Transalpina a devenit cel mai important brand turistic al Gorjului

În această săptămână se redeschide Transalpina, cea mai înaltă şosea din România. Pe 16 mai, o comisie formată din specialişti de la Drumuri, reprezentanţi ai prefecturilor Gorj şi Vâlcea, ai serviciilor Poliţiei Rutiere din cele două judeţe şi ai Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova se vor afla la Rânca. După ce vor inspecta tronsonul Rânca – Obârşia Lotrului, închis din luna noiembrie a anului trecut, comisia va semna procesul-verbal privind redeschiderea traficului rutier pe cea mai înaltă şosea din ţară. Verificarea va avea ca obiectiv analizarea tuturor lucrărilor executate până acum pe Transalpina de către drumari, în vederea redeschiderii traficului rutier pe tronsonul Rânca – Obârşia Lotrului, între judeţele Gorj şi Vâlcea.

Cel mai vizitat obiectiv turistic din Gorj

Potrivit reprezentanţilor Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale, şoseaua va fi redeschisă începând de miercuri, imediat după inspecţia comisiei de specialişti. Până în prezent s-a reuşit deszăpezirea completă a şoselei, montarea elementelor de siguranţă, eliminarea bucăţilor de stâncă şi a grohotişului din zona versanţilor, completarea cu umplutură a acostamentului, acolo unde acesta s-a lăsat, precum şi montarea indicatoarelor rutiere. Marcajul cu linie galbenă, semn că este vorba de un drum în lucru, este vizibil în continuare, acesta urmând să fie refăcut după redeschiderea drumului. Pentru început va fi o restricţie de 3,5 tone şi se va putea circula cu maximum 30 km la oră. Localnicii din zonă îşi pregătesc deja produsele pentru acest weekend, iar cabanierii au inclus în oferte obiectivul Transalpina, intens căutat de turişti. Şoseaua atinge cel mai înalt punct în Pasul Urdele (2.145 de metri). Drumul este căutat de turişti români şi străini, fascinaţi de frumuseţea peisajelor din zona de creastă.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.