârșitul acestei etape, am mai dat un examen și am fost aleși patru elevi care să reprezentăm ţara la olimpiada internațională“, a mai spus Diana.

Au fost concurenți din 70 de țări

Olimpiada internaționa-lă de biologie s-a desfășurat în Iran, la Teheran, și nu a fost o competiție tocmai ușoară. „Au fost concurenți din toată lumea și de pe toate continentele. Au fost 270 de participanți din 70 de țări. Medalii s-au acordat în proporție de 60% din numărul candidaților. Toți elevii din lotul României ne-am întors cu medalii. Au fost obținute trei medalii de bronz, dintre care una este a mea, și o medalie de argint“, a spus Diana Gabroveanu. Olimpiada din Iran i-a dat posibilitatea să cunoască o altă cultură. „Am avut mai multe activități, în afară de cele două zile de competiție cu probe. Ne-au dus la diferite palate, am avut două seri cu specific iranian. Gastronomia lor este mult diferită de a noastră. De exemplu, ei fac orez cu diverse sosuri, cu scorțișoară și multe condimente pe care noi nu le folosim. Am reușit să gust din toate. Și puiul îl prepară foarte condimentat. Mănâncă și foarte multe legume și fructe. Ca și peisaj, într-o parte erau munți și în altă parte era deşertul. Era o mare de gri și maro. Clădirile sunt impunătoare, în interior cu oglinzi mari cu foiță de aur, cu picturi“, a spus Diana. Performanţa s-a datorat profesoarei sale de la clasă, Genelia Petrescu, sub îndrumarea căreia a reușit și în clasa a X-a să obțină medalie de argint, la olimpiada de științe a Uniunii Europene derulată în Estonia. În spatele reușitei este foarte multă muncă, dar Diana spune că a contat foarte mult și vocația. „În timpul competițiilor reușeam să stau până noaptea târziu și mă concentram foarte mult. Citeam până la 3 dimineața. Îmi luam apoi două – trei zile să dorm și să mănânc bine. Pentru a face performanță, consider că a contat foarte mult și vocația, pentru că este multă materie și trebuie să ai capacitatea de a înțelege și de a lega cunoștințele logic“, a precizat tânăra.

Îmi doresc să devin medic la terapieintensivă

Chiar dacă are experienţa concursurilor, Diana Gabroveanu spune că a avut mari emoții la bacalaureat. „Bacalaureatul mi-a dat emoții pentru că nu am avut mult timp să îl pregătesc. M-am bazat pe faptul că am învățat mereu în perioada liceului. Înainte de examen am fost în lotul național la București și am venit cu o săptămână și două zile până să înceapă probele. Atât am avut timp să recapitulez și de asta am avut emoțiile cele mai mari, pentru că este și foarte multă materie, mai ales la limba română. La matematică am recapitulat doar câteva capitole peste care am vrut să mai trec o dată și apoi am zis, ce va fi va fi!“, a povestit tânăra. Admiterea la universitate a fost asigurată prin prisma rezultatelor de la olimpiade. „O să merg la Universitatea de Medicină și Farmacie «Iuliu Hațeganu» din Cluj-Napoca, la Medicină generală. Am ales această facultate pentru că eu cred că, la momentul actual, este cea mai bună variantă din ţară și care se apropie pe cât posibil de ce este în afară, plus că mie îmi place foarte mult orașul. Acolo am făcut pregătirile când am fost în lotul național și am avut ocazia să stau mai mult în Cluj și mi-a plăcut foarte mult“, a spus absolventa Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova. Diana își dorește să devină medic. „Aş vrea să fac anestezie și terapie intensivă. Vreau să fac ceva care să mă antreneze și să fie ceva nou în fiecare zi, să nu rămân blocată, să învăț mereu“, spune tânăra. Se va pregăti intens pentru acest moment. În perioada studenției, Diana vrea să facă voluntariat, în cadrul SMURD. Pentru a ajunge acolo va trebui să treacă printr-o selecție riguroasă. „Vreau să fiu voluntar SMURD, dar următorul examen este peste doi ani și mai trebuie să aștept. Este o selecție serioasă, presupune o probă practică și una teoretică, în urma cărora se aleg foarte puţini. Este foarte important acest voluntariat pentru mine, pentru că oferă o pregătire destul de bună pentru ceea ce vreau să fac eu pe mai departe. Este foarte util pentru un student să meargă la voluntariatul acesta, mai ales dacă vrea să aleagă terapie sau medicină de urgenţă“, a mai spus tânăra. Până când va reîncepe studiul, Diana se bucură de vacanță.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS