8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFuncționari de la APIA și ADRP, trimiși în judecată de procurorii DNA

Funcționari de la APIA și ADRP, trimiși în judecată de procurorii DNA

Doi dintre inculpați sunt acuzați că au obținut bani de la APIA pentru terenuri agricole pe care nu le dețineau în realitate

Procurorii DNA din Craiova au dispus trimiterea în judecată a trei funcționari din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Dolj, acuzați că au ajutat doi inculpați să obțină subvenții în baza unor documente false. În alt dosar penal, procurorii anticorupție au trimis în judecată patru funcționari de la APDRP Mehedinți.
Anchetatorii au reținut că, în mai 2012, inculpatul Emanuel Elencu, „beneficiind de ajutorul inculpatului Pădureanu Petre, a formulat la APIA Dolj o cerere de plată pentru suprafața de 23,60 hectare situată în extravilanul comunei Seaca de Câmp, în baza unui contract de comodat fals“. Ulterior, în anii 2013 și 2014, același Emanuel Elencu a formulat cereri de plată la APIA în numele lui Pădureanu, „deși, în realitate, niciunul dintre cei doi nu deținea suprafețele de teren pentru care se solicita subvenție“, au precizat procurorii DNA. Aceștia din urmă mai susțin că cei doi au obținut ilegal de la APIA Dolj suma totală de 32.294 de lei cu ajutorul a trei funcționari, dar și a lui Constantin Iordache, secretarul Primăriei Seaca de Câmp. „În demersul lor infracțional, inculpații Elencu Emanuel și Pădureanu Petre au beneficiat de ajutorul inculpaților Moreanu Castelia, Iordache Constantin, Buduru Cornel și Pădureanu Sabina“, au mai explicat anchetatorii.
Cei șase inculpați sunt acuzați de comiterea mai multor infracțiuni, cum ar fi folosirea de documente false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene, fals în înscrisuri, fals intelectual, respectiv complicitate la comiterea acestor infracțiuni. Cei șase inculpați din acest dosar urmează să fie judecați de magistrații Tribunalului Dolj.
În alt dosar, procurorii DNA din Craiova au dispus trimiterea în judecată a altor patru inculpați, printre care se numără patru funcționari din cadrul APDRP Mehedinți. Este vorba de soții Daniela și Aurelian Pigulea, care sunt acuzați că, în cursul anului 2011, „au depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit mai multe documente false sau inexacte. Din aceste documente rezulta că ei ar fi îndeplinit, printre altele, condițiile impuse de Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri. În demersul lor infracțional, inculpații Pigulea Aurelian și Pigulea Daniela au beneficiat de ajutorul inculpaților Șchiopu Giza, Popescu Adrian, Moldoveanu Alexandru și Burcă Raluca“. Prejudiciul în acest dosar este de 216.164 de lei, suma cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă. Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS