17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSute de pensionari, obligaţi să restituie bani statului

Sute de pensionari, obligaţi să restituie bani statului

Pensionarii care au cumulat pensia primită de la stat cu salariul, deși nu aveau voie prin lege, sunt puși să dea banii înapoi pe trei ani în urmă, cât este perioada de prescripție. Lor li se rețin lunar debite de către Casa de Pensii, în cuantumul unei treimi din pensie. Și unii pensionari agricultori se pot trezi cu pensiile tăiate.

Pensionarii cu grad de invaliditate I și II nu au voie să mai câștige alți bani din salariu (deci cu contract individual de muncă). Dacă sunt descoperiți, ei trebuie să restituie banii pensia pe ultimii trei ani (Foto: Lucian Anghel)

Mai mulți pensionari se pot trezi cu pensiile diminuate, dacă nu au respectat anumite condiții legale, prin care nu puteau cumula venitul din pensie cu alte venituri. Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj are de recuperat debite încasate necuvenit de 250 de pensionari doljeni. Este vorba despre sume pe care trebuie să le recupereze instituția de la pensionarii descoperiți în 2017 și în anii anteriori că au încasat alte venituri pe lângă pensie, în condițiile în care legea le interzicea acest lucru. CJP Dolj informează că aceste cazuri sunt diferite de cele aproximativ 5.000 de popriri pe pensii, care sunt introduse de diverse instituții pentru că pensionarii respectivi nu își achitaseră impozitele către primării sau către Fisc, ratele la bănci, IFN-uri sau CAR-uri. „Din cei aproximativ 180.000 de pensionari din Dolj, la 250 dintre ei li se rețin debite în prezent, care vin din mai mulți ani, deci nu au fost descoperite acum. 70% dintre aceste debite au drept cauză cumulul nelegal al pensiei cu venituri din salarii sau venituri profesionale. Persoanele aflate în pensie cu grad de invaliditate I și II și persoanele pensionate anticipat și anticipat parțial nu aveau dreptul să cumuleze pensia cu salariul. 30% din debite sunt pentru tineri cu pensie de urmaș, care ar fi trebuit ca până la sfârșitul lunii octombrie să aducă adeverință de elev sau de student, dacă au până la 26 de ani și urmează o formă de învățământ; persoane internate într-o instituție medicală specializată, caz în care trebuia anunțată Casa de Pensii, pentru a suspenda plata indemnizației de însoțitor și altele“, a precizat directoarea Casei Județene de Pensii Dolj, Daniela Licu. În procentul de 30% din debitele introduse de CJP Dolj intră și sumele pe care instituția trebuie să le recupereze în cazurile în care titularii de diverse pensii au beneficiat de acele drepturi bănești fără să aibă dreptul legal, cum ar fi „culpa debitorului, materializată în folosirea de către acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii; declararea de către acesta a unor date neconforme realităţii care au avut drept urmare stabilirea eronată a pensiei; hotărâri ale instanțelor rămase definitive la Curtea de Apel Craiova și Tribunal Dolj prin care drepturile de pensie ale celor în cauză s-au diminuat“, se arată într-un comunicat al CJP Dolj.
Sumele pot fi reținute pe maximum trei ani în urmă, cât reprezintă perioada de prescripție. Casa de Pensii nu poate reține pentru astfel de debite mai mult de o treime din pensia bătrânilor.

Cea mai mare sumă ce trebuie restituită la Pensii este de 32.549 de lei

Printre cele 250 de persoane cărora li se rețin din pensii banii pe trei ani în urmă, până la stingerea debitului, se numără și o persoană care datorează Casei de Pensii o sumă record încasată necuvenit, spun reprezentanții CJP Dolj, respectiv 32.549 de lei. Persoana respectivă, deși în acte figura că își pierduse capacitatea de muncă, în realitate s-a angajat cu contract de muncă. „Acea persoană se afla în incompatibilitate, în sensul că a și lucrat, deși avea pensie de invaliditate de gradul I sau II și nu avea voie să aibă și pensie, și salariu. Debitul a fost înființat în alt an, nu în 2017, dar probabil că a avut o pensie foarte mare din moment ce s-a ajuns la suma de 32.549 de lei“, a precizat Daniela Licu.

Se impun verificări suplimentare

În astfel de cazuri, autoritățile trebuie să facă verificări suplimentare dacă respectivele persoane au sau nu capacitatea de muncă. Daniela Licu a precizat că astfel de persoane sunt revizuibile o dată la un an, iar comisia de specialitate verifică anual dacă au sau nu capacitate de muncă.
De ce le taie abia acum oamenilor din pensie funcționarii de la Casa de Pensii, din moment ce unii au încasat necuvenit pensii și alte venituri timp de unu, doi sau trei ani? Directoarea CJP Dolj a precizat că persoanele care au obținut și alte venituri pe lângă cele din pensiile de boală sau pensiile rezultate ca urmare a ieșirii la pensie anticipată sau anticipată parțial depun anual la Fisc declarații care atestă obținerea acelor venituri, după ce le-au încasat. Apoi, ANAF informează Casa de Pensii o singură dată pe an despre veniturile încasate de alte persoane, apoi verifică și funcționarii CJP în baza de date și se observă că acele persoane cu PFA sau alte venituri aveau și pensii care nu le permiteau să mai aibă venituri în plus, nici de natură salarială, nici din activități profesionale. Așa se explică faptul că poate trece un an sau ceva mai mult până i se reține debitul persoanei în cauză.

În ce condiții se pot trezi unii pensionari agricultori cu o reținere din pensie

Inclusiv persoanele cu pensii foarte mici se pot trezi cu rețineri din pensii, cum ar fi pensionarii agricultori cu grad de invaliditate, informează conducerea Casei Județene de Pensii Dolj. „Dacă o persoană avea și pensie de invaliditate și pensie de urmaș, atunci când a trecut la limită de vârstă trebuia să facă cerere la noi pentru a trece la limită de vârstă, pe vechea lege. Pe actuala lege a pensiilor nu mai este nevoie de cerere, ci se trec din oficiu la limită de vârstă. Cei care nu au făcut cerere atunci, de mult, au cumulat pensia de invaliditate cu pensia de urmaș, deși nu mai aveau voie. Noi nu le calculăm debitele pe toți acei ani în care au cumulat necuvenit cele două pensii, ci doar pe ultimii trei ani, cât este perioada de prescripție“, a explicat directoarea CJP Dolj, Daniela Licu.
De ce nu a aflat instituția până acum de acele persoane care cumulau pensia de urmaș cu cea de invaliditate și după ce au trecut de vârsta de pensionare la limită de vârstă a spus tot Daniela Licu: „Înainte pensionarii agricultori din anii ’90 nu ieșeau la pensie pe CNP și nu existau baze de date bine puse la punct ca acum. Trecerea la limita de vârstă am făcut-o abia după noua legislație, de când s-a instituit înscrierea pe bază de CNP“.
Și în cazul pensionarilor care au lucrat la fostele CAP-uri, reținerile din pensii pot fi de maximum o treime din pensia lunară. CJP le va reține oamenilor lună de lună, până se ajunge la suma totală pe trei ani în urmă.

Poate fi cumulată pensia, doar cu anumite venituri,  dar nu cu salariul

Începând de pe 23 noiembrie 2017, printr-o modificare adusă la Legea pensiilor se face o derogare de la condițiile stricte care existau până la acea dată. Astfel că persoanele cu grad de invaliditate I și II pot să aibă și venit din pensie, precum și un venit din activități profesionale, cum ar fi drepturile de autor și alte activități conexe. Cel mai probabil, modificarea legislativă s-a făcut după ce a fost amplu mediatizat cazul tinerei poete imobilizate în scaun cu rotile, care a scris un volum de poezii și a trebuit să restituie banii pe care îi primise sub formă de indemnizație de la stat. Venituri profesionale pot avea și cei pensionați cu grad de invaliditate, anticipat sau anticipat parțial care obțin acele venituri pe PFA, II, IF. Sunt interzise în continuare cumularea unor astfel de pensii cu veniturile din salarii, venituri realizate în baza unui contract de muncă.
De asemenea, persoanele aflate la pensie cu grad de invaliditate sau pensionate anticipat și anticipat parțial care sunt membre ale PFA-urilor (persoane fizice autorizate), ale întreprinderilor individuale (II-uri), ale întreprinderilor familiale (IF-uri), administratori sau manageri care au contract de management pot să obțină alte venituri în afara pensiei dacă acele venituri nu provin din salariu, adică nu sunt trecute într-un contract individual de muncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS