11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAsociațiile datornice, pe lista neagră a CAO

Asociațiile datornice, pe lista neagră a CAO

Vin zile grele pentru craiovenii care locuiesc în asociațiile de proprietari cu mari datorii către furnizorul de apă și canal, Compania de Apă Oltenia (CAO). Operatorul a început, de săptămâna trecută, să sisteze furnizarea apei potabile datornicilor și va continua și în perioada următoare. Drept urmare, mii de craioveni rămân fără apă rece la robinet. Cei mai afectați sunt proprietarii care sunt cu plata întreținerii la zi, dar și asociațiile în care în trecut au fost delapidări, iar acum locatarii rămân fără apă și totodată sunt nevoiți să mai plătească încă o dată serviciul de apă și canal.

Între asociațiile care nu au în prezent apă rece se numără Asociația de proprietari 9 – 1 Mai, Asociația de proprietari nr. 21 Brazda lui Novac, Asociația nr. 14 Rovine și lista va crește cu fiecare săptămână.
„Sunt din Asociația nr. 21 Brazda lui Novac și avem apa oprită în mai multe blocuri din asociație, deși noi nu avem datorii. Problemele sunt mai vechi, în sensul că eram o asociație mai mare, o parte dintre blocuri s-au desprins din asociația mare, iar noi, vechea asociație, am rămas cu datoriile. Nu s-au înțeles cu preluarea datoriilor, facturile au venit pe asociația noastră și acum avem noi probleme“, spune Viorel Ciora, proprietar în Asociația nr. 21 Brazda lui Novac.
Locatarii nu au avut de ales și au alergat la magazin să-și cumpere apă, dar au bătut și la ușa asociației să ceară socoteală. Administratorul are următoarea explicație: „Asociația nr. 21 a avut în componență 20 de blocuri, într-un mod fraudulos s-au desprins câteva blocuri și au format altă asociație, 38IV Dacia. Reprezentanții noii asociații au încasat bani, dar nu aveau contracte cu furnizorii, deci nu plăteau nici un furnizor. Toate datoriile s-au acumulat pe Asociația nr. 21, iar ei strângeau bani de la locatari și îi țineau în cont. Șapte ani nu au plătit nimic la CAO. Când am venit eu la această asociație am încercat să descurc problemele. S-a făcut expertiză, dar nimeni nu a ținut seama de ea. Ne-am judecat, dar degeaba. Avem o datorie de peste 200.000 de lei și din această cauză avem apa sistată la majoritatea blocurilor din asociație. CAO îmi spune să eșalonăm datoria, dar eu nu am cum să iau banii de la proprietari. Care este baza legală prin care eu să-i oblig pe oameni să plătească datoriile altei asociații?“, întreabă Anca Stoian, administrator la Asociația de proprietari nr. 21 Brazda lui Novac.

Și alții au pățit-o

În aceeași situație se găsesc și proprietarii din Asociația nr. 14 Rovine. Aici a fost o delapidare, iar proprietarii sunt acum nevoiți să scoată bani din buzunar ca să mai plătească o dată factura la apă. În caz contrar, blocurile din asociație vor avea apa sistată în continuare. „Ni s-a sistat furnizarea apei reci. CAO ne-a acționat în instanță pentru perioada 2008 – 2010, a câștigat în 2013 pentru suma de două sute de milioane de lei. În acea perioadă era un alt președinte, un alt administrator, a fost și o delapidare. Oamenii au rămas cu chitanțele, iar banii nu pot fi recuperați de la foștii angajați ai asociației. Eu nu pot să-i oblig pe locatari să plătească sume de bani pe care ei spun că au chitanță. Nu pot să fac nici eșalonare, fiindcă legea nu-mi permite să-i încarc pe oameni cu sume pe care nu le datorează. Să trec pe listele de întreținere sume pe care ei le-au plătit. CAO nu are voie să oprească apa rece“, spune Constantin Stănescu, președintele Asociației nr. 14 Rovine.

Ținuți o săptămână fără apă dintr-o greșeală

Alte blocuri s-au trezit din greșeală fără apă. Este cazul Asociației nr. 23 Craiovița Nouă, unde proprietarii dintr-un bloc au stat fără apă rece dintr-o eroare a angajaților CAO. „Compania de Apă a ridicat un ceas de la blocul 99A3 scara 1 fără să ne anunțe, fără să facă proces-verbal. Oamenii au stat aproape o săptămână fără apă rece. Când am cerut lămuriri la CAO, domnul Dolea mi-a spus că au greșit fiindcă au confundat Asociația nr. 21 cu Asociația nr. 24. Noi nu avem restanțe la furnizori, iar la CAO am plătit și în avans. Acum au venit și l-au montat, dar nu ne-au adus nici un proces-verbal“, spune Gheorghe Berceanu, președintele Asociației de proprietari nr. 21 Craiovița Nouă.

CAO nu-i mai iartă pe datornici

Reprezentanții CAO spun că nu-i mai pot tolera pe datornici. În plus, furnizorul este implicat în proiecte pe fonduri europene și una dintre condițiile prin care pot cofinanța aceste investiții sunt încasările, respectiv recuperarea debitelor.
„CAO are un proiect depus la Ministerul Fondurilor Europene. Pentru semnarea acestui proiect avem o analiză cost-beneficiu și un procent de cofinanțare în sumă de 40 de milioane de euro și din acest motiv am trecut la recuperarea debitelor restante. CAO are de încasat o restanță de 71 de milioane de lei, bani neîncasați de la asociații și persoane fizice și juridice. Am demarat procedura de sistare a apei la asociațiile cu mari datorii. Prima este Asociația nr. 14 Romanești, care are o datorie de 3.260.000 de lei, Asociația 7-1 Mai, care are restanțe 1.700.000 de lei, Asociația nr. 24 Craiovița Nouă, care are 1.600.000 de lei și lista continuă. Datornicii să vină să facă eșalonări, să plătească măcar 5% din vechea datorie. Unele dintre asociații au venit către noi și și-au eșalonat datoriile. Alții ne sfidează și dau vina pe vechea conducere. Noi am început de săptămâna trecută sistarea apei la asociațiile din Craiova și vom continua și în perioada următoare. În fiecare zi, câte două asociații vor rămâne fără apă. Recuperarea acestor datorii ne ajută să accesăm aceste fonduri europene și să finanțăm proiectele pe apă și canal în Craiova și județ“, a explicat Adriana Câmpeanu, director CAO.
Azi rămân fără apă Asociația de proprietari nr. 1 George Enescu, care are un debit în valoare de 449.653 de lei și Asociația de locatari nr. 15 Eroilor, cu o datorie de 324.872 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS