Programul de susţinere a tomatelor cultivate în spaţii protejate se desfăşoară pe o perioadă de opt ani

Aproape 2.000 de fermieri din Oltenia au beneficiat de ajutorul de minimis pentru tomate. E vorba de suma de 3.000 de euro care se acordă celor care au demonstrat că au valorificat două tone de tomate cultivate în spaţii protejate. Condiţia era ca fermierii să le fi comercializat până pe 15 iunie inclusiv. Judeţul Olt este campion la acest capitol.

Aproape 2.000 de fermieri din Oltenia au în conturi ajutoarele de minimis pentru tomate, respectiv suma de 3.000 de euro/beneficiar. Un sfert dintre aceştia provin din Dolj. „Până în prezent, 735 de potenţiali beneficiari şi-au depus dosarele. Dintre aceştia, 529 au făcut notificare pentru plantare, iar 469 pentru rodire. Au beneficiat de ajutorul de minimis 446 de fermieri. Aceştia sunt cei care au făcut dovada valorificării a cel puţin 2.000 kg de tomate până la data de 15 iunie inclusiv. Fermierii pot depune în continuare dosare, pentru ciclul al doilea de producţie, respectiv perioada noiembrie-decembrie 2017“, a spus Cristinel Călugăru, director adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Dolj.

Oltul – fruntaş, Gorjul – codaş

Campioni la acest capitol sunt însă fermierii din Olt. 1.428 de legumicultori şi-au valorificat tomatele în primul ciclu de producţie şi au primit ajutorul de minimis. În total, peste patru milioane de euro au ajuns în conturile fermierilor din acest judeţ. „Toţi cei 1.428 de fermieri au primit banii în luna iulie. Mai avem 700 de fermieri care au depus dosarele pentru al doilea ciclu de producţie, vorbim de legumiculturi care încearcă să valorifice produsele în perioada noiembrie-decembrie. Cei care vor reuşi să facă acest lucru şi vor aduce dovada comercializării produselor vor primi ajutorul de minimis de 3.000 de euro până la sfârşitul anului. Le recomandăm tuturor fermierilor olteni care deţin solarii pe cel puţin 1.000 de metri pătraţi să se înscrie în acest program care îi poate ajuta să se dezvolte. Cel mai important este să îşi doteze solariile cu sisteme de încălzire pentru a putea să iasă mai devreme pe piaţă, respectiv în luna mai, când un kilogram de tomate se comercializează cu peste 10 lei. Fermierii din Izbiceni şi Cilieni, spre exemplu, au reuşit să îşi comercializeze tomatele şi cu 15 lei/kilogram în luna mai, deci au câştigat foarte bine“, a spus Emil Marinescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură Olt.
La nivelul judeţului Mehedinţi, 26 de legumicultori au primit aceşti bani, iar pentru ciclul doi s-au înscris 18 legumicultori. În acelaşi timp, 14 legumicultori vâlceni au intrat în posesia acestui ajutor financiar, iar 35 s-au înscris pentru al doilea ciclu de producţie. Potrivit conducerii Direcţiei de Agricultură Vâlcea, numărul celor care se vor înscrie în acest program va creşte de la un an la altul, întrucât tot mai mulţi oameni sunt interesaţi să se îndrepte spre legumicultură. La nivelul Olteniei, ultimul loc în clasamentul judeţelor cu beneficiari ai ajutorului pentru tomate se află Gorj, cu doar cinci beneficiari. Pentru ciclul al doilea de producţie s-au înscris deja 35 de legumicultori.

Importurile de roşii se ridică, anual, la 50.000 de tone

Potrivit jurnaliştilor de la agroromania.manager.ro, la nivel naţional, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a plătit, până la începutul lunii august, peste 59,2 milioane de lei unui număr de 4.510 beneficiari ai programului de susţinere a tomatelor cultivate în spaţii protejate. Pentru ciclul II de producţie s-au înscris în program până în prezent 3.826 de agricultori, dar aceştia pot continua să se înscrie până când intră cu produsele pe piaţă, respectiv perioada noiembrie-decembrie 2017.
Programul se desfăşoară pe o perioadă de opt ani. Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru cultura de tomate, beneficiarii trebuie, printre altele, să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de cel puţin 1.000 de metri pătraţi, să obţină o producţie de minimum două kilograme tomate/metrul pătrat, dar şi să valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kg, dovedită cu documente justificative.
Conform datelor MADR, importurile de roşii se ridică, anual, la 50.000 de tone şi costă în jur de 35 de milioane de euro, în timp ce exporturile sunt de 16 ori mai reduse, respectiv de numai 3.000 de tone, cu o valoare de două milioane de euro. În primele patru luni din acest an, România a importat 34.300 de tone de tomate, în scădere cu 5,5% faţă de cele 36.300 de tone importate în perioada similară a anului trecut, arată jurnaliştii de la agroromania.manager.ro.
Monica Stuparu

Monica Stuparu
Lucrează din 1998 la Gazeta de Sud şi consideră că unul dintre secretele reuşitei în acest domeniu este seriozitatea. E o persoană deschisă la ceea ce este nou, iar cea mai recentă provocare este să descopere tot ce se întâmplă în sistemul medical din Oltenia şi să ofere cititorilor informaţii corecte şi echidistante.