Unde se duc banii din bugetul județului Dolj

Autori


Consiliul Județean (CJ) Dolj va avea, în 2018, un buget propriu de 479.069.000 de lei, din care va finanța mai multe obiective. Pe lista de investiții se află Spitalul Județean de Urgență Craiova și alte unități medicale din județ, unele drumuri județene, aeroportul, High-Tech Industry Park și Centrul Internațional „Constantin Brâncuși“.

Consilierii județeni din Dolj se vor întâlni astăzi, în ședință ordinară, pentru a vota, printre altele, și bugetul propriu al județului pe anul 2018. Potrivit proiectului de hotărâre supus votului, bugetul de anul acesta va fi în valoare totală de 479.069.000 de lei, din care veniturile proprii estimate a fi încasate de Consiliul Județean (CJ) Dolj sunt de 52.741.000 de lei. Pe lângă aceste venituri, care provin în special din chirii și concesiuni, din impozitul pe mijloacele de transport deținute de persoanele fizice și juridice, din valorificări de bunuri sau din taxe speciale, CJ mai primește bani și de la bugetul de stat. În 2018, de la bugetul de stat ajung la Dolj peste 200 de milioane de lei, majoritatea banilor provenind din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată: 63.722.000 de lei pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județului Dolj, cum sunt cele pentru susținerea sistemului de protecție a copilului sau susținerea centrelor de asistență socială a persoanelor cu handicap, și 67.309.000 de lei pentru echilibrarea bugetelor locale. Din cotele defalcate din impozitul pe venit se mai primesc 52.992.000 de lei, alți 21.940.000 de lei fiind destinați, din aceleași cote, pentru echilibrarea bugetelor locale. Pentru drumurile județene s-a primit de la bugetul de stat suma de 6.213.000 lei, care a fost împărțită comunelor din Dolj care au în administrare astfel de drumuri.

Banii din bugetul CJ Dolj se duc către mai multe capitole de investiții, cum ar fi Transporturi – 57.353.060 de lei, Sănătate – 25.551.680 de lei sau Cultură, recreere, religie – 20.235.860 de lei. La sumele prevăzute la aceste capitole se adaugă și altele provenite din credite interne, fonduri europene sau alte surse. Pentru lucrările de reparție și întreținere a drumurilor județene, spre exemplu, CJ Dolj a alocat în acest an suma de 14 milioane de lei, dar mai sunt bani prevăzuți și pentru modernizarea unor drumuri. Cea mai mare sumă, 16.892.060 de lei, este pentru DJ 552 Craiova – Cetate (km. 4 – km. 71), dar în plan mai apare și reabilitarea DJ 643 D, DN 65 C (Bulzești), până la limita cu județul Vâlcea – cu 6.455.000 de lei, modernizarea DJ 606 C, DJ 606 (Sârsca), până la limita cu județul Mehedinți – 5.488.000 de lei sau modernizarea DJ 641, limita județului Olt – Teslui – Pielești – Mischii – Albești – DN 6, cu suma de 2.999.000 de lei (fonduri europene).

Continuă investițiile la SJU Craiova

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova va primi și în acest an sume importante de la Consiliul Județean. În bugetul pe 2018, în dreptul SJU apare suma de 7.116.000 de lei, bani pentru dotarea cu echipamente medicale a Clinicii de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară (4,3 milioane de lei), pentru extinderea Centrului medical de Radioterapie (două milioane de lei), pentru un sistem de climatizare la Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală (506.000 de lei) sau pentru dotări și echipamente medicale la Clinica de Recuperare și Balneologie (80.000 de lei). În continuare, 4.219.000 de lei apar prevăzuți pentru reparațiile curente de la spitalul județean, trei milioane de lei pentru „amenajare incintă SJU“ și 1.310.000 de lei pentru echiparea și dotarea Ambulatoriului de specialitate (Policlinica). Alți 11.900.000 de lei sunt trecuți în buget pentru modernizarea și extinderea Unității de Primiri Urgențe din cadrul SJU Craiova: cinci milioane de lei pentru execuție și 6,9 milioane de lei pentru dotarea cu echipamente a UPU.

Și alte unități medicale din Dolj primesc bani. Spitalul Orășenesc Dăbuleni, spre exemplu, are alocată suma de 446.000 de lei pentru achiziționarea de aparatură medicală, iar Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna are prevăzută suma de 417.000 de lei, pentru modernizare (proiect tehnic). La rândul lor, unitățile de asistență medico-socială din județ primesc, în total, suma de 7.168.000 de lei, pentru cheltuielile curente și de capital. Din bugetul CJ Dolj, 72.468.000 de lei se duc pentru acoperirea cheltuielilor de personal ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, în timp ce 11.828.000 de lei merg către Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“, din care 5.605.000 lei constituie cheltuielile de personal. Totodată, CJ mai cheltuiește 1.230.000 de lei pentru reamenajarea și recompartimentarea clădirii Centrului de recuperare pentru persoanele adulte cu handicap Călărași.


High-Tech Park primește 8,5 milioane de lei

De pe lista cu instituțiile finanțate de CJ Dolj mai pot fi menționate Muzeul de Artă, cu suma de 2.132.000 de lei, din care 130.000 de lei sunt pentru desființarea clădirii de pe strada Mihail Kogălniceanu, nr. 20 A, Muzeul Olteniei – 1.176.000 de lei sau Clubul Sportiv Județean Știința U Craiova, cu suma de 2.008.000 lei. O sumă importantă va primi în acest an și SC High-Tech Industry Park, al doilea parc industrial al Craiovei, pentru a crea facilitățile necesare investitorilor care s-au instalat aici. Pentru High-Tech Park vor fi alocați 8,5 milioane de lei, din care 4,5 milioane de lei pentru rețele exterioare de utilități și drumurile de acces (execuție și asistență tehnică) și patru milioane de lei ca aport la capitalul societății. Alți 176.000 de lei sunt prevăzuți pentru proiectul „Crearea unui incubator de afaceri în incinta High-Tech Industry Park Craiova“.

La rândul său, Aeroportului Internațional Craiova îi este alocată suma de 8.057.000 de lei, din care 4.057.000 de lei sunt pentru investiții. Din bugetul județului Dolj se mai duc 1,3 milioane de lei și ca sprijin pentru operatorii aerieni care derulează curse de pe Aeroportul Craiova către țări membre UE. CJ Dolj mai scoate din buget anul acesta suma de 6,5 milioane de lei, pentru rambursarea unui credit bancar și a împrumuturilor din Trezoreria Statului, dar și 9.647.000 de lei, pentru plata contribuției pentru personalul neclerical angajat în unitățile de cult din județ. Alți 300.000 de lei sunt destinați Mitropoliei Olteniei, pentru continuarea finanțării lucrărilor la Catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Craiova (cartierul Craiovița Nouă).

Ar mai trebui menționat faptul că, la începutul anului 2018, la nivelul CJ Dolj, disponibilul din credite interne contractate cu Trezoreria Statului era în valoare de 22.478.600 de lei. Potrivit unui proiect de hotărâre care va fi supus astăzi la vot, din acești bani 15.671.230 de lei vor fi utilizați pentru continuarea lucrărilor la Centrul Internațional „Constantin Brâncuși“, iar 6.807.370 de lei pentru completarea finanțării la alte proiecte. În bugetul de anul acesta mai apare și suma de 50 de milioane de lei, pentru continuarea proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor Dolj“, banii provenind din fonduri europene.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 15 februarie 2018

Actualitate

» Profitul net al SIF Oltenia a scăzut cu 26%
» Lucrările de construcţii noi, în creştere
» Tarom caută să închirieze patru avioane, de preferat noi
» Ministrul Transporturilor cere măsuri pentru uşurarea procesului de reparare a materialului rulant al CFR Călători
» SUA: Autorul atacului armat din Florida, inculpat pentru crimă cu premeditare după ce a ucis 17 profesori și elevi
» Bulgaria pledează pentru extinderea UE spre Balcanii de Vest
» APIA: Suma totală plătită fermierilor depăşeşte două miliarde de euro
» Italia: 22 de familii evacuate după ce un crater uriaş a înghiţit mai multe maşini la Roma
» Tudorel Toader: Voi prezenta joia viitoare în Parlament raportul privind activitatea Ministerului Public, DIICOT și DNA
» DNA: Medicul Irinel Popescu – cercetat sub control judiciar pentru luare de mită
» Programul „Corvetă multifuncțională” a fost aprobat de Guvern
» MFP: O nouă extragere a Loteriei bonurilor fiscale va avea loc duminică
» Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru achiziţia rachetelor Himars şi o hotărâre pentru a construi patru corvete în România
» Prognoza meteo pentru vineri şi sâmbătă
» Fostul papă Benedict al XVI-lea suferă de o maladie a sistemului nervos
» Încă un deces din cauza gripei; numărul persoanelor decedate a ajuns la 30
» Tudorel Toader va ţine o conferinţă de presă la ora 18.00
» Elena Petraşcu a demisionat de la conducerea Poştei Române

Publireportaj

» Consiliul Județean Dolj alocă 40 la sută din buget investițiilor
» NOVARA T IMPEX, un reper important pe piața construcțiilor din Oltenia

Local

» Viceprimarul din Tâmna, incompatibil
» Anchetă a DGASPC Vâlcea în urma scandalului din centrul de plasament
» Nouă din zece adolescenţi au consumat alcool
» Marmura din Mehedinţi, folosită la construirea Casei Poporului

Dolj

» Rețetă de furat cu asistați social
» Câine ridicat abuziv de hingheri dintr-o curte
» Întreruperi energie electrică de luni
» Opoziția „latră“, bugetul Craiovei trece
» Dolj: Prins băut la volan
» Dolj: Cercetat pentru conducerea unui vehicul neînmatriculat
» 45 de sancţiuni aplicate de poliţiştii de la Rutieră pe DN 56 Craiova – Băilești

Gorj

» Un fost condamnat la închisoare vrea să fie şef la poliţie
» Tată şi fiică, expoziţie comună de artă
» Protestul mămicilor a fost aprobat de primărie
» O tânără din Runcu are carte de identitate abia la 25 de ani

Sport

» Încă un derbi pentru voleibaliștii lui Pascu
» Ungureanu: Victoria este obligatorie la Voluntari
» Dumitru Barbu a revenit la „GP“ Craiova
» Tenis: Simona Halep, calificată în sferturile turneului WTA de la Doha
» Fotbal / CCA a stabilit brigada care va arbitra meciul FC Voluntari – U Craiova
» Fotbal / „Școlarii” lui Gică Barbu au învins-o pe Sport Team la București

Bani & Afaceri

» Ford a semnat cu sindicaliștii noul Contract Colectiv de Muncă

Sanatate

» Al 30-lea deces cauzat de gripă
» Plante care reduc stresul şi anxietatea

Educatie

» Colegiul „Tudor Vladimirescu“, admitere cu mai multe probe
» Masa caldă pentru elevi s-a răcit

Magazin

» Alimentația, aliat pentru un sistem imunitar eficient
» Horoscopul de weekend
» Reţeta de weekend – File de cod în crustă crocantă
» Bancul zilei

Top