19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEchipa „Moromeții 2“, în centrul vechi al Slatinei

Echipa „Moromeții 2“, în centrul vechi al Slatinei

Desfășurare amplă de forțe, ieri, în centrul vechi al Slatinei, unde echipa de filmare de la „Moromeții 2“ a poposit pentru o zi.

Foarte multă agitație, ieri, în centrul vechi al Slatinei, așa cum străzile cu parfum de istorie nu au mai văzut de decenii. Trecătorii și-au oprit pentru câteva momente gândurile, întrebând cu voce tare „Da’ ce se întâmplă?“, la vederea furnicarului. De oprit nu i-a oprit nimeni decât atunci când camerele au fost ațintite pe actori și porunca „Liniște!“ devenea literă de lege. Altfel, puținii „rătăciți“ prin zonă au putut admira în voie figuranții în straie de după război și prăvăliile care au prins viață pe strada Lipscani, ba chiar s-au putut amesteca printre actorii de ocazie. Actorii au repetat ore bune scenele din librăria care a prins viață cu această ocazie într-o clădire pe jumătate abandonată.
Ce s-a întâmplat, de fapt, în centrul vechi al Slatinei sunt scene care nu depășesc în noul film „Moromeții 2“ trei minute. Niculae Moromete vine la oraș cu un consătean, la librărie, să-și cumpere cărți. În librărie se petrec și scene de cuplu, Săftița reglând cu mult umor o situație tensionată apărută la întâlnirea cu o femeie din anturajul bărbatului său. La ieșirea din librărie, în stradă, apar și agitatorii comuniști, într-un camion militar. Pentru aceste câteva momente pe peliculă munca a început, în schimb, cu o săptămână înainte. S-au creat decorurile, comercianții slătineni contribuind într-o mare măsură, iar strada Lipscani a prins viață cum, probabil, nu s-a mai întâmplat de peste 50 de ani.
Liniștea din centrul vechi al Slatinei a fost, pe de altă parte, motivul pentru care echipa „Moromeții 2“ a ales orașul oltean pentru scena din librăria situată, în film, în localitatea Miroși. „Ne întrebau vecinii «Cât se filmează, se filmează mult?“, pentru că ne-au văzut pregătind lucrurile, și le-am zis – «nu, o să filmăm aproape o jumătate de zi», dar pentru astea trei minute din film, sau poate mai puțin, am muncit o săptămână. Sper să iasă ceva foarte special, pentru că zona asta din Slatina a fost o surpriză foarte mare pentru colegi. Poate e și păcat, cumva, că drumurile te poartă departe de zona asta de centru vechi din Slatina. Eu știam de câțiva ani de ea pentru că mă trag, cum se spune, din județ, și mi s-a părut foarte frumos“, a declarat Oana Giurgiu, producător.

Opincărie, magazin de haine, magazin de pompe funebre…

Pentru a recrea atmosfera de după cel de-al Doilea Război Mondial, când se petrece acțiunea, la Slatina și-a mutat atelierul, pentru o zi, și opincarul Alexandru Ilinca, din Vâlcea, cel care dă, de altfel, un aer arhaic tuturor târgurilor și evenimentelor la care participă. Meșterul popular și-a văzut de meșteșug pe tot parcursul zilei, nestingherit de numeroşii spectatori. Peste stradă, un magazin de haine, o florărie și lângă ea magazinul cu articole pentru înmormântări etc. Interpreții scenelor filmate în orașul de pe malul Oltului și-au găsit timp și pentru scurte declarații.
„Astăzi am avut o întâlnire cu regizorul, destul de aplicată pe text, pe situație, pentru că noi nu am primit tot scenariul, încă mai lucrează, acum suntem în repetiții. Săftița a venit la Slatina să-și caute soțul, ce colindă, se pare, țara întreagă, și ea este pe urmele lui, puțin revoltată, și încearcă să rezolve o situație de familie. Este o discuție, întâlnim o altă doamnă din anturajul lui și reușim să facem față situației. (…) Aștept în continuare să se modifice scenariul în favoarea mea. Orice actor își dorește să joace mai mult și mai ales să lucreze cu domnul Stere Gulea“, a spus actrița Florentina Țilea, care o interpretează pe Săftița.
Actorul care îi dă viață lui Niculae Moromete, tânărul Iosif Paștina, a dezvăluit, la rândul său, firul urmărit de regizorul Stere Gulea, care nu mai este strict al romanului „Moromeții“, ci împletește mai multe dintre scrierile lui Marin Preda. „Niculae Moromete merge la librărie, de unde își cumpără cărțile, face schimbul de cărți cu librăreasa, care pe parcurs îl ajută pe Niculae să se lanseze ca scriitor, astfel devenind Nicolae Preda. La început vine și citește Dostoievski – «Frații Karamazov», pe parcurs alte personaje intervin în viața lui Niculae și îi oferă cărți propagandiste, cum ar fi «Ce-i de făcut» a lui Lenin, și descoperă foarte multă filozofie – Kant, chiar și în librărie aruncă un ochi peste o carte de-a lui Nietzsche…“, a povestit actorul, pe scurt, scena din librăria reamenajată la Slatina, într-o clădire aproape abandonată.
Actor pentru scurt timp a devenit și Constantin Bădiță Romano, colecționar de mașini de epocă, cel care a pus la dispoziția echipei de filmare un camion militar și urmează să ducă și la București alte două mașini, tot pe platoul „Moromeții 2“.
În total, pentru „Moromeții 2“ vor fi aproximativ 30 de zile de filmare, premiera filmului urmând să aibă loc în noiembrie 2018.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS