20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA „plouat“ cu rachete de semnalizare în Craiovița Nouă

A „plouat“ cu rachete de semnalizare în Craiovița Nouă

Una dintre rachetele de semnalizare a lovit un autoturism parcat în cartierul Craiovița Nouă

Situație inedită, dar și periculoasă, în cartierul craiovean Craiovița Nouă. Marți noapte, un obiect neidentificat a căzut și a străpuns parbrizul unui autoturism Dacia Solenza, parcat pe aleea Hortenisiei din cartierul Craiovița Nouă. Alerta a fost dată chiar de proprietarul autoturismului avariat, care a sunat la 112 și a anunțat că parbrizul mașinii i-a fost distrus de un proiectil. „M-au trezit vecinii, iar când am coborât alarma mașinii urla. Am găsit o bucată de fier încins, cam de o jumătate de metru, care a trecut prin parbrizul și prin bordul mașinii. Au tras mai multe, am văzut noi că trăgeau continuu. Au mai căzut și pe lângă biserică. Bine că nu a lovit pe cineva, că îl omora. Dacă a trecut așa prin mașină, trecea și printr-un om“, a declarat proprietarul mașinii.
Pentru că părea a fi vorba de un proiectil, imediat după incident, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dolj a trimis o echipă pirotehnică la fața locului. După ce a fost izolată zona, cercetările au fost preluate de ofițerii Serviciului Arme, Explozivi si Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj.
Oamenii legii au stabilit destul de repede că este vorba de o rachetă de semnalizare militară, au sesizat Parchetul Militar, care a început o anchetă. Mai trebuie spus că, ieri-dimineață, tot în cartierul Craiovița Nouă, au mai fost găsite alte două rachete de semnalizare. Rachetele au căzut marți noapte în grădina blocului 153 C, fără a face victime sau pagube materiale.

Rachetele de semnalizare au căzut la doi kilometri de poligon

Misterul proiectilelor căzute din cer a fost elucidat ieri-dimineață, de reprezentanții Brigăzii Multinaționale Sud-Est, care au confirmat că rachetele de semnalizare au fost trase în poligonul „Obedeanu“.
„În seara zilei de 8 mai 2018, o subunitate din cadrul Contingentului Militar Polonez dislocat în România, în cooperare cu militari din cadrul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab“ din garnizoana Craiova, au executat o activitate curentă de instrucție tactică pe timp de noapte în terenul de instruire Obedeanu. Antrenamentele nu au presupus executarea de trageri cu armamentul individual sau cu cel montat pe tehnica blindată din dotare. În scopul semnalizării momentelor tactice și identificarea reperelor din teren, subunitatea poloneză a folosit mijloace de iluminare (tip „rachete de semnalizare“) în conformitate cu scenariul tactic aprobat“, au precizat militarii craioveni.
Aceștia din urmă au mai explicat că a fost deschisă o anchetă pentru a se stabili cum au ajuns rachetele de semnalizare la aproximativ doi kilometri de poligon. „Referitor la incidentul semnalat în mass-media, privind pagube materiale produse unui vehicul parcat în cartierul Craiovița Nouă, într-o zonă aflată la aproximativ 2 km de locul de desfășurare a instruirii, a fost demarată o anchetă sub coordonarea Parchetului Militar în vederea stabilirii legăturii de cauzalitate între activitatea de instrucție și incidentul raportat. De asemenea, o comisie de cercetare administrativă numită de comandantul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab“ cercetează circumstanțele evenimentului“, au mai transmis reprezentanții Brigăzii Multinaționale Sud-Est.

Rachetele de semnalizare au fost filmate de mai mulți craioveni înainte să cadă în Craiovița Nouă

Brigada Multinațională Sud-Est

În iulie 2016, la summit-ul NATO de la Varșovia s-a hotărât ca o brigadă românească să fie transformată în una multinațională, scopul fiind de a întări prezența NATO în sud-estul Europei. Ulterior, Ministerul Apărării a decis că Brigada 2 Infanterie „Rovine“ din Craiova va prelua rolul de brigadă multinațională.
Primii militari polonezi, din Batalionul 3 al Brigăzii 17 Mecanizate, au ajuns la Craiova pe 1 iunie 2017.
Aceștia au fost înlocuiți la începutul acestui an de alt doilea contingent militar polonez, din care fac parte militari din cadrul Batalionului 7 al Ţintaşilor voievodatului Wielkopolskie. Polonia participă cu 225 de militari și 47 de mijloace tehnice în compunerea Brigăzii Multinaționale Sud- Est de la Craiova, în cadrul prezenţei aliate întărite pe flancul de estic al Alianţei (Tailored Forward Presence).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS