14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAmendați după ce au plătit parcarea prin SMS

Amendați după ce au plătit parcarea prin SMS

Doi craioveni au dat în judecată polițiștii locali, care i-au amendat cu câte 500 de lei pentru că ar fi parcat pe locurile cu plată prin SMS fără să achite taxa de 0,50 euro + TVA/oră. În timp ce craiovenii susțin că au fost amendați pe nedrept, mai ales că au primit confirmarea plății taxei, polițiștii spun că a fost vorba de o eroare umană. 

Parcarea cu plata prin SMS a devenit funcțională în municipiul Craiova pe 11 septembrie, pentru un număr de 139 de locuri stabilite de primărie. Acestea sunt amplasate pe strada Romul (până la intersecția cu strada Teatrului), pe A.I. Cuza (sectorul cuprins între intersecţia cu strada Unirii şi intersecţia cu strada Arieş) și pe strada C.S. Nicolăescu-Plopşor (în fața prefecturii). Taxa de parcare cu plata prin SMS este de 0,50 euro+TVA/oră, adică aproximativ 2,73 lei/oră.
Încă de la început, agenții Poliției Locale au fost desemnați să verifice dacă toți șoferii care își lasă mașinile pe aceste locuri au și achitat taxa prin SMS. Polițiștii fac acest lucru cu ajutorul unor tablete, cu care se poate verifica pe loc dacă a fost achitată taxa de parcare pentru un anumit autoturism. Totuși, doi craioveni au fost sancționați pe nedrept pentru că nu ar fi achitat taxa prin SMS, aceștia fiind nevoiți să dea Poliția Locală în judecată pentru a scăpa de amenzi.
„Pe 12 septembie am parcat pe A.I. Cuza. Am trimis SMS, am primit confirmarea plății, dar după o săptămână am primit acasă o amendă de 500 de lei. Pe procesul-verbal scrie că am parcat pe locurile cu plată prin SMS fără să achit taxa de parcare. Săptămâna trecută, pe 29 septembrie, am contestat la Judecătoria Craiova amenda primită. M-a costat cam mult o oră de parcare în centrul orașului, dacă socotești drumurile făcute până la instanță, taxa de timbru de 20 de lei și diversele copii după documente care trebuie depuse la dosar“, a povestit craioveanul Cristian S.
Plângerea formulată de craiovean a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Craiova pe data de 29 septembrie.

Probleme cu parcarea și pe strada Romul

O zi mai târziu, pe 13 septembrie, alt craiovean ar fi parcat pe locurile cu plată prin SMS fără să achite taxa. Acesta a povestit pentru GdS că a primit amenda de 500 de lei acasă, pe 19 septembrie. „S-a întâmplat pe 13 septembrie, pe strada Romul. Am achitat acea taxă prin SMS, iar după câteva minute am primit confirmarea, tot prin SMS. După o săptămână, pe 19 septembrie, am primit acasă un proces-verbal prin care am fost sancționat cu o amendă de 500 de lei, care fusese întocmit pe 14 septembrie“, a spus craioveanul Alex C.
Acesta a mai precizat că, în cursul zilei de luni, va depune o plângere la Judecătoria Craiova pentru a obține anularea procesului-verbal cu pricina.
Întrebați despre aceste incidente, reprezentanții Poliției Locale Craiova au explicat că a fost vorba de o eroare umană, pusă pe seama volumului mare de muncă al agenților Poliției Locale.
Dar cum reușește un polițist local să amendeze un șofer pe nedrept printr-o eroare umană? Foarte simplu: greșește o literă! Astfel, dacă agentul greșește o literă atunci când tastează pe tabletă numărul de înmatriculare al unui autoturism, aplicația îi va indica că nu a fost achitată taxa de parcare pentru acel număr. În această situație, polițistul fotografiază mașina în cauză, iar după ce ajunge la sediu, întocmește un proces-verbal prin care sancționează proprietarul mașinii. Problema este că face acest lucru în baza fotografiilor făcute, în care apare numărul corect al mașinii.
Altă problemă este că, potrivit legii, procesele-verbale pot fi anulate numai de instanța de judecată, ceea ce înseamnă timp și bani pierduți de șoferii sancționați pe nedrept. De altfel, reprezentanții Poliției Locale Craiova i-au îndrumat pe cei doi craioveni sancționați pe nedrept să se adreseze instanței de judecată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS