11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTaxe noi pentru craioveni din 2018

Taxe noi pentru craioveni din 2018

Primăria Craiova intenționează să introducă de anul viitor mai multe taxe pentru persoanele fizice sau juridice care vor apela la serviciile de specialitate din cadrul instituției, tocmai pentru a asigura funcționarea lor, după cum rezultă din „Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor în municipiul Craiova pe anul 2018“, aflat în consultare publică. Potrivit acestuia, de anul viitor vor apărea taxe pentru folosirea temporară a locurilor publice, dar și pentru eliberarea a diverse documente, cum ar fi certificatul de recenzat, avizul de amplasament sau adeverinţa de intravilan. Alte taxe deja existente, cum sunt cele pentru eliberarea certificatului de atestare a stadiului construcţiei, respectiv a edificării/extinderii construcţiei, se vor dubla, în timp ce pentru a se obține mai repede anumite documente va exista o taxă de urgență, care variază între 50 și 500 de lei. O noutate va fi „taxa hotelieră“, stabilită la 1% din valoarea cazării pentru fiecare zi de sejur a turistului. 

Craiovenii se vor trezi din 2018 cu o serie de taxe noi,  dacă vor avea nevoie de anumite servicii sau documente  de la primărie
Craiovenii se vor trezi din 2018 cu o serie de taxe noi, dacă vor avea nevoie de anumite servicii sau documente de la primărie

Anul 2018 va veni cu taxe noi pentru craiovenii care vor apela la serviciile anumitor direcții publice din cadrul primăriei, instituite tocmai pentru a asigura funcționarea acestor „servicii de specialitate create în interesul persoanelor fizice și juridice“, după cum sunt ele descrise în „Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor în municipiul Craiova pe anul 2018“. Documentul întocmit de municipalitate și aflat în consultare publică pe site-ul primăriei până la data de 30 noiembrie aduce, față de anul 2017, mai multe modificări la capitolul taxe, în timp ce impozitele sunt menținute, cu o singură excepție, la același nivel.
Singurul impozit care va crește de anul viitor, potrivit proiectului, este cel datorat pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, a cărui cotă este stabilită acum la 0,4% din valoarea clădirii, calculată conform art. 458 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, procent dublu față de anul 2017. În schimb, în 2018 vor exista mai multe taxe, iar dintre cele care vor fi menținute, multe au fost majorate. Există însă și taxe care nu mai figurează de anul viitor.

Ce taxe vor crește din 2018

Potrivit proiectului de hotărâre supus consultării publice, din 2018 ar urma să crească taxa pentru eliberarea certificatului de nomenclatură stradală şi adresă (de la 10 la 13 lei), taxa pentru eliberarea copiilor heliografice de pe planuri cadastrale sau alte asemenea planuri, deţinute de autoritatea locală (de la 4 la 5 lei/filă), taxa pentru fiecare aviz obţinut, în numele solicitantului, de structura de specialitate organizată în cadrul Primăriei Craiova (de la 7 la 8 lei) și taxele pentru eliberarea certificatului de atestare a stadiului construcţiei, respectiv a edificării/extinderii construcţiei (de la 5 la 10 lei). Și taxa pentru ocuparea terenurilor aparţinând domeniului public şi privat cu terase sezoniere, parcuri de distracţii şi activităţi de agrement în care se desfăşoară activităţi comerciale va crește în 2018, însă doar pentru „zona 0 de atracție comercială“, și anume de la 0,50 lei/mp/zi la 0,60 lei/mp/zi. Va scădea, în schimb, taxa de oficiere a căsătoriei în sediul primăriei, care a fost stabilită la 850 lei, față de 1.500 lei cât a fost în 2017.
În 2018 nu mai apare însă taxa pentru nesterilizarea câinelui, în cuantum de 500 lei/an/câine, și nici taxa pentru câinii nesterilizaţi, de rasă, în sumă de 50 lei/an/câine. Totodată, a fost scoasă și taxa pentru deţinerea de către proprietarii gospodăriilor individuale a unui număr mai mare de doi câini, cu vârsta peste șase luni, care era de 500 lei/an/câine. În schimb, taxele de acces la Water Park și la parcarea subterană din centrul orașului au rămas aceleași, cu specificarea că în noul proiect se menționează și cei 50 de lei taxă remitere tichet parcare subterană (pentru pierdere, deteriorare etc.), lucru omis în 2017. Noul proiect nu mai specifică însă acel plafon de 20 de lei pentru care se renunța la stabilirea creanțelor fiscale și la emiterea deciziei de impunere, semn că el nu va mai fi luat în calcul anul viitor.

Ce taxe noi se introduc de anul viitor

În proiectul cu taxele și impozitele locale pentru anul 2018 apar și unele taxe care nu au existat în 2017. Mai nou, Primăria Craiova intenționează să pună o taxă de 150 lei/oră pentru folosirea cu timp parţial a caselor memoriale, monumentelor istorice de arhitectură şi arheologie, o taxă anuală pentru folosirea terenurilor aparţinând domeniului public pe care sunt amplasate echipamente electronice şi de telecomunicaţii – în valoare de 40 lei/mp/lună și o taxă pentru folosirea temporară a locurilor publice pentru desfăşurarea de evenimente promoţionale şi campanii publicitare 10 lei/mp/zi, respectiv expoziţii auto – 15 lei/mp/zi. Folosirea temporară a locurilor publice cu căsuţe/corturi proprii la sărbători, festivaluri şi târguri pentru activităţi de comerţ va fi taxată cu 30 lei/mp/zi pentru cinci zile, respectiv 10 lei/mp/zi pentru mai mult de cinci zile, în timp ce folosirea temporară a locurilor publice cu căsuţe/corturi puse la dispoziţie de Primăria Craiova la sărbători, festivaluri şi târguri pentru activităţi de comerţ va impune o taxă de 40 lei/mp/zi, pentru cinci zile, respectiv 20 lei/mp/zi pentru mai mult de cinci zile.
La capitolul alte taxe noi se mai înscriu: taxa pentru eliberarea autorizaţiei de liber acces în centrul istoric pentru aprovizionare – 40 lei/vehicul/an; taxa pentru eliberarea certificatului de înregistrare a vehiculului neînmatriculabil – 6 lei; taxa pentru eliberarea plăcuţei cu numărul de înregistrare a mopedului – 22 lei; taxa pentru eliberarea plăcuţelor cu numărul de înregistrare pentru alte vehicul – 60 de lei; taxa pentru eliberarea documentelor în baza Registrelor de Stare Civilă aflate în arhiva proprie – 10 lei; taxa de furnizare de date – 1 leu/persoană; taxa pentru eliberarea certificatului de recenzat şi adresă evoluţie stradă – 10 lei; taxa pentru eliberarea avizului de amplasament (banner, mash etc.) – 10 lei; taxa pentru eliberarea adeverinţei de intravilan – 10 de lei.

Dai un ban, dar stai în față

Primăria s-a gândit și la varianta în care persoanele fizice și juridice ar avea nevoie de anumite documente mult mai repede decât termenul legal, așa că vrea să implementeze de anul viitor o „taxă de urgență“, care să se adauge la taxa plătită inițial pentru eliberarea actului respectiv. În funcție de documentul solicitat, taxa de urgență variază între 50 și 500 de lei. Spre exemplu, pentru eliberarea în cinci zile a adeverinţei de intravilan, a unui extras PUG/PUZ sau a certificatului de recenzat, o persoană trebuie să achite 50 de lei. Aceeași sumă a fost stabilită și pentru obținerea în regim de urgență a certificatului de nomenclatură stradală, aici termenul de obținere fiind însă de o zi.
Totodată, taxa de urgență pentru obținerea avizului de amplasament a fost stabilită la 100 de lei, taxa de urgență pentru eliberarea certificatului de atestare a edificării/extinderii construcției a fost stabilită la 200 de lei, în timp ce taxa de urgență pentru eliberarea de copii ale documentelor existente la nivelul Direcţiei Urbanism, Amenajarea Teritoriului ar putea fi de 150 de lei. Și pentru eliberarea în regim de urgență (șapte zile) a certificatului de urbanism pentru înstrăinare/informare a fost stabilită o taxă: 500 de lei. Taxa de urgenţă ar putea exista și pentru eliberarea în termen de 24 de ore de la data înregistrării cererii a certificatelor (duplicatelor) şi dovezilor de stare civilă, a faptelor de stare civilă, precum şi a adeverinţelor şi a furnizării datelor din Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor: 100 de lei.

Taxă hotelieră pentru „promovarea patrimoniului turistic“

În „Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor în municipiul Craiova pe anul 2018“ se menționează și o taxă specială care ar urma să fie introdusă printr-un regulament separat: „taxa hotelieră“. Stabilită la 1% din valoarea totală a cazării/tarifului de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, taxa ar constitui un venit cu destinație specială care va fi folosit pentru „finanțarea activităților de promovare și punere în valoare a patrimoniului turistic al municipiului Craiova“, după cum se precizează în proiect. Taxa se încasează de la persoanele fizice sau juridice prin intermediul cărora se realizează cazarea (hoteluri, moteluri, hosteluri, vile turistice, campinguri, apartamente introduse în circuitul turistic, pensiuni turistice și alte unități cu funcțiuni de cazare turistică) odată cu luarea în evidență a persoanelor cazate, se datorează pentru întreaga perioadă de ședere și se calculează prin aplicarea cotei stabilite la tarifele de cazare practicate.
Pentru neachitarea la data scadentă a taxei, unitatea de cazare va plăti majorări de întârziere, iar dacă nu va depune la termen declarația-decont riscă și amenzi cuprinse între 280 și 1.116 lei, în unele situații sancțiunile putând ajunge până la 2.800 de lei.
După ce va trece perioada de consultare publică de 30 de zile, proiectul, care mai poate suferi modificări, va fi supus unei dezbateri publice și apoi votului consilierilor locali. Abia după aceea hotărârea va căpăta calitatea de act normativ care stabilește nivelul impozitelor și taxelor din Craiova pentru anul 2018.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS