10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLipsa vinietei de parcare goleşte buzunarele

Lipsa vinietei de parcare goleşte buzunarele

Pățania unui craiovean, amendat de agenții Poliției Locale deși avea vinieta de parcare plătită și lipită pe parbrizul mașinii, după cum susține acesta, aduce în discuție felul în care trebuie lipită vinieta. Potrivit unei reglementări locale, vinieta trebuie afișată în autovehicul într-un loc vizibil din exterior. Ce înseamnă acest lucru și de ce riscați să fiți sancționați, deși ați achitat taxa de parcare, puteți citi în cele ce urmează.

Craioveanul Alin Pădeanu arată cu degetul spre agenții Poliției Locale Craiova, care l-ar fi amendat pe nedrept pentru că nu a afișat vinieta de parcare într-un loc vizibil al autoturismului său, un Daewoo Tico. Astfel, bărbatul a primit o amendă de 500 de lei, polițistul consemnând în procesul-verbal că „nu a avut afișată cu vizibilitate din exterior vinieta de parcare emisă de Primăria Municipiului Craiova pentru anul 2017“. Proprietarul mașinii susține că, de fapt, vinieta era lipită pe parbriz și putea fi observată dacă polițistul se uita cu atenție. Asta pentru că autocolantul cu pricina era lipit pe parbriz în partea stânga-sus, într-o zonă fumurie. „Când am lipit vinieta nu mi-am dat seama că se observă mai greu din exterior, însă, dacă te uiți cu atenție, se poate vedea. O să contest în instanță sancțiunea primită“, a precizat bărbatul, care hotărâse și să achite jumătate din amenda primită în termenul legal de 48 de ore.
Întrebați despre această situație, reprezentanții Poliției Locale Craiova au explicat că persoana sancționată a încălcat prevederile Regulamentului privind aplicarea taxei de parcare în municipiul Craiova. „Menționăm faptul că, la data și ora controlului, autoturismul Daewoo Tico, staționat în parcarea aferentă blocului 90 B2 de pe strada N. Coculescu, nu avea afișată la loc vizibil vinieta de parcare aferentă anului în curs, în conformitate cu dispozițiile Hotărârii Consiliului Local nr. 31/2017, fapt atestat cu planșele foto efectuate la fața locului», au precizat, pentru GdS, reprezentanții Poliției Locale Craiova.

Totul despre vinieta de parcare

Potrivit Regulamentului privind aplicarea taxei pentru parcare, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 31/2017, vinieta de parcare este un timbru autocolant eliberat de Primăria Craiova, care atestă plata taxei de parcare. Achitarea acestei taxe dă dreptul deţinătorului/utilizatorului unui autoturism să staţioneze pe domeniul public al municipiului.
Vinieta, care are valoarea de 40 de lei/an, se poate achita anticipat până la 31 martie pentru persoanele înregistrate în baza de date a Direcției de Impozite și Taxe a Primăriei (DIT) Craiova și reprezintă costul staţionării unui autovehicul într-un loc public din oraș (mai puțin pe locurile din centru, unde s-a instituit parcarea cu plata prin SMS). Și persoanele care nu au mașinile înregistrare la DIT Craiova au obligația procurării vinietei și, mai nou, pot plăti această taxă și prin SMS, cu titlul de „parcare ocazională“ (cost 1 leu pe zi sau 12 lei pe lună).
Sancțiunea pentru persoanele care nu achită vinieta de parcare este cuprinsă între 500 și 1.000 de lei, însă aceeași sancțiune se aplică și celor care, deși au achitat vinieta, nu au afișat autocolantul la loc vizibil. Pentru persoanele juridice, amenda este cuprinsă între 1.000 și 2.500 de lei.
Potrivit regulamentului, proprietarul unui autovehicul este obligat să afişeze vinieta în interiorul autoturismului, într-un loc vizibil din exterior.
În schimb, în cazul sancțiunii, lucrurile sunt un pic mai nuanțate. Constituie contravenție „parcarea autovehiculelor fără a avea afişată vinieta cu vizibilitate din exterior sau modul de expunere a acesteia nu a permis descifrarea elementelor de identificare“, se arată în Regulament. Aceeași sancțiune se aplică și celor care afișează o vinietă eliberată pentru alt autovehicul. Revenind la cazul craioveanului sancționat, se poate spune că agenții Poliției Locale sunt „acoperiți“ de Regulament.
Mai trebuie spus că, deși vinieta se poate achita și on-line sau la unele bănci comerciale, autocolantul cu pricina se eliberează numai la ghişeele DIT, după ce se face dovada plăţii on-line sau prin mandat poştal, ordin de plată etc.

Polițiștii fotografiază, apoi sancționează

Trebuie spus că, atunci când aplică o astfel de sancțiune, agenții Poliției Locale verifică cu ajutorul unei aplicații dacă a fost achitată taxa de parcare, dar și fotografiază mașina în cauză din față, spate și laterale, imaginile surprinse urmând să fie prezentate în instanță în cazul în care proprietarul unui autovehicul contestă sancțiunea primită.
Reprezentanții Poliției Locale spun că ar fi de preferat ca vinieta să fie afișată în parbriz sau pe bord, dar și că agentul constatator verifică din afară, cu atenție, dacă este afișat autocolantul.
Trebuie amintit și faptul că, în unele situații, polițiștii locali pot dispune și ridicarea mașinii, ceea ce înseamnă, pe lângă amendă, alți 300 de lei.
Reprezentanții Poliției Locale au precizat că ridicarea mașinii pentru lipsa vinietei se dispune doar în cazul autovehiculelor cu numere străine, pentru că nu poate fi identificat proprietarul, restul șoferilor fiind numai amendați. Amenda se poate achita și la jumătate, în termen de 48 ore de la data încheierii procesului-verbal de contravenţie ori, după caz, de la data comunicării acestuia.
De asemenea, o persoană care se consideră sancționată pe nedrept poate formula o plângere la Judecătoria Craiova în termen de 15 zile de la comunicare.

Facilități

Potrivit Regulamentului privind aplicarea taxei pentru parcare, sunt exceptate de la plata vinietei vehiculele aparţinând veteranilor de război, văduvelor de război şi văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război, dar și persoanelor prevăzute de Lege nr. 118/1990 (cum ar fi persoanele încarcerate, deportate sau internate pe motive politice după data de 6 martie 1945). Autocolantele se eliberează acestor persoane la cerere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS