11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe avem aici: parc, parcare, loc de joacă?

Ce avem aici: parc, parcare, loc de joacă?

Așa arată terenul de pe bulevardul Dacia când plouă

Un teren situat pe bulevardul Dacia din Craiova, în zona Piața Gării, din vecinătatea blocurilor 64 IV, N1 și N2, este lăsat de ani buni de izbeliște. Este un fel de struțocămilă, nici parc, nici parcare, nici loc de joacă, fiindcă nimeni nu știe dacă este un teren privat sau aparține domeniului public. Locatarii din blocurile învecinate spun că, atunci când plouă sau se topește zăpada, zona se transformă într-o adevărată baltă, plină cu nămol și apă. Aceeași situație este și iarna, când zăpada nu este înlăturată nici de firma de deszăpezire, nici de o persoană anume, dacă ar fi să luăm în calcul că acest spațiu este privat. Valentin Stoian este unul dintre craiovenii care locuiesc în cartierul Piața Gării și într-o sesizare trimisă pe adresa GdS se întreabă cum de a rămas neamenajat acest teren aflat chiar pe bulevardul Dacia. Mai mult, terenul a fost ocolit de autoritățile locale atunci când aici s-au făcut modernizări la parcări, trotuare și carosabil.
Terenul mai poartă urmele unor vechi amenajări, uitate de vreme, borduri sparte acoperite cu mocirlă și zăpadă, jumătăți de alei, câteva fire de gard viu. În prezent, servește drept parcare riveranilor, dar este un spațiu neamenajat, care se întinde între bulevardul Dacia și blocurile N1, N2 și N3 din vecinătatea Oficiului Poștal de la Gară. Nimeni nu cunoaște cui aparține întreaga suprafață. Unii dintre localnici își amintesc cum că, în perioada comunistă, aici era amenajat un parc și un loc de joacă, dar ambele au fost de-a lungul timpului lăsate să se degradeze, încât azi este în paragină. „Aici a fost în trecut un parc. Locul era amenajat cu bănci și leagăne pentru copii. Acum s-a distrus tot. Nu mai știm dacă este domeniu public sau a fost retrocedat. Văd că nimeni nu-l îngrijește. Este murdar, plin de bălți, nămol, gunoi“, spune un locatar din blocul 64IV, Piața Gării.
Nici administrația locală nu știe în prezent să descurce ițele în privința acestui teren, dacă acesta este prins în Registrul Local al Spațiilor Verzi ca zonă verde și care este situația lui juridică. „În toamna anului trecut, noi am lucrat în această zonă, au fost amenajate parcările, trotuarele. Cu privire la acest teren am făcut solicitări la Direcția Patrimoniu, să vedem care este situația sa juridică. Sunt notificări pe vechile amplasamente. Cu siguranță, vom intra în acest an să amenajăm aleile care deservesc blocurile“, a precizat Marian Ghencioiu, șeful Serviciului Administrare și Întreținere Drumuri.

Istoria vecinătăților amplasamentului

În 1926, Primăria Craiova a construit în apropiere de gară, pe o proprietate dobândită prin stăpânire din vechime şi după planurile arhitectului C.I. Bora, clădirea Şcolii Primare de fete nr. 8 „Regina Maria“. Neavând un local propriu, în aceeași clădire a funcționat încă de la început și Şcoala Primară de băieţi nr. 9 „Regele Ferdinand“, astfel că titulatura acestei şcoli a devenit în timp Şcoala Primară Mixtă nr. 9 „Regele Ferdinand“. Potrivit aspectului de azi al Craiovei, această şcoală s-a aflat la intersecţia bulevardului Dacia cu strada Fraţii Goleşti, pe partea dreaptă venind dinspre gară spre Brazdă. Sunt blocuri acum pe acest loc, dar până prin 1973-1974 pe această stradă erau case. Şcoala a fost construită, în 1926, pe strada Vămei nr. 1 – o stradă scurtă ce pornea de la strada Fraţii Goleşti şi se termina la gară, de aici pornind spre est strada Gherceşti. În jurul anului 1930, însă, strada Vămei a fost unită cu strada Gherceşti, aceasta însemnând de acum artera ce pornea din strada Fraţii Goleşti spre est, până la strada Rampei de azi – câte o parte, adică, din actualele bulevarde Dacia şi Decebal. Adresa Şcolii Primare Mixte nr. 9 „Regele Ferdinand” devine, astfel, strada Gherceşti nr. 1. Strada Gherceşti se va numi ulterior Donca Simo (după 1948) şi Argeş (după 1965 şi până la trasarea bulevardelor Decebal şi Dacia). Partea terminală a vechii străzi Argeş există şi astăzi, având aceeaşi denumire. La 1926, şcoala se învecina la est cu o proprietate privată, la vest cu strada Fraţii Goleşti, la nord, de asemenea, cu o proprietate privată, şi la sud cu strada Vămei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS