20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLansare de carte: „Eminescu în căutarea Dumnezeului cel viu“

Lansare de carte: „Eminescu în căutarea Dumnezeului cel viu“

Volumul „Eminescu în căutarea Dumnezeului cel viu“, apărut la Editura de Sud, sub semnătura lui Marian Niță și Dan Gheonea, este o nouă cărămidă la edificiul național și internațional Eminescu. Dedicat Centenarului Marii Uniri, sub genericul „100 de ani de conștiință națională și credință“, volumul își propune și reușește să demonstreze că Eminescu „este viu, mustrarea noastră de conștiință, el însuși este «căutarea Dumnezeului celui viu»“, după cum notează în introducerea volumului, „Religia ca teologie“, prof.dr. Tudor Nedelcea, cercetător științific în cadrul Academiei Române și eminescolog.
„Având «antecedente» în familie, cum precizează în prefaţă cei doi autori – Marian Niță și Dan Gheonea -, Eminescu a abordat religia cu pioșenie, dar într-un spirit adânc, care-l așază în rândul marilor gânditori creștini. Însuși Papa Ioan Paul al II-lea, devenit «Sfântul Ioan Paul cel Mare» prin sanctificare (cu origini românești), l-a așezat pe Eminescu între marii gânditori creștini europeni, iar poezia «Rugăciune» a citit-o în Piața San Pietro, în timpul evenimentelor de la Timișoara, din decembrie 1989, în limba română! Câți din țară știau că Poetul nostru Național a scris poezie religioasă, așa cum este această antologie, utilă și actuală? (…) Eminescu este primul dintre români care atestă că Biserica noastră are caracter național («ea nu e numai o comunitate religioasă, ci totodată națională»), care este «maica siprituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbii și unitatea etnică a poporului», cerând, însă, cu vehemență și îndreptățire: «să ni se respecte limba și Biserica, precum le-am respectat-o tuturor»“, mai notează în introducerea volumului prof. dr. Tudor Nedelcea.
Cartea va fi lansată astastăzi, ora 18.00, la Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman“ din Craiova. La eveniment vor lua parte Lucian Dindirică, Petre Gigea-Gorun, prof.univ.dr. Ion Diaconescu, prof.dr. Tudor Nedelcea, pr.prof. Ion Drăguşin, col.(r) Ecaterina Oreviceanu, precum și Emil Boroghină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS