9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj5.000 de pensionari din Dolj, executaţi silit

5.000 de pensionari din Dolj, executaţi silit

Casa de Pensii a înființat câte 300 de popriri pe lună anul acesta, la cererea creditorilor care încearcă să recupereze banii de la datornici, prin executări silite. Cea mai mare sumă reținută unui pensionar este de 2.500 de lei lunar, însă există și o persoană căreia executorii sau creditorii pot să îi rețină doar un leu pe lună. Aflați mai jos din ce motive s-au ales pensionarii cu diverse sume reținute din pensii.

În Dolj există peste 5.000 de pensionari care au fost executați silit de diverși creditori, din cauză că nu și-au achitat la termen obligațiile de plată asumate prin diverse contracte sau obligațiile legale privind plata impozitelor către stat. Cei circa 5.000 de bătrâni au popriri pe pensii, conform datelor transmise de Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj, la solicitarea GdS. Instituția informează că, anul acesta, lunar au fost instituite popriri, la cererea creditorilor, pe veniturile din pensii încasate de aproximativ 300 de pensionari. „Suma totală de recuperat de la pensionarii ale căror drepturi de pensie sunt poprite este de aproximativ 550.000 de lei. Principalele motive pentru care au fost dispuse înființările de popriri asupra drepturilor de pensie sunt: neachitarea taxelor și impozitelor datorate, neachitarea împrumuturilor contractate de la instituțiile bancare și de la CAR-uri, neachitarea costurilor aferente contravalorii întreținerii lunare la asociațiile de proprietari“, susțin reprezentanții CJP Dolj. Instituția doar instituie popririle pe pensii, pentru că este obligată de lege, însă acele popriri vin de la diverși creditori care au de recuperat bani de la pensionari. Tot la creditori ajung și banii reținuți din pensii. Doljul este un județ cu foarte mulți pensionari, aproximativ 180.000, numărul celor cu popriri pe pensii reprezentând aproximativ 3% din total.
Cei mai mulți dintre pensionarii executați silit nu și-au plătit fie impozitele datorate Fiscului (ANAF), fie impozitele pe proprietate, pe case și terenuri datorate primăriilor din localitățile din care provin. Potrivit CJP Dolj, instituțiile care au solicitat instituirea celor mai multe popriri pe veniturile din pensiile doljenilor sunt administrațiile finanțelor publice, Primăria Craiova, cel mai probabil prin intermediul Direcției de Impozite și Taxe, respectiv birourile executorilor judecătorești, care au făcut demersuri în numele unor bănci, instituții financiare nebancare, pentru plata întreținerii de la bloc sau pentru alți creditori care au câștigat în instanță dreptul de a recupera anumite sume de la diverși pensionari.
Suma cea mai mare care i se reține unei persoane din pensie este de circa 2.500 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că are o pensie generoasă, iar poprirea poate reprezenta fie o treime din acea pensie, fie jumătate din cuantumul venitului din pensie, în funcție de numărul de popriri pe care le are pe acel venit. La extrema cealaltă este un pensionar căruia i se reține prin poprire cea mai mică sumă din județ, respectiv un leu pe lună, informează CJP Dolj.

Se execută o treime din pensie, dar se poate ajunge și la jumătate

Conform articolului 728 din Codul de procedură civilă, intitulat „Limitele urmăririi veniturilor bănești“, se poate reține o treime din pensie, dar se poate ajunge și la poprirea a jumătate din venitul unei persoane, în anumite cazuri, după cum urmează: „(1) Salariile și alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum și alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligație de întreținere sau alocație pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii“.
Dacă un pensionar a efectuat două sau mai multe împrumuturi, dar nu și-a achitat datoriile, atunci poate fi executat silit prin poprirea unei sume mai mari din pensie, ce depășește o treime din respectivul venit, dacă are o pensie mai mare. În cazul în care sunt mai multe popriri pentru același venit din pensie, atunci se poate ajunge până la executarea silită și poprirea a jumătate din veniturile unui debitor, indiferent de natura creanțelor.
Creditorii nu pot să execute silit pensionarii cu venituri foarte mici. Reprezentanții Casei Județene de Pensii Dolj au precizat că, în ciuda insistențelor executorilor și a creditorilor, pensiile minime de 520 de lei nu pot fi executate silit, astfel că instituția nu poate institui popriri pe asemenea venituri din pensii, din cauză că nu permite legislația. Potrivit aceluiași articol 728 din Codul de procedură civilă, „veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părții ce depășește jumătate din acest cuantum“. La ora actuală, salariul minim brut pe economie este de 1.450 de lei, ceea ce înseamnă că unei persoane care încasează doar echivalentul a jumătate din acest salariu, adică până la 725 de lei pe lună, nu pot să îi fie poprite aceste venituri, potrivit Codului de procedură civilă, dacă acele venituri reprezintă singura sursă de existență a unei persoane. Dacă persoana are venituri de 1.000 de lei, de exemplu, atunci se poate institui poprirea doar asupra venitului ce depășește 725 de lei, adică se poate reține o treime din suma de 275 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS