Comuna în care se investește pentru prima dată după 20 de aniCunoscută cândva și ca „Snagovul Craiovei“ datorită stațiunii care exista aici, comuna Bratovoeşti nu a beneficiat de nici o investiție de mai bine de două decenii. Lipsa modernizărilor este vizibilă la tot pasul, iar autoritățile au hotărât să ia măsuri şi au demarat proiecte în valoare de șapte milioane de euro. În Bratovoeşti vor fi alocate fonduri şi pentru înfiinţarea unui centru SMURD, iar comuna va deveni prima din judeţ cu o astfel de facilitate.

Situată la numai 25 de kilometri de Craiova, comuna Bratovoeşti era unul dintre cele mai importante obiective turistice din Dolj în anii comunismului. Lacul Victoria şi complexul de agrement cu acelaşi nume erau destinația de vacanță preferată a oltenilor și nu numai. În jurul lacului Victoria erau construite debarcadere, iar pe luciul apei se practicau întreceri sportive cu ambarcațiuni de caiac-canoe încă din anii ‘60. Două decenii mai târziu, aici lua ființă o secție sportivă de caiac-canoe. „Prestigiul și calitatea serviciilor au făcut să crească de la an la an numărul turiștilor. Pe lângă cei care se deplasau cu propriile mijloace de transport, veneau în staţiune şi mulţi turişti cu mijloacele de transport în comun, care circulau între Craiova și stațiunea Victoria din jumătate în jumătate de oră, la un preţ redus, între orele 5 dimineața și 1 noaptea, fiind cel mai circulat traseu din județul Dolj“, se arată în Monografia comunei Bratovoeşti, semnată de profesorul Ion Puicin.

Complexul de odihnă şi agrement din staţiunea Victoria cuprindea şi o serie de restaurante, iar localnicii îşi amintesc că era o concurenţă acerbă între acestea în încercarea de a atrage cât mai mulţi clienţi. „Pe timpul lui Ceaușescu, aici era minilitoralul Olteniei. Toată Craiova venea aici, erau amenajate dușuri, erau restaurante. Duminica, dacă aruncai un ac, pica pe un om“, a spus Marinel Buia, de 56 de ani, din Bratovoeşti.

Investiţii de șapte milioane de euro

După 1989, „Snagovul Craiovei“, care a fost odată stațiunea Victoria, a devenit, treptat, o ruină. Din fostele restaurante au rămas doar ziduri care încearcă să rămână în picioare, iar locurile blagoslovite de Dumnezeu cu apă și plajă în câmpia nisipoasă a Olteniei nu mai sunt un punct de atracție pentru craioveni. „Acum a decăzut de tot. După revoluție, nimeni nu a mai vrut să investească, nici măcar nu au fost în stare să aibă grijă de investițiile făcute de alţii“, a adăugat Marinel Buia.

Autoritățile susţin că fac eforturi ca aceste lucruri să se schimbe, iar comuna Bratovoeşti să își recapete prestigiul de odinioară. „Din 1990 și până acum nu s-a realizat absolut nici o investiție nici pe fonduri publice, nici pe fonduri europene. Astăzi suntem în derularea unor programe europene în valoare de şapte milioane de euro pe mai multe obiective“, a spus Ion Oancea, primarul comunei Bratovoeşti.

Una dintre cele mai importante investiții vizează modernizarea rețelei de apă și canalizare. În prezent, doar 40 de locuitori din cei 3.300 ai comunei sunt racordați la rețeaua de apă care a fost introdusă în satul de centru Bratovoeşti în urmă cu mai mulți ani. Investiția actuală se ridică la 4,5 milioane de euro, iar de ea vor beneficia aproximativ 1.000 de gospodării. „Avem în implementare două proiecte de apă și canal pentru celelalte trei sate componente ale localității, Prunet, Bădoşi, Georocu Mare. Pentru unul dintre ele, pe PNDL 2, s-a semnat contractul de lucrări cu constructorul, iar celălalt este în procedura de licitație. Eu estimez că anul viitor cele două investiții, cele mai mari din localitate, de 4,5 milioane de euro, să fie finalizate“, a spus Ion Oancea.

Acesta susține că locuitorii comunei se vor putea racorda gratuit la rețeaua de apă și canalizare.


Proiect de modernizare a şcolii pe POR

Un alt obiectiv de investiții prioritar pentru autoritățile locale din Bratovoeşti îl reprezintă unitățile de învățământ. În ultimii ani, numărul elevilor a scăzut dramatic, iar acest lucru a dus la închiderea mai multor şcoli. În prezent, mai există o școală generală doar în satul de centru Bratovoeşti, unde învață aproximativ 200 de copii. Aceasta nu a mai fost renovată de peste cinci decenii, iar anul acesta va demara o investiție care se ridică la 1,2 milioane de lei. „Suntem prima localitate din județul Dolj care a câștigat pe POR un program de creștere a eficienței energetice pentru o școală și suntem în situația de a scoate la licitație lucrarea. Această școală nu a beneficiat niciodată de vreo modernizare sau reabilitare. Este o clădire foarte veche, care de 50 – 60 de ani nu a mai fost renovată. Am reușit până acum să schimbăm acoperișul, pentru că ploua și era foarte multă igrasie. Prin acest program, se va pune tâmplărie cu lemn stratificat, se va face izolaţie termică, se vor monta panouri de încălzire a apei. Finanțarea se ridică la 1,2 milioane de lei, din care 900.000 de lei sunt asigurați de POR, 170.000 de lei de la Ministerul Dezvoltării, iar restul este contribuție de la bugetul local“, a spus Ion Oancea.

O altă investiție care vizează confortul elevilor este construirea unui teren de sport acoperit pe schelet metalic, dotat cu toate utilitățile, inclusiv grup sanitar. Tot în acest an va demara reabilitarea căminului cultural, în care vor fi investite 2,5 milioane de lei.

Bratovoeşti, prima comună din Dolj în care se va înființa un centru SMURD

O altă clădire aflată în reabilitare este cea a dispensarului din localitate, unde își desfășoară activitatea trei medici de familie, precum și un medic stomatolog. Tot aici funcționează o policlinică în care lucrează 25 de medici și care acoperă toate specializările. O altă investiție menită să dezvolte asistența medicală în comuna Bratovoeşti și nu numai este înființarea unui centru SMURD în această localitate. Clădirea în care va funcționa acest centru va fi construită de către autoritățile locale cu fonduri de la bugetul local. „Vom fi prima comună din Dolj în care se va construi un centru SMURD, unde vor veni 28 de angajați de la SMURD, medici, paramedici și pompieri. Clădirea va fi dotată cu toate utilităţile de cazare, iar echipamentele vor fi asigurate cei de la SMURD. Lucrările vor demara în august, iar în octombrie cred că vom reuși să le finalizăm. Acest centru va deservi nouă localități ale județului Dolj“, a spus Oancea.

Loc cu oameni crescuți cu frică de Dumnezeu, comuna Bratovoeşti luptă să îşi recapete prestigiul de odinioară şi să îşi ţină fiii acasă. „După iubirea lui Dumnezeu ești dator să iubești și să onorezi satul tău, neprecupeţind nici un efort pentru binele lui“, este crezul profesorului Ion Puicin şi al multora asemeni lui care au ales să rămână pe plaiurile natale, oricât de puţine au fost investiţiile.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 19 iulie 2018

Actualitate

» Dolj: Cisternă cu motorină răsturnată la Gura Văii
» Preşedintele cere Parlamentului reexaminarea modificărilor la Legea Educaţiei naţionale
» Alexandrescu: Şi USR crede că Legile Justiţiei trebuie revizuite în Parlament în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia
» Caraş-Severin: Câinele care a salvat un biciclist accidentat, adoptat de vicepreşedintele Consiliului Judeţean
» Muntenegrul ripostează la afirmaţiile făcute de Trump şi subliniază contribuţia sa la stabilitate şi pace
» Porcsalmi Bálint (UDMR) despre declaraţiile preşedintelui Iohannis: Aşteptăm raportul final al Comisiei de la Veneţia
» Zegrean: Legea 304/2004 privind organizarea judiciară va avea un efect rău asupra magistraţilor
» Executivul a simplificat condiţiile generale pentru eliberarea avizului de angajare a străinilor
» Poliţia germană a confiscat 77 de proprietăţi imobiliare, în cadrul unei ofensive contra criminalităţii organizate
» Trump afirmă că aşteaptă cu nerăbdare a doua întâlnire cu Putin
» Tom Jones, în spital din cauza unei infecţii bacteriene; artistul şi-a anulat două concerte
» Sindicaliștii din Ministerul Tineretului și Sportului, în grevă japoneză
» România, trimisă în fața Curții de Justiție pentru neaplicarea normelor privind combaterea spălării banilor
» ANPIS: Alocaţiile de stat pentru copii plătite în iunie au însumat 345,8 milioane de lei
» ONRC: 8.364 firme şi-au suspendat activitatea în primele cinci luni din 2018
» Comisia Europeană cere României să transpună în legislaţie Directiva privind securitatea reţelelor şi a sistemelor informatice
» ANRE: Preţul gazelor naturale pentru consumatorii finali casnici va creşte cu 5,83% de la 1 august
» Acțiunile Romgaz și OMV Petrom au căzut pe bursă după anunțul privind reducerea și plafonarea prețurilor la gaze
» Asociația companiilor petroliere ROPEPCA: Plafonarea prețului la gaze va duce la creșterea dependenței României de importurile din Rusia
» UE pregătește măsuri de retorsiune dacă SUA impun taxe vamale pentru mașinile importate din Europa
» Uniunea Europeană consideră insuficientă ridicarea stării de urgenţă în Turcia
» Kosovo a îndeplinit toate criteriile de referinţă necesare pentru liberalizarea vizelor, a anunţat Comisia Europeană
» Radio Europa Liberă își va relua emisiunile pentru România și Bulgaria

Publireportaj

» Ambasadorul Republicii Belarus în România, în vizită la CJ Dolj
» Telekom Cloud Backup, soluţia performantă care protejează datele companiilor împotriva pierderii sau deteriorării. Testeaz-o acum şi datele companiei tale vor fi în siguranţă!

Local

» Mehedinţean reţinut pentru braconaj
» Se colectează deşeurile electrice
» Roșiile-ciocolată și vinetele grafitti, atracția studenților de la Agronomie

Dolj

» Secretară de la Drept, judecată pentru 24 de infracțiuni
» Pensie specială uriașă, în Dolj: 24.300 de lei net pe lună
» De-a v-ați ascunsele cu registrul asociației de proprietari
» Întreruperi energie electrică de luni
» Dolj: Acţiuni pentru prevenirea accidentelor de circulație
» Craiova: Razie printre comercianţii de legume-fructe
» Craiova: Depistată de poliţişti în timp ce încerca să vândă ţigări de contrabandă

Gorj

» Bani pentru expropriaţii din Mătăsari și Slivilești
» Gorj: Tineri arestaţi pentru furt calificat

Mehedinţi

» Mehedinţi: Bătrână salvată de pompieri
» Mehedinţi: Prins conducând un autoturism sub influența băuturilor alcoolice

Vâlcea

» Râmnicu Vâlcea: Un nou examen de atestare a administratorilor de imobil

Sport

» Cicâldău: Trebuie să câștigăm cu Iașiul!
» Liga 4 / Verdeș, chemat la Slatina să resusciteze fotbalul
» Fotbal / Pandurii, la prima victorie din amicale. Iosif Biro este noul director sportiv
» Fotbal / S-a stabilit „țintarul” noului sezon al Ligii 2. Vezi programul pandurilor!

Sanatate

» Cardul european de sănătate, document de vacanță 

Educatie

» Emanuel Dicu, elevul cu patru medalii internaționale la Informatică

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Legătura dintre consumul de cafea şi longevitate
» Reţeta de weekend – Ciorbă de pui cu smântână
» Bancul zilei

Top