19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEroii din Afganistan, cetățeni de onoare

Eroii din Afganistan, cetățeni de onoare

Locotenent-colonelul Nicolae Grigore și caporalul Eugen Pătru, militari români răniți în teatrele de război din Afganistan, au primit titlul de cetățean de onoare în orașul natal, cu ocazia împlinirii a 650 de ani de la prima atestare documentară a Slatinei.

Eroii Armatei Române răniți în războiul din Afganistan, originari din Slatina, s-au întors acasă pentru a primi titlul de cetățean de onoare.
Caporalul Eugen Pătru, care și-a dovedit curajul în război, și-a găsit cu greu cuvintele pe scenă, sala aplaudându-l în picioare pentru eroismul de care a dat dovadă în misiune.
Prima misiune de război a executat-o în 2011. Avea doar 21 de ani, fiind cel mai tânăr militar din batalionul din care făcea parte. În cea de-a doua misiune a plecat chiar de Ziua Îndrăgostiților, după o săptămână de vacanță la munte petrecută alături de prietena care anul trecut i-a devenit soție și care îl va face tată în luna mai a acestui an.
În 30 martie 2014 a suferit un accident cumplit, în urma căruia a fost grav rănit și și-a pierdut un coleg. A urmat o foarte lungă perioadă de recuperare, 24 de intervenții chirurgicale și un drum lung pentru a reînvăța, practic, să meargă. S-a ridicat, s-a antrenat, a descoperit sporturi la care doar se gândea, devenind triplu campion mondial la tir cu arcul. În 2017 a fost cooptat în lotul României, participând la Jocurile Paralimpice Invictus de la Toronto.
Locotenent-colonelul Nicolae Grigore a fost rănit tot în Afganistan, în 2007, în timpul unei misiuni de securizare a perimetrului, în încercarea reușită de a-și salva colegii americani. Prinși într-o ambuscadă, pe atunci maiorul Nicolae Grigore și-a văzut un coleg murind și alți trei răniți. La două luni de la incident, deși nu era pe deplin vindecat, s-a întors în mijlocul războiului și a luat-o de la capăt.
„Astea au fost luptele mele interne, nu e necesar să ştie lumea că arsurile de gradul III nu erau vindecate şi că suportam greu vesta pe mine. Mai am încă nişte schije, mai am dureri la nivelul coloanei…“, declara, vara trecută, militarul. Familia a fost cea care, de fiecare dată, i-a dat resursele necesare pentru a merge mai departe. Astăzi are trei fete de care este tare mândru și pe care le va sprijini indiferent ce carieră vor alege, chiar și aceea de militar. Eroul născut la Slatina a făcut, de asemenea, parte din echipa României la jocurile Invictus, concurând în cadrul probelor de înot și powerlifting.
Cei doi militari, care au declarat în momentul primirii distincțiilor că sunt mândri de orașul lor, au fost aplaudați în picioare de slătinenii prezenți la Gala Superlativelor. I-au urmărit, cu mari emoții, și profesorii de odinioară, caporalul Eugen Pătru făcând în adolescență fotbal sub îndrumarea profesorului Ion Pârvulescu, iar locotenent-colonelul Nicolae Grigore – karate cu sensei Ilie Dobre. Profesorul Ion Pârvulescu i-a descris într-o singură frază, spre bucuria slătinenilor prezenți: „Voi sunteți vulturii Slatinei!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS