9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPaza stadionului din Craiova, atribuită pe repede înainte

Paza stadionului din Craiova, atribuită pe repede înainte

Agenții de la Protect NPG păzesc deja stadionul din Bănie, cu toate că primăria nu a făcut încă public numele firmei care a câștigat contractul (FOTO: Claudiu Tudor)

Licitația pe repede înainte demarată de Primăria Craiova pentru a asigura paza permanentă a stadionului de 55 de milioane de euro a avut o singură ofertă, care a și fost desemnată cea câștigătoare. Cu toate că municipalitatea nu a făcut încă public numele firmei care a obținut contractul estimat la 127.798,56 lei (plus TVA), oficiali ai primăriei au precizat, pentru GdS, că firma craioveană Protect NPG va fi cea care va păzi arena din Bănie în următoarele 76 de zile (termenul contractului, potrivit caietului de sarcini) și că nu a mai existat o altă ofertă. De fapt, nici nu ar mai fi avut cum să apară un alt concurent, pentru că primăria s-a trezit brusc, la jumătatea lunii ianuarie, că are nevoie de paza permanentă a stadionului pe care îl deține de pe 10 noiembrie 2017 și a apelat la o procedură simplificată. Una însă extrem de rapidă.
Anunțul de participare a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice pe 18 ianuarie (joia), iar termenul de depunere a ofertelor a fost până pe 23 ianuarie (marțea), la ora 11.00. Mult prea scurt, se pare, pentru a exista o concurență. Mai ales că municipalitatea a întocmit și un caiet de sarcini pe măsura obiectivului ce se dorea păzit, cerând monitorizare și intervenție rapidă la orice oră, în cazul apariției vreunui eveniment producător de pagube materiale, plus 16 agenți la pază și doi la monitorizare. Prin urmare, cine a prins informația din zbor (sau a știut dinainte de ea) și a avut dosarul pregătit a și câștigat, pe principiul singurul venit, primul servit. Criteriul de atribuire a contractului a fost „prețul cel mai scăzut“, dar cum oferta a fost solitară, prețul nu putea să scadă chiar așa de mult față de cel estimat.
Banii vor fi plătiți de la bugetul local și vor acoperi cheltuielile cu paza stadionului doar pentru următoarele două luni și jumătate. De altfel, agenții de la Protect NPG și-au și intrat în atribuții, posturile de pază create în jurul stadionului fiind deja ocupate de aceștia. Potrivit unui reprezentant al primăriei, deși firma de pază câștigătoare și-a început treaba, anunțul privind câștigătorul licitației va fi făcut plublic cel mai târziu astăzi sau mâine. Toată această grabă a primăriei de a oferi paza stadionului la foc automat ridică însă câteva întrebări. De ce s-a decis primăria tocmai acum să demareze o licitație cu termen scurt de primire a ofertelor, având în vedere că stadionul îl are în administrare din noiembrie anul trecut? Cum s-a stat atâta timp fără pază la stadion nu se mai putea aștepta o săptămână în plus, tocmai pentru că exista un timp suficient și pentru primirea altor oferte? Dacă contractul are doar 76 de zile, timp în care primăria ar urma să organizeze o licitație pentru un acord-cadru de pază a stadionului, de ce nu s-a mai așteptat până la marea licitație? De ce atâta grabă?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS