17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLocuitorii din Brădeştii Bătrâni, lăsaţi fără apă

Locuitorii din Brădeştii Bătrâni, lăsaţi fără apă

Unul dintre punctele de pe strada Căpisterea în care a fost decupat asfaltul pentru a fi reparată conducta de apă (Foto: Claudiu Tudor)
Unul dintre punctele de pe strada Căpisterea în care a fost decupat asfaltul pentru a fi reparată conducta de apă (Foto: Claudiu Tudor)

Locuitorii din satul Brădeştii Bătrâni, comuna doljeană Brădeşti, se plâng că de câteva luni nu au apă la robinete. Oamenii spun că de vină sunt defecţiunile care apar frecvent la reţeaua la care sunt racordaţi şi care se află în administrarea Companiei de Apă Oltenia. Conductele cedează, iar apa ajunge în grădinile lor, în loc să curgă la robinete. Reprezentanţii Companiei de Apă Oltenia admit că au loc avarii, dar spun că acestea se remediază „cât mai urgent“.

Locuitorii de pe strada Căpisterea din satul Brădeştii Bătrâni, comuna doljeană Brădești, se plâng de faptul că de mai bine de trei luni au probleme cu apa. Oamenii sunt racordaţi la reţeaua ce este administrată de Compania de Apă şi spun că în ultimele luni au avut de suferit din cauza lipsei apei. Ei susţin că de vină sunt defecţiunile, cauzate de faptul că se sparg frecvent conductele, iar apa se revarsă pe lângă asfalt, pe marginea drumului, ajungând chiar să le inunde grădinile, în loc să curgă la robinet. „Este spartă ţeava şi apa curge peste tot. Iese de sub asfalt şi ajunge în grădinile noastre. Eu am făcut un canal să se scurgă în altă parte, altfel îmi intra în casă, în pivniţă, peste tot. De peste o lună îi anunţăm pe cei de la Compania de Apă să vină, dar nu se ia nici o măsură! Aici s-a mai spart de nu ştiu câte ori. Astă-toamnă s-a spart la noi la poartă şi a curs o lună, se sparge peste tot. Ori vin să ne schimbe conductele, ori nu ştiu ce să mai facem! Eu sunt racordată de anul trecut şi de atunci avem numai probleme“, a spus Aurelia Boangiu, localnică pe strada Căpisterea din satul Brădeştii Bătrâni.

„Tâşnea apa ca la fântâna arteziană“

Oamenii au făcut tot felul de improvizaţii pentru a dirija cursul apei, astfel încât să nu le fie inundate casele
Oamenii au făcut tot felul de improvizaţii pentru a dirija cursul apei, astfel încât să nu le fie inundate casele

Oamenii spun că aceeaşi situaţie se regăseşte şi pe strada Almăjel, iar în total sunt afectate zeci de familii. „De câte ori vrem să ne facem baie, nu putem. Ba e oprită seara, ba dimineaţa. Când vrem să spălăm rufele, la fel. Nu avem apă deloc. În acelaşi timp, afară curge „ca pe mână“. Noi suntem racordaţi de doi ani, iar problemele au început cam din primăvară. În fiecare zi se opreşte, nu ştiu pe ce considerente. Ne este teamă că ni se va distruge şi asfaltul. Abia ni l-au pus şi nouă. Dacă îl tot sparg ca să repare conductele, cum mai circulăm şi noi? Toţi cei care sunt racordaţi la apă se plâng. Ne-am dori să avem apă permanent, cât avem nevoie“, a spus Aristiţa Buliga, altă localnică de pe strada Căpisterea.
La câteva case distanţă, familia Rebegilă susţine că se confruntă cu aceeaşi problemă, iar situaţia este cu atât mai gravă cu cât oamenii au probleme de sănătate. „Eu şi soţul meu suntem foarte bolnavi, el abia merge, eu nu am voie să fac efort, de-asta am fost printre primii care ne-am racordat la reţea, ca să ne fie mai uşor. Este foarte greu! Nu am apă nici în fântână. Scot doar trei-patru găleţi şi se termină. Am avut oameni la lucru pe acasă, vă daţi seama ce chinuri au fost! De mai bine de trei luni ne confruntăm cu situaţia aceasta. Două-trei defecţiuni sunt numai lângă noi. A fost o perioadă în care venea două-trei ore, după care se lua şi nu mai venea nici a doua zi. Acum câteva zile am sunat de vreo două-trei ori la companie şi abia după patru ore a venit apa, dar nu poţi să stai cu telefonul la ureche în permanență. Am fost în vizită la o rudă care stă mai în vale, şi la ea tâşnea apa ca la fântâna arteziană. Chiar nu se poate repara conducta, că oricum stăm cu asfaltul stricat?! Cred că e o neglijenţă foarte mare“, a spus Ana Rebegilă.

„Ca soluţie ar fi planurile de investiţii, în funcţie de fonduri“

Într-un răspuns transmis GdS, reprezentanţii Companiei de Apă Oltenia susţin că oamenii au apă, mai puţin în situaţia în care au loc avarii, care însă se remediază „cât mai urgent“. „Există apă, excepţie făcând situaţiile de avarie sau defecţiunile de natură electrică sau mecanică, situaţii în care poate să nu fie apă până la remedierea cât mai urgentă a lor. În satul Brădeştii Bătrâni avem 74 de abonaţi, iar preţul la apa potabilă este de 3,89 lei/mc (3,57 lei/mc fără TVA)“, se arată în răspunsul Companiei de Apă Oltenia. Potrivit documentului citat, soluţia pentru a nu mai exista situaţii de acest gen ar fi investiţiile în sistem: „Ca soluţie ar fi planurile de investiţii, în funcţie de fonduri, cu specificaţia că proprietarul sistemului de apă este UAT (Unitatea Administrativ-Teritorială – n.r.) Brădeşti“.
În acelaşi timp, autorităţile spun că vor face investiţii, astfel încât oamenii să nu mai aibă de suferit din cauza acestei situaţii: „Împreună cu Compania de Apă vom găsi soluţiile tehnice necesare şi posibilitatea finanţării pentru a rezolva problema oamenilor“, a spus primarul din Brădeşti, Ion Răcăreanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS