9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSalariul mediu net pe țară este de 2.713 lei. Inflația a anulat creșterile

Salariul mediu net pe țară este de 2.713 lei. Inflația a anulat creșterile

Anul acesta, degeaba au fost creșteri de salarii dacă inflația
a fost tot mai mare de la o lună la alta

Dacă, în termeni nominali, salariul mediu net este mai mare și ca luna trecută, și ca în aceeași lună a anului precedent, raportat la inflație, salariul mediu net în aprilie în termeni reali este mai mic decât în luna precedentă. Salariul mediu net al bugetarilor a scăzut în aprilie, în timp ce venitul salarial al celor din Sănătate a crescut.

În luna aprilie 2018, câştigul salarial mediu nominal brut pe economie a fost de 4.512 lei, cu 0,5% mai mare decât în luna martie 2018, iar câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.713 lei, în creştere față de luna precedentă cu 9 lei (+0,3%), informează Institutul Național de Statistică (INS), prin Direcția Județeană de Statistică Dolj. Cele mai mari salarii medii pe domenii de activitate s-au înregistrat în IT și servicii informatice (6.437 de lei net), iar cele mai mici câștiguri salariale nete s-au înregistrat la lucrătorii din hoteluri și restaurante (1.563 de lei).

În realitate, salariul a scăzut față de luna precedentă

Datele statistice arată că majorările salariale au fost anihilate de inflație. Potrivit Statisticii, comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,7%. În schimb, raportat la inflația anunțată anul acesta în România (5,4%), creșterea salariului mediu net, în termeni reali, față de aprilie 2017, a fost doar de 9%. Statistica a comparat, în termeni reali, salariul și față de luna martie 2018. Astfel, în raport cu indicele prețurilor de consum (rata inflației), „indicele câştigului salarial real a fost de 99,8% pentru luna aprilie 2018 față de luna precedentă“, informează Statistica. Ceea ce înseamnă că, raportat la inflație, salariul mediu net în Dolj pe aprilie este mai mic cu 0,2% față de luna martie a acestui an. Ceea ce au câștigat în plus doljenii la salariu este cheltuit pe bunuri și servicii, aceste cheltuieli fiind chiar mai mari decât s-a câștigat efectiv la salariu.

Unora dintre bugetari le-au scăzut salariile

Datele statistice arată că în aprilie, față de martie, au scăzut salariile în sectorul bugetar, singurele creșteri fiind în Sănătate, probabil după reglarea sporurilor. În același domeniu (al Sănătății), cele mai mari creșteri de salarii au fost evidențiate în luna martie. În aprilie au scăzut salariile cadrelor didactice și ale celor din administrație. „În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (1,8%), respectiv în administrația publică (0,2%). Câştigul salarial mediu net a crescut uşor în sănătate şi asistență socială (+2,3%), comparativ cu luna precedentă“, se arată în comunicatul transmis de Direcția Județeană de Statistică Dolj.

Care sunt motivele creșterii și scăderii salariilor din diverse domenii

Instituția care analizează datele statistice din piață a enumerat motivele creșterilor salariale în termeni nominali: „În luna aprilie 2018, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, plății sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna aprilie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte)“, se precizează în comunicatul INS.
De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net față de luna martie 2018 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri. În același timp, „scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici în unele activități economice“, a mai arătat Statistica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS