Marian Jean Marinescu (fot0 centru), europarlamentar PNL, Isidor Răducea, vicepreşedinte PNL Dolj, şi Marinel Florescu, consilier local PNL Craiova, au susţinut, duminică, o conferinţă de presă la sediul PNL Dolj, anunţă Biroul de Presă al partidului.

Cu acest prilej, Marian Jean Marinescu a vorbit despre bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 şi despre condiţionarea acordării fondurilor de respectarea statului de drept.

„Bugetul Europei arată în ce direcţie vrea Europa să se îndrepte în următorii ani. Bugetul propus pentru perioada 2021-2027 este cu 20% mai mare decât bugetul actual (perioada 2014-2020) şi alocă sume importante pentru migraţie, securitate, pentru politica de apărare comună, care sunt, de fapt, provocările viitoare. În acelaşi timp, marea majoritate a banilor se duc către competitivitate, adică creştere economică şi locuri de muncă, crescând totodată sumele pentru cercetare şi inovare. Pentru coeziune şi agricultură sumele aprevăzute sunt cu 5% mai mici. Bugetul propus este echivalentul a 1,11% din venitul național brut al Uniunii Europene”, a afirmat Marinescu.

Propunearea de buget, prezentată miercuri de Comisia Europeană în Parlamentul European, condiţionează finanţarea europeană de respectarea statului de drept. Referitor la acest subiect, europarlamentarul PNL de Dolj a punctat: „Personal nu-mi convine această condiţionare, fiindcă nu este corect să afectezi cetăţenii din cauza deciziilor proaste, populiste, naţionaliste, extremiste pe care un guvern vremelnic le ia. După cum decurg lucrurile la noi, România poate deveni un caz pe acestă condiţionalitate”.

În finalul conferinţei de presă, europarlamentarul liberal a făcut referire şi la proiectul european prin care tinerii ce au împlinit 18 ani pot să beneficieze de un bilet de tren gratuit pentru a călători în Europa. “Acest instrument există şi în bugetul 2021-2027, fiind alocată suma de 700 de milioane euro. Există un proiect pilot care se va aplica anul acesta în care aproximativ 15.000 de tineri vor beneficia de această facilitate”, a spus Marian Jean Marinescu.