15.1 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCât mai costă o înmormântare

Cât mai costă o înmormântare

Calculele arată că la decesul cuiva drag, familia cheltuiește minimum circa 14.000 de lei, cu tot cu locul de veci inclus (Foto: ortodoxia.rol.ro)
Calculele arată că la decesul cuiva drag, familia cheltuiește minimum circa 14.000 de lei, cu tot cu locul de veci inclus (Foto: ortodoxia.rol.ro)

GdS a efectuat un calcul privind cheltuielile de înmormântare pe care le-ar putea suporta o familie cu venituri modice, respectiv o familie cu dare de mână, în cazul în care ajung să dea de necaz. Iată la ce sume trebuie să se aștepte cei care suportă costurile, dacă le moare cineva drag.

„În ziua de azi nu îți permiți nici să mori“, spunea un bătrân care aștepta zilele trecute să intre la Casa de Pensii pentru a primi ajutorul de înmormântare pentru soția sa, care decedase cu o zi înainte.
Atunci când prețurile cresc la alimente și la alte produse, cresc și prețurile la diverse servicii, astfel că în cazul decesului unei rude, cei care suportă costurile cu înmormântarea trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar decât în anii anteriori. GdS a calculat care sunt costurile minime pentru o familie cu venituri modice, care trebuie să suporte cheltuielile cu înmormântarea cuiva drag. De asemenea, dacă o familie dispune de mai mulți bani și dorește să achite toate costurile necesare și să respecte toate tradițiile specifice religiei și, implicit, să cumpere un loc de veci mai scump, atunci trebuie să scoată din buzunar sume mari pentru o înmormântare. În mediul rural, costurile pot fi mai mici decât la oraș, dacă familia alege să facă pomana chiar în curtea defunctului și să pregătească mâncarea acasă.Costurile principale sunt pentru: coșciug, stâlp, lenjerie mortuară, haine, încălțăminte, lumânări, tămâie, batiste, prosoape, colivă, tarif pentru preot, tarifele pentru cei care sapă groapa și pentru mâncarea și băutura pentru pomană.

Locul de veci costă o avere

Dacă decesul survine pe nepregătite, iar familia nu are stabilit un loc de veci pentru defunct, atunci lucrurile se complică. Un loc de veci ajunge să coste de la 6.000 la 8.000 de lei, dacă ajung la înțelegere cu alte rude care dețin locul de veci și nu țin la preț și până la 20.000 – 25.000 de lei sau chiar mult mai mult, în cimitirele renumite. Cei care doresc placarea mormântului cu marmură neagră sau vor să construiască așa numitul cavou exterior pentru rudele decedate ajung să cheltuiască o avere. Sumele se învârt chiar și în jurul a 100.000 de lei, în funcție de luxul ales.
Să revenim la oamenii simpli cărora le decedează o rudă apropiată. Dacă familia decide să ducă persoana decedată la capelă, atunci serviciul respectiv costă 300 – 400 de lei sau chiar mai mult, în funcție de zonă. Preotul percepe 400 – 500 de lei pentru o înmormântare. Sicriul poate avea prețuri dintre cele mai variate, de la 1.000 de lei pentru unul simplu, până la 4.500 – 5.000 de lei, dacă este din lemn lăcuit, sculptat și capitonat cu mătase, unele fiind și mai scumpe de atât, dacă sunt dotate cu capac special pentru răcire, în cazul în care decesul survine pe timpul verii.
Groparii pot percepe de la 600 la 1.500 de lei sau chiar mai mult. Și pentru transportul mortului la cimitir mai trebuie scoși bani din buzunar, pe lângă celelalte cheltuieli de care am amintit.
Suportând toate aceste costuri, o familie a cheltuit recent 11.500 de lei pentru înmormântarea unui membru al familiei, preparând 80 de porții la pomană, fără să pună în calcul locul de veci.

Dacă o persoană este foarte bolnavă poate depune cerere la RAADPFL Craiova şi să concesioneze un loc de veci, contra unei sume de 300 de lei.

Este mai ieftin dacă apelați la o firmă de servicii funerare

Alergătura pentru o înmormântare poate să fie evitată, dacă familia apelează la o firmă de servicii funerare. Tarifele variază în funcție de serviciile alese, însă pentru că firmele de servicii funerare se aprovizionează angro cu anumite produse face ca asigurarea tuturor celor necesare unei înmormântări să aibă costuri mai mici decât dacă evenimentul este suportat de familie, în directa organizare a acesteia.
În medie, o înmormântare la care participă 100 de persoane poate costa 7.000 – 8.000 de lei, în funcție de meniul ales pentru pomana care ar urma să aibă loc la restaurant, mergând până la 10.000 de lei sau și mai mult, în funcție de produsele alese. O firmă de servicii funerare din Craiova a menționat ce intră în aceste costuri: „Noi asigurăm un meniu de 39, 42 sau de 46 de lei, în funcție de preferințe. Acesta din urmă conține aperitiv, sărmăluțe, cotlet de porc la grătar cu salată de varză, plus tot ce ține de înmormântare: sicriu, lenjerie, stâlp, cosmetizare, îmbălsămare, transport cu două mașini, doliu, prosoape, eșarfe, coliva, colacii și prescurile necesare, inclusiv cele de la pomană“. Firmele de servicii funerare pot încasa ajutorul de înmormântare plătit de stat, iar familia decedatului mai suportă diferența.
Păstrând proporțiile, dacă presupunem că o familie apelează la o firmă de pompe funebre, adunând și restul cheltuielilor pe care le suportă din buzunar (locul de veci, tariful pentru preot, pentru capelă și altele) costurile sunt cuprinse între 14.300 de lei și 37.400 de lei pentru o înmormântare. Diferența mare de preț este dată de tipul de loc de veci ales de rudele defunctului. Prețurile și tarifele sunt orientative, ele diferă în funcție de tipul de servicii ales și de banii de care dispune fiecare familie beneficiară a serviciilor.

Ajutorul de înmormântare este de 3.131 de lei

Unele din cheltuielile cu înmormântarea sunt „amortizate“ de faptul că statul oferă o sumă de bani pentru urmașii celor decedați, sumă care variază de la un an la altul, în funcție de salariul mediu brut pe economie.
Ajutorul de înmormântare care se ridică de la Casa Județeană de Pensii Dolj, în cazul decesului unei persoane asigurate (adică angajat sau pensionar) este de 3.131 de lei în 2017, iar în cazul decesului unui membru al familiei persoanei asigurate, atunci se primește de la stat un ajutor de deces de 1.566 de lei, suma însemnând jumătate din ajutorul care se cuvine la decesul unei persoane asigurate.

Pomana de șase săptămâni poate fi la fel de scumpă

Conform tradiției, la șase săptămâni de la decesul unei persoane, familia face cea mai importantă pomană și pune crucea la mormântul persoanei decedate. Prețul unei cruci începe de la 1.500 – 1.600 de lei și până la zeci de mii de lei. Numai poza pentru cruce, prelucrată digital, poate costa 400 – 500 de lei. În unele zone, tradiția spune că la șase săptămâni se dau de pomană masă, scaune, pat, lenjerie de pat, un rând de haine și de încălțăminte și altele, plus masa propriu-zisă și colacii cu toată „rânduiala“ lor. Toate aceste costuri pot urca până spre 5.000 – 6.000 de lei și chiar mai mult, în funcție de numărul de persoane invitate la pomană și de meniul ales. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS