18.1 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGazonul de pe „Oblemenco“, reparat din vorbe

Gazonul de pe „Oblemenco“, reparat din vorbe

În ziua în care Gazeta de Sud publica articolul „Cu jucătorii la arat, pe gazonul «OZN-ului» din Craiova“ (miercuri, 14 martie), o comisie formată din reprezentanți ai Federației Române de Fotbal, Companiei Naționale de Investiții (cea care a finanțat construirea stadionului), CON-A (constructorul), Universitatea Craiova, Eco Garden (furnizorul gazonului) și Primăriei Craiova se reunea în Bănie pentru a stabili ce măsuri pot fi luate pentru îmbunătățirea gazonului de pe stadionul „Ion Oblemenco“. Rezultatul acestei întâlniri a fost prezentat joi, într-o conferință de presă, de primarul Craiovei, Mihail Genoiu. Concluzia? S-a pus totul în seama firmei care se ocupă de gazon, care va trebui să-și asume în scris că starea proastă a acestuia nu pune în pericol integritatea jucătorilor.

Fără a trece și pe la stadionul din Craiova pentru a stabili până la urmă, la firul ierbii, ce soluții ar fi pentru îmbunătățirea stării deplorabile a gazonului de pe „Ion Oblemenco“, comisia reunită miercuri, la primărie, a ajuns la concluzia că, momentan, suprafața de joc nu va fi schimbată, deși Federația ar fi dorit acest lucru. În schimb, gazonul va fi îmbunătățit de către constructor. Asta până când acesta va ajunge și el la concluzia că gazonul trebuie schimbat. Până atunci, se speră la o minune: ca tehnicile de îmbunătățire folosite să dea roade, iar gazonul „OZN-ului“ din Bănie să se transforme în câteva luni într-unul de cel mai bun nivel.
Toate aceste concluzii au fost prezentate joi, într-o conferință de presă, de primarul Craiovei, Mihail Genoiu. „Discuția a fost strict legată de starea gazonului. Eu mi-am exprimat îngrijorarea față de această stare și, în calitate de reprezentant al orașului, am solicitat să se ia măsuri pentru ca gazonul să ajungă într-o stare normală de folosire. Domnul Bodescu de la FRF a spus că își dorește ca gazonul să asigure securitatea fizică a jucătorilor și să se ia măsuri urgente cu gazonul. Părerea lui, ca și specialist, a fost că acest gazon trebuie schimbat. Domnul Cefalan de la CNI a specificat că acest gazon este în garanție la constructor și că este de acord, dacă și constructorul ajunge la această concluzie, să fie schimbat, dar perioada de patru ani și șapte luni, cât a mai rămas din garanție, să fie preluată în continuare de firma care suportă schimbarea gazonului. Cu alte cuvinte, să se păstreze garanția de cinci ani. Domnul Maniciu, din partea CON-A, a declarat că este de acord că sunt probleme și că se fac toate eforturile pentru ca ele să fie înlăturate. A mai spus că, la ora aceasta, se lucrează intensiv, cu toate metodele transmise de către Eco Garden, cei cu care ei au contractul de montare și de întreținere a gazonului, la mentenanță. Din punct de vedere juridic, ei nu au o posibilitate de schimbare a gazonului, dar își asumă responsabilitatea ca în luna mai, la finalul perioadei de mentenanță, dacă gazonul nu se va ameliora ca și stare, se va trece la măsura radicală de înlocuire a lui“, a precizat edilul.
„Concluzia comună a fost ca firma care asigură mentenanța să-și asume în scris, printr-un document, că starea gazonului nu pune în pericol integritatea fizică și siguranța jucătorilor. Deci așteptăm zilele următoare un răspuns din partea constructorului legat de această stare a gazonului“, a adăugat Genoiu. Potrivit acestuia, clubul Universitatea Craiova nu
și-ar fi exprimat o poziție fermă cu privire la gazon sau la necesitatea schimbării lui, dar a achiesat la părerea primăriei, aceea că „gazonul are probleme și nu corespunde“.

Meciul România – Suedia rămâne la Craiova

Date fiind toate aceste aspecte, primarul Mihail Genoiu a precizat că organizarea la Craiova a amicalului România – Suedia, de pe 27 martie, rămâne în picioare, cu speranța că „constructorul va fi capabil să găsească soluțiile cele mai bune pentru ca starea gazonului să fie impecabilă la ora jocului“. „Soluțiile tehnice nu sunt în sarcina noastră. Primăria nu poate să intervină în schimbarea gazonului. Beneficiem de acea perioadă de garanție a tuturor lucrurilor care sunt în stadion și orice cheltuială care s-ar face din bani publici, în timpul acestei garanții, e în afara legii, dar putem să facem presiuni asupra tuturor factorilor ca să aducă gazonul la starea dorită“, a ținut să explice edilul.
Genoiu a mai menționat că nu este suficientă părerea lui sau a jucătorilor pentru ca gazonul să fie declarat neconform, ci e nevoie de o expertiză avizată. „Între CNI, CON-A și Eco Garden există contracte, iar dacă se va ajunge în instanță, singurele probe care au greutate sunt cele din expertiză. Restul sunt discuții pe care nimeni nu ți le ia în seamă“, a precizat primarul. „A existat o echipă acreditată FIFA care a verificat starea gazonului la vremea respectivă (după montarea lui, n.r.) și a declarat-o bună. Împotriva constructorului nu te poți îndrepta acum decât cu o altă expertiză“, a mai spus edilul. El a pus problema cu gazonul pe lipsa de experiență de la nivel național, pe principiul „ceea ce s-a întâmplat la Craiova, s-a întâmplat, mult mai grav, și la alții“, dând ca exemplu Național Arena și Cluj Arena.
Într-un final, primarul Craiovei a precizat că nu știe cât a costat gazonul, pentru că „nu există în documentele noastre o defalcare a cheltuielilor“, suma regăsindu-se în contractul constructorului cu CNI, dezvăluind apoi că „nici constructorul nu stă cu mâinile în sân“: a adus o sămânță specială de gazon, care vegetează în 24-48 de ore. „Dacă starea gazonului nu se ameliorează, chiar noi, primăria, vom cere acea expertiză. Asta pentru că în luna mai expiră contractul de mentenanță și nu vrem să preluăm în întreținere un gazon care deja are probleme. Deci vreau ca, atunci când îl preluăm, gazonul să fie perfect. Să înțeleagă toată lumea că primăria va prelua doar un gazon perfect“, a conchis edilul Mihail Genoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS