29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn singur centru de sacrificare a mieilor în Dolj

Un singur centru de sacrificare a mieilor în Dolj

O singură primărie din județul Dolj a depus până în prezent la DSVSA cerere de înființare a unui centru de sacrificare a mieilor. Este vorba de Primăria Craiova, care dorește să înființeze un astfel de punct în Piaţa Chiriac. Reprezentanții DSVSA spun că, în ultimii ani, din ce în ce mai mulți doljeni preferă să cumpere carcase de miel din supermarket sau să sacrifice animalul în propria gospodărie. Așa se face că, dacă în trecut erau și zece centre de sacrificare la nivelul județului, acum mai este doar unul.

În apropierea Sărbătorilor Pascale, fiecare unitate administrativ teritorială din județ, care dorește să înființeze un centru de sacrificare a mieilor, trebuie să depună o solicitare scrisă în acest sens la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj. Până în prezent, doar Primăria Craiova a depus o astfel de solicitare, pentru a înființa un punct în Piața Chiriac. Reprezentanții DSVSA Dolj spun că, pentru a fi autorizat, un astfel de spațiu trebuie să dețină o sursă de apă și să respecte condițiile minime de igienă. „Fiecare unitate administativ-teritorială, în cazul în care consideră că are nevoie de centru de sacrificare, face o cerere scrisă, prin care ne anunță că vrea să îl autorizeze pe o perioadă determinată, respectiv şapte – zece zile, în funcție de cum este specificul zonei. În urma acestei cereri, noi trimitem o echipă de inspectori acolo, pentru a stabili condițiile de igienă pe care trebuie să le îndeplinească spațiul respectiv în vederea sacrificării. Ținând cont că este vorba de o perioadă scurtă, și avizul se dă temporar, pentru șapte sau zece zile. Până în prezent, avem o singură solicitare din partea Primăriei Craiova, care vrea să înființeze un punct de sacrificare la nivelul orașului. Ei au spus că vor să îl facă în Piața Chiriac“, a spus Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj.
În punctele de sacrificare pot fi tăiaţi numai miei crotaliaţi, ce trebuie să fie însoţiţi de toate documentele sanitar-veterinare impuse de legislaţia în vigoare. Carcasele de miel vor fi apoi verificate de medicii veterinari, care le vor aplica o ștampilă, astfel încât să se știe că a fost verificată sanitar-veterinar înainte de a fi înmânată cumpărătorilor. „Vom trimite acolo medici și tehnicieni, care vor face un examen antemortem și un examen postmortem și, dacă apar anumite surprize pe carcase, medicul nostru va lua măsura confiscării parțiale sau totale a acesteia“, a mai spus Butaru.

„Un om care cumpără de la stână o face pe riscul lui“

Reprezentanții DSVSA spun că în trecut erau și zece centre de sacrificare la nivelul județului, dar în ultimii ani, din ce în ce mai mulți doljeni preferă să cumpere carcase de miel din supermarket sau să sacrifice animalul în propria gospodărie. „În ultimii ani am avut câte un singur centru de sacrificare pentru că majoritatea oamenilor își iau carnea de miel din hipermarket, din măcelarii, din magazine autorizate sanitar-veterinar. Sunt din ce în ce mai puțini cei care vor să ia animalul viu şi să îl sacrifice în centre pentru că s-a schimbat modalitatea oamenilor de a percepe această tradiție. Dacă în trecut aveam între cinci şi zece centre de sacrificare temporare, în ultimii ani am avut unul singur, cel din Craiova. În rest, fiecare își taie acasă la el, dar consumă doar în familia lui, nu are voie să vândă. Un om care cumpără de la stână o face pe riscul lui, dar noi ne bazăm pe faptul că toate stânele sunt în controlul unui medic veterinar din zona respectivă. În condițiile în care apare o boală, proprietarul animalelor știe că trebuie să anunțe medicul din zona respectivă, asta e responsabilitatea lui“, a mai spus Andrei Butaru.
Reprezentanții DSVSA Dolj au în evidenţe aproximativ 150.000 de ovine și estimează că la nivelul județului Dolj vor fi sacrificaţi peste 100.000 de miei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS