Conductă spartă în bloc, reparată după două luni

Valeria Papa s-a plâns că îi curge apă în apartament de aproape două luni și asociația nu se implică


Locatarii de la bloc se confruntă frecvent cu problema inundării locuinţei, fie că cedează instalația de apă a unui vecin, fie că este vorba de o conductă comună. Astfel de evenimente neplăcute îi învrăjbesc de cele mai multe ori pe proprietari, iar asociațiile au partea lor de responsabilitate. O astfel de situație s-a creat în blocul L2, scara 2, din Asociația de proprietari 2 Piața Gării, unde s-a iscat un adevărat scandal între locatari și asociație.

În fapt, proprietarii de la apartamentul 2 situat la parter s-au trezit în urmă cu aproape două luni (26 ianuarie) că pe coloana de la bucătărie țâșnește apă, fără să știe dacă este vorba de instalația vecinului de deasupra sau de coloana care deservește întreg palierul, adică țeava comună. Îngrijorați, au anunțat asociația de proprietari, care, din câte spun aceștia, nu s-a grăbit să ia măsuri. Drept urmare, apa s-a tot scurs pe lângă coloana de la bucătărie, s-a infiltrat în peretele familiei Papa de la apartamentul 2 și pe casa scării. Chiar dacă proprietarii s-au impacientat, nici administratorul, nici președintele nu au pus piciorul în blocul cu pricina, doar au trimis firma de instalatori cu care asociația are contract de mentenanță, SC SCAS PREST INSTAL. Numai că angajații respectivei firme nu prea și-au dat seama care este cauza infiltrărilor de apă, bâjbâind ba că este coloana comună, ba că este instalația de la apartamentul 3, ori că este conducta de apă rece sau conducta de scurgere, din câte spun proprietarii de la apartamentul doi. „Curge apa în apartament de aproape două luni. Se întâmplă din 26 ianuarie a.c. Am anunțat la asociație și au trimis niște instalatori. Au constatat că este înfundată scurgerea la apartamentul 3. Proprietara le-a permis să intre, după care au vrut să plece. Proprietara le-a spus că dacă tot au venit, să rezolve problema. Au desfundat și a curs toată apa la mine. Ei au mai spus că ar fi spartă o conductă de apă rece sau caldă ori scurgerea, și curge pe ea în jos. Eu locuiesc la parter și toată apa ajunge la noi și pe casa scării, chiar în zona tabloului electric. Există pericol de electrocutare. Pe 19 februarie a.c. am anunțat din nou la asociație, au venit din nou instalatorii, au desfundat, dar tot curge. La sesizarea făcută la asociație nu am primit răspuns, doar instalatorul a dat o declarație scrisă că problema nu s-a putut rezolva fiindcă proprietara de la apartamentul 3 nu a permis accesul echipei de intervenție pentru constatare și remediere. De atunci stau așa! Aseară (marți, 13.03.2018 – n.r.) s-a ținut o ședință pe casa scării și au venit doi oameni. Administratoarea a făcut, în sfârșit, un proces-verbal și a chemat instalatorii să oprească apa. Am constatat însă ulterior că apa curge în continuare“, a declarat Valeria Papa, proprietara de la apartamentul 2.

Sunt cazuri în care vecinii sunt cooperanți și problema se rezolvă pe cale amiabilă. Sunt însă și cazuri în care se iscă adevărate scandaluri și singura soluție a păgubiților este acționarea în instanţă a vecinilor de rea-credință, întrucât nicio altă autoritate nu este abilitată să intervină.

Locatarii din blocul L2, scara 2 se plâng de lipsa de implicare a asociaţiei în rezolvarea problemelor. „Administratoarea nu a vrut să rezolve problemele scării, să rezolve problema cu uscătoria și caloriferul de aici. Uscătoria este folosită doar de două familii din bloc, iar noi plătim toate cheltuielile pe părțile comune. Sunt probleme pe această scară de mulți ani, iar președintele, comitetul, administratoarea nu rezolvă nimic. Așa se întâmplă și cu această conductă. Eu le-am permis instalatorilor să verifice instalația în două rânduri. În privința instalației de la apartamentului 3, nu este nici o problemă. În privința coloanei comune, să se rezolve toate problemele, pentru că noi plătim fond de reparații! Cei de la asociație sunt vinovați pentru că nu sunt obiectivi. Sunt multe de rezolvat în acest bloc, iar administratorul, în loc să depună diligență să se rezolve această situație, manipulează oamenii“, a spus proprietara de la apartamentul 3, Matilda Călugăru.

Asociația vorbește „pe documente“

Asociația spune că este acoperită de documente și că începând din data de 19.02.2018, când a primit sesizarea de la unul dintre proprietari, a făcut demersurile necesare să rezolve problema. „În data de 20.02 a.c. am trimis firma de instalatori la blocul L2. Problema nu s-a rezolvat pentru că proprietara de la apartamentul 3 nu le-a permis accesul în locuință. În data de 09.03 a.c. am discutat telefonic cu proprietarii și i-am notificat că pe data de 12.03 sistăm furnizarea apei, însă am renunțat la această măsură. În după-amiaza zilei de marți, 13 martie, am avut ședința pe scară. Doamna administrator a făcut poze, a încheiat un proces-verbal“, a explicat președintele Asociației 2 Piața Gării, Florentin Șurlea.


Ce trebuie să facă asociația

„Având în vedere că apartamentul este situat într-un condominiu, asociației îi revine obligația să ia măsuri. Practic, administratorul, împreună cu unu-doi membri de comitet, merg și încheie un proces-verbal de constatare. Acesta se va folosi fie pentru repararea părții comune (dacă este parte comună, ca să se știe cum se face repartizarea sumelor către toți proprietarii), fie îi va folosi proprietarului care a fost inundat, pentru firma de asigurări, pentru despăgubiri, sau în instanță. Asociația acționează în cel mai scurt timp posibil, fără să mai întârzie. Este o cerere care se rezolvă în regim de urgență, pentru a se înlătura sporirea valorii pagubei. Dacă este o conductă comună, proprietarul trebuie să permită accesul unui specialist, să remedieze defecțiunea. În caz contrar, acesta este notificat și tot trebuie să permită accesul. Altfel, se merge în instanță, prin ordonanță președințială. Dacă este o conductă pe partea individuală, va răspunde proprietarul care a produs paguba“, a explicat Ion Pătrulescu, președintele UAP Craiova.

Președintele Asociației de proprietari 2 Piața Gării

După aproape două luni s-a rezolvat

În cele din urmă, după aproximativ două luni, problema locatarilor din blocul L2, scara 2 s-a rezolvat. „Așa cum am preconizat de la primele verificări, problema a fost la coloana de apă caldă, între apartamentele 2 și 3. Intervenția a fost ceva mai grea pentru că aceste coloane sunt mascate. În plus, nu toți proprietarii au fost cooperanți. Noi, ca firmă de mentenanță, nu putem să dăm buzna în apartamentele oamenilor. Înlesnirea accesului în apartamente cade în sarcina asociației de proprietari. Nu din rea-voință sau alte motive am intervenit abia la acest moment“, a explicat Marian Luca, reprezentantul SC SCAS PREST INSTAL SRL.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 21 martie 2018

Actualitate

» Germania confirmă descoperirea unui caz de gripă aviară H5N6
» Ministerul Educaţiei: Cifrele de şcolarizare la preuniversitar pentru 2018-2019 rămân la nivelului anului şcolar anterior.
» Guvernul a aprobat introducerea a 16 molecule noi pe lista de medicamente compensate şi gratuite
» Ringo Starr a fost învestit cavaler
» Guvernul infiinţează o comisie care se va ocupa de trecerea la moneda euro, condusă de premier şi preşedintele Academiei Române
» Leon Bărbulescu, noul director general al CFR Călători
» Încă două persoane au murit din cauza gripei
» Trei tineri din Caracal, membri ai aceleiași familii, morţi în accidentul rutier din Olanda
» Liviu Dragnea, audiat în dosarul angajărilor fictive
» Laura Codruta Koveşi şi Marius Iacob, audiaţi astăzi la CSM
» 650 de infracțiun şi 120 de prinderi în flagrant, în ultimele 24 de ore
» Circulaţie restricţionată pe mai multe sectoare de drum

Publireportaj

» Comunicat de presă privind lansarea proiectului cu titlul “Construire hală metalică”
» Comunicat de presa privind lansarea proiectului cu titlul “Achizitie de utilaje tehnologice la IAS‐ROBCOMPANYSRL”

Local

» Trei tineri din Caracal au murit într-un accident rutier în Olanda
» Cod Portocaliu de inundaţii pe Dunăre, până în 31 martie. Avertizarea vizează şi judeţele Dolj, Olt, Mehedinţi
» Ger peste jumătate din ţară

Dolj

» Regal de evenimente în Bănie, de Ziua Olteniei
» Sentință cu „cântec“ în dosarul Solomon – Miulescu
» Dolj: Tăriceanu îl bate la scor pe Dragnea, dacă PSD-ALDE pun candidat comun pentru alegerile prezidențiale
» Dolj: Peste de 70 de jandarmi au donat sânge
» Craiova: Urmărită internațional pentru furt, arestată
» Dolj: Patru elevi, eliminaţi la simularea examenului de bacalaureat
» Craiova: Autori ai unei tâlhării, identificați și reținuți
» Craiova: “Absolut!” cu Marcel Iureș, la Teatrul Colibri
» Realizările Ford la Craiova după 10 ani

Gorj

» Gorj: Minerii din Jilț au ajuns la sediul CEO
» Gorj: Minerii din Jilț au ajuns la Teleşti
» Gorj: Arbori căzuți pe DN67D, din cauza zăpezii (VIDEO)
» Gorj: Baza de Tratament de la Săcelu va fi modernizată  
» Gorj: Peste o sută de mineri au pornit în marş către Târgu Jiu
» Gorj: Poliţia anchetează incendierea unui taxi
» Gorj: Doi tineri au fost reţinuţi pentru spargerea unui magazin
» Gorj: Dosar de distrugere din culpă în urma exploziei de pe strada Minerilor
» Gorj: Zeci de mineri protestează la Cariera Lupoaia

Olt

» Şcolile vor fi închise vineri în Olt din cauza condiţiilor meteorologice

Mehedinţi

» Mehedinţi: Tăieri ilegale de material lemnos depistate de jandarmi la Burila Mică și Oprănești
» Mehedinţi: Cercetat pentru că transporta produse de panificaţie fără acte de provenienţă
» Mehedinţi: Cercetat pentru furt din locuinţă
» Mehedinţi: Carambol între patru autovehicule pe DN6

Vâlcea

» Vâlcea: Colectare gratuită a deşeurilor voluminoase şi de echipamente electrice şi electronice

Sport

» Călăreții de la CSM Craiova vizează titlul național
» Mitriță îi cere „minute“ lui Contra
» Fotbal / România U19 a surclasat Serbia U19 în primul meci de la Turul de Elită. Screciu, integralist!

Bani & Afaceri

» Ce a făcut Ford în zece ani la Craiova

Sanatate

» Cinci alimente care îmbunătăţesc imunitatea
» Ce părţi ale corpului sunt afectate de fumat

Educatie

» Preşcolarii au sărbătorit Ziua Mondială a Apei
» Elevii de la Liceul „Voltaire“, în competiție pentru un laborator IT
» Mii de absenți și mai mulți eliminați la simularea bacului

Top