6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljHotelul și restaurantul de la stadion, scoase la licitație

Hotelul și restaurantul de la stadion, scoase la licitație

Hotelul și restaurantul din incinta stadionului de fotbal din Craiova vor fi concesionate, prin licitație, pe o perioadă de 15 ani (FOTO: Claudiu Tudor)

Pentru a suplimenta bugetul local, Primăria Craiova a decis să concesioneze prin licitație publică, pe o perioadă de 15 ani, hotelul și restaurantul din incinta stadionului de fotbal. Cuantumul redevenței minime de la care va porni licitația va fi stabilit în baza unui raport de evaluare ce va fi întocmit după aprobarea unui studiu de oportunitate, supus votului chiar în ședința de astăzi a consiliului local.

Primăria Craiova vrea să obțină cât mai mulți bani de pe urma noului stadion de fotbal, iar după ce a stabilit taxele pentru folosirea arenei (37.100 de lei sau 74.200 de lei pentru meciuri, respectiv 60.250 de lei sau 92.700 de lei pentru alte evenimente de amploare) dorește să concesioneze hotelul și restaurantul din incinta complexului sportiv. Cele două bunuri aparțin domeniului public al orașului, au intrat în inventarul primăriei odată cu preluarea stadionului de la Compania Naţională de Investiţii (7 noiembrie) și pot atrage venituri la bugetul local dacă vor fi bine administrate, după cum se menționează într-un studiu de oportunitate întocmit de municipalitate. De altfel, acest studiu privind concesionarea prin licitație publică a hotelului și restaurantului de la stadion face obiectul unui proiect de hotărâre, care va fi supus spre aprobare consilierilor locali în ședința ordinară de astăzi.
Documentul propune o concesionare pe o perioadă de 15 ani, după aprobare urmând să se realizeze un raport de evaluare care să stabilească redevenţa minimă de la care va fi pornită licitaţia, caietul de sarcini şi documentaţia de atribuire, care vor fi supuse, la rândul lor, votului consiliului local. „Raportul de evaluare se poate întocmi destul de repede și el ne va spune care poate fi cuantumul minim al redevenței. Cred că va fi o afacere bună pentru ambele părți. Vorbim de o perioadă de 15 ani, care eu zic că îi va fi suficientă concesionarului pentru a-și amortiza investiția (dotările se fac pe banii lui – n.r.) și a obține profit“, a spus, pentru GdS, primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Dotările se fac pe banii concesionarului

Potrivit studiului de oportunitate, câştigătorul procedurii de concesionare prin licitaţie publică va acoperi în întregime costurile necesare echipării hotelului și restaurantului cu dotările necesare, fără să aibă posibilitatea de a solicita municipalității recuperarea acestor sume. În seama concesionarului vor cădea și costurile cu obţinerea acordurilor şi avizelor de funcţionare a hotelului şi a restaurantului, dar și plata tuturor utilităților (energie electrică, apă, canalizare etc.), pentru care trebuie să încheie contracte cu furnizorii. Cheltuielile cu utilităţile nu vor fi deduse din redevenţă, mai spune primăria, care dă, totuși, posibilitatea concesionarului, în cazul în care a suportat costuri substanţiale cu dotările, să solicite în scris, la expirarea termenului din contract, prelungirea concesiunii „pe o perioadă ce se va aprecia ca fiind corespunzătoare costurilor suportate de acesta“. În acest caz, autoritatea publică locală ar avea datoria să analizeze solicitarea concesionarului și să o supună spre aprobare în consiliul local.
Noul stadion de fotbal al Craiovei are o capaciate de 30.000 de locuri, poate găzdui și meciuri de nivel european, iar în timpul nealocat competiţiilor sportive complexul poate permite organizarea altor evenimente cu public, gen concerte, conferinţe, târguri, expoziţii, întruniri, festivităţi etc. Valoarea finală a redevenţei va fi stabilită în urma finalizării procedurii de concesionare prin licitaţie publică, iar sumele încasate din concesionarea hotelului și restaurantului de la stadion vor reprezenta venit la bugetul local al municipiului Craiova, după cum se explică în raportul întocmit de primărie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS