9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljParcări neregulamentare la poarta statului

Parcări neregulamentare la poarta statului

Un cititor GdS ne-a sesizat în legătură cu modul în care foarte mulți șoferi aleg să-și lase mașinile pe strada Amaradia din Craiova, în zona clădirii unde funcționează Serviciul de Permise și Înmatriculări, Serviciul de Pașapoarte, ambele aflate în subordinea Prefecturii Dolj, și Serviciul Caziere Judiciare, care aparține de Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Dolj. Deși este vorba de instituții ale statului, și chiar de Poliție, cititorul susține că nimeni nu ia nici o măsură împotriva celor care parchează neregulamentar, încurcând circulația în zona respectivă. „Aproape în fiecare dimineață este aglomerație în fața sediului Poliției de pe strada Amaradia (clădirea de la nr. 93-95, n.red.). Sunt mașini parcate pe trecerile de pietoni, înainte de trecerile de pietoni, pe prima bandă, mașini parcate în cele mai nelegale variante. Și aproape în fiecare dimineață, în fața sediului este oprită o mașină a poliției cu doi polițiști lângă aceasta și nu este sancționat nici un șofer pentru staționările/parcările mai sus-enumerate“, ne-a scris George, din Craiova.
Pornind de la cele relatate de acesta, am trecut miercuri și joi dimineață pe strada Amaradia, pentru a constata veridicitatea spuselor cititorului GdS. În dreptul clădirii de la nr. 93-95 nu s-a aflat în nici una din zile vreun echipaj de poliție, dar circulația era,
într-adevăr, îngreunată din cauza mai multor mașini parcate neregulamentar de cei sosiți cu noaptea-n cap pentru a prinde un loc în față la Serviciul de Permise și Înmatriculări sau la Serviciul de Pașapoarte. Dacă ești la volan și te apropii de sediul unde se află serviciile respective, trebuie să treci pe banda a doua de mers, indiferent din ce direcție vii, din cauza mașinilor care blochează o bandă de circulație. Ba uneori, ești nevoit să calci linia dublă continuă pentru a le ocoli.

Amenzile sunt mari, dar nu are cine să le aplice

Pe ambele părți ale străzii Amaradia, pornind de la intersecția cu Doljului până la cea cu bulevardul Dacia, sunt amenajate parcări în spic, dar locurile nu par suficiente pentru toate persoanele care ajung aici în fiecare dimineață. Și cum majoritatea vin cu mașinile, priveliștea cu încălcarea codului rutier prin lăsarea autovehiculelor la voia întâmplării pe partea carosabilă este ușor de remarcat, dar greu de sancționat, din moment ce nici unul dintre șoferi nu este tras la răspundere de vreun polițist. Mai ingenioși, unii șoferi aleg să-și lase mașinile pe avarii, pentru a da impresia că nu vor zăbovi prea mult, alții stau lângă ele pentru a pândi eliberarea unui loc de parcare, dar sunt și mulți care își lasă mașinile în stradă și pleacă.
Potrivit Codului Rutier, staţionarea neregulamentară reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 580 și 725 lei (4-5 puncte amendă), iar cei care pot lua măsuri împotriva șoferilor indisciplinați sunt polițiștii rutieri și polițiștii locali. Numai că aceștia nu se regăsesc la fața locului, sau dacă trec pe aici nu o fac pentru aplicarea de măsuri împotriva celor care parchează neregulamentar. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj susțin că polițiștii rutieri acționează cu precădere la alte evenimente, pentru sancționarea celor care parchează neregulamentar existând și Poliția Locală. „În luna august este cea mai mare aglomerație la serviciile respective (Serviciul de Permise și Înmatriculări și Serviciul de Pașapoarte – n.r.), dar tot în această perioadă multe echipaje ale Biroului Rutier sunt angrenate în alte misiuni, cum sunt cele legate de restricțiile de circulație impuse de caniculă sau acționează cu precădere la evenimentele rutiere, care, din păcate, nu sunt deloc puține. Parcările neregulamentare reprezintă însă și una dintre atribuțiile Poliției Locale“, au precizat reprezentanții IPJ Dolj. Oficialii Poliției Locale Craiova nu au putut fi contactați pentru a oferi un punct de vedere și a preciza dacă există posibilitatea de a trimite un echipaj în această zonă, având în vedere că polițiștii locali nu pot aplica sancțiuni decât șoferilor pe care îi găsesc la mașină.

Pentru a depăși mașinile parcate neregulamentar, șoferii sunt obligați să treacă  pe contrasens, călcând linia dublă continuă (Foto: Lucian Anghel)
Pentru a depăși mașinile parcate neregulamentar, șoferii sunt obligați să treacă pe contrasens, călcând linia dublă continuă (Foto: Lucian Anghel)

Comerțul ilicit, greu de stârpit

Fapte ilegale nu se petrec doar la poarta clădirii unde funcționează serviciile mai sus-menționate, ci și în curte: veșnicul comerț ilicit. Cum timbrele fiscale care le aduceau un venit generos nu mai sunt obligatorii, comercianții ilegali s-au reprofilat și vând formulare care se pot obține gratis de la ghișee. De fapt, nu e vorba de mulți comercianți de acest fel, ci de aceeași persoană care a devenit de mult timp „de-a casei“, fiind cunoscută de mai toți angajații serviciilor care funcționează în clădire. Femeia, care se afla și miercuri la „datorie“, s-a obișnuit însă de mult cu oamenii legii, care au mai „scuturat-o“ din când în când, dar insuficient pentru a o face să renunțe la „serviciu“.
GdS a întrebat Jandarmeria, în februarie, ce măsuri a luat împotriva comercianților ilegali din curtea clădirii de pe Amaradia, după ce a asistat la un moment în care jandarmii craioveni o luau la întrebări chiar pe respectiva femeie. „Activităţile sesizate de dumneavoastră constituie fapte de natură contravenţională, fiind prevăzute şi sancţionate de Legea nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite, personalul Jandarmeriei Române fiind competent să aplice sancţiuni contravenţionale potrivit art. 2 alin. 2 din acest act normativ. În conformitate cu competenţele materiale şi teritoriale conferite de actele normative în vigoare, personalul IJJ Dolj îndeplineşte misiuni specifice, inclusiv în perimetrul sediului Serviciului de Înmatriculări şi Permise Auto, ocazie cu care a procedat la identificarea unor persoane suspecte care nu-şi justificau prezenţa în zonă, luând măsurile necesare în scopul de a asigura un climat normal de ordine şi linişte publică“, a fost răspunsul Inspectoratului de Jandarmi al Județului (IJJ) Dolj. Când GdS a întrebat punctual de măsurile luate împotriva persoanei respective, IJJ a răspuns că „datele solicitate nu intră în categoria informaţiilor de interes public potrivit Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, sens în care ne exprimăm regretul că nu putem detalia activităţile şi măsurile luate de jandarmi“. Amenzile la care face referire Jandarmeria potrivit Legii nr. 12/1990 pornesc de la 500 de lei și ajung până la 1.500 de lei, dar legea prevede și muncă în folosul comunității. La rândul lor, reprezentanții IPJ Dolj au explicat de fiecare dată că știu de existența acestui fenomen al comerțului ilicit în curtea clădirii de pe strada Amaradia și că polițiștii de la Secția 5 au aplicat zeci de amenzi de-a lungul timpului celor care vând ilegal timbre și tipizate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS