Parcări neregulamentare la poarta statului

Autori


Un cititor GdS ne-a sesizat în legătură cu modul în care foarte mulți șoferi aleg să-și lase mașinile pe strada Amaradia din Craiova, în zona clădirii unde funcționează Serviciul de Permise și Înmatriculări, Serviciul de Pașapoarte, ambele aflate în subordinea Prefecturii Dolj, și Serviciul Caziere Judiciare, care aparține de Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Dolj. Deși este vorba de instituții ale statului, și chiar de Poliție, cititorul susține că nimeni nu ia nici o măsură împotriva celor care parchează neregulamentar, încurcând circulația în zona respectivă. „Aproape în fiecare dimineață este aglomerație în fața sediului Poliției de pe strada Amaradia (clădirea de la nr. 93-95, n.red.). Sunt mașini parcate pe trecerile de pietoni, înainte de trecerile de pietoni, pe prima bandă, mașini parcate în cele mai nelegale variante. Și aproape în fiecare dimineață, în fața sediului este oprită o mașină a poliției cu doi polițiști lângă aceasta și nu este sancționat nici un șofer pentru staționările/parcările mai sus-enumerate“, ne-a scris George, din Craiova.

Pornind de la cele relatate de acesta, am trecut miercuri și joi dimineață pe strada Amaradia, pentru a constata veridicitatea spuselor cititorului GdS. În dreptul clădirii de la nr. 93-95 nu s-a aflat în nici una din zile vreun echipaj de poliție, dar circulația era,

într-adevăr, îngreunată din cauza mai multor mașini parcate neregulamentar de cei sosiți cu noaptea-n cap pentru a prinde un loc în față la Serviciul de Permise și Înmatriculări sau la Serviciul de Pașapoarte. Dacă ești la volan și te apropii de sediul unde se află serviciile respective, trebuie să treci pe banda a doua de mers, indiferent din ce direcție vii, din cauza mașinilor care blochează o bandă de circulație. Ba uneori, ești nevoit să calci linia dublă continuă pentru a le ocoli.

Amenzile sunt mari, dar nu are cine să le aplice

Pe ambele părți ale străzii Amaradia, pornind de la intersecția cu Doljului până la cea cu bulevardul Dacia, sunt amenajate parcări în spic, dar locurile nu par suficiente pentru toate persoanele care ajung aici în fiecare dimineață. Și cum majoritatea vin cu mașinile, priveliștea cu încălcarea codului rutier prin lăsarea autovehiculelor la voia întâmplării pe partea carosabilă este ușor de remarcat, dar greu de sancționat, din moment ce nici unul dintre șoferi nu este tras la răspundere de vreun polițist. Mai ingenioși, unii șoferi aleg să-și lase mașinile pe avarii, pentru a da impresia că nu vor zăbovi prea mult, alții stau lângă ele pentru a pândi eliberarea unui loc de parcare, dar sunt și mulți care își lasă mașinile în stradă și pleacă.


Potrivit Codului Rutier, staţionarea neregulamentară reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 580 și 725 lei (4-5 puncte amendă), iar cei care pot lua măsuri împotriva șoferilor indisciplinați sunt polițiștii rutieri și polițiștii locali. Numai că aceștia nu se regăsesc la fața locului, sau dacă trec pe aici nu o fac pentru aplicarea de măsuri împotriva celor care parchează neregulamentar. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj susțin că polițiștii rutieri acționează cu precădere la alte evenimente, pentru sancționarea celor care parchează neregulamentar existând și Poliția Locală. „În luna august este cea mai mare aglomerație la serviciile respective (Serviciul de Permise și Înmatriculări și Serviciul de Pașapoarte – n.r.), dar tot în această perioadă multe echipaje ale Biroului Rutier sunt angrenate în alte misiuni, cum sunt cele legate de restricțiile de circulație impuse de caniculă sau acționează cu precădere la evenimentele rutiere, care, din păcate, nu sunt deloc puține. Parcările neregulamentare reprezintă însă și una dintre atribuțiile Poliției Locale“, au precizat reprezentanții IPJ Dolj. Oficialii Poliției Locale Craiova nu au putut fi contactați pentru a oferi un punct de vedere și a preciza dacă există posibilitatea de a trimite un echipaj în această zonă, având în vedere că polițiștii locali nu pot aplica sancțiuni decât șoferilor pe care îi găsesc la mașină.

Pentru a depăși mașinile parcate neregulamentar, șoferii sunt obligați să treacă  pe contrasens, călcând linia dublă continuă (Foto: Lucian Anghel)

Pentru a depăși mașinile parcate neregulamentar, șoferii sunt obligați să treacă pe contrasens, călcând linia dublă continuă (Foto: Lucian Anghel)

Comerțul ilicit, greu de stârpit

Fapte ilegale nu se petrec doar la poarta clădirii unde funcționează serviciile mai sus-menționate, ci și în curte: veșnicul comerț ilicit. Cum timbrele fiscale care le aduceau un venit generos nu mai sunt obligatorii, comercianții ilegali s-au reprofilat și vând formulare care se pot obține gratis de la ghișee. De fapt, nu e vorba de mulți comercianți de acest fel, ci de aceeași persoană care a devenit de mult timp „de-a casei“, fiind cunoscută de mai toți angajații serviciilor care funcționează în clădire. Femeia, care se afla și miercuri la „datorie“, s-a obișnuit însă de mult cu oamenii legii, care au mai „scuturat-o“ din când în când, dar insuficient pentru a o face să renunțe la „serviciu“.

GdS a întrebat Jandarmeria, în februarie, ce măsuri a luat împotriva comercianților ilegali din curtea clădirii de pe Amaradia, după ce a asistat la un moment în care jandarmii craioveni o luau la întrebări chiar pe respectiva femeie. „Activităţile sesizate de dumneavoastră constituie fapte de natură contravenţională, fiind prevăzute şi sancţionate de Legea nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite, personalul Jandarmeriei Române fiind competent să aplice sancţiuni contravenţionale potrivit art. 2 alin. 2 din acest act normativ. În conformitate cu competenţele materiale şi teritoriale conferite de actele normative în vigoare, personalul IJJ Dolj îndeplineşte misiuni specifice, inclusiv în perimetrul sediului Serviciului de Înmatriculări şi Permise Auto, ocazie cu care a procedat la identificarea unor persoane suspecte care nu-şi justificau prezenţa în zonă, luând măsurile necesare în scopul de a asigura un climat normal de ordine şi linişte publică“, a fost răspunsul Inspectoratului de Jandarmi al Județului (IJJ) Dolj. Când GdS a întrebat punctual de măsurile luate împotriva persoanei respective, IJJ a răspuns că „datele solicitate nu intră în categoria informaţiilor de interes public potrivit Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, sens în care ne exprimăm regretul că nu putem detalia activităţile şi măsurile luate de jandarmi“. Amenzile la care face referire Jandarmeria potrivit Legii nr. 12/1990 pornesc de la 500 de lei și ajung până la 1.500 de lei, dar legea prevede și muncă în folosul comunității. La rândul lor, reprezentanții IPJ Dolj au explicat de fiecare dată că știu de existența acestui fenomen al comerțului ilicit în curtea clădirii de pe strada Amaradia și că polițiștii de la Secția 5 au aplicat zeci de amenzi de-a lungul timpului celor care vând ilegal timbre și tipizate.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 14 august 2017

Actualitate

» Austria a descoperit unele produse din ouă contaminate cu insecticid
» New York Times: Coreea de Nord utilizează motoare de rachetă importate din Ucraina
» Scade în Italia numărul migranților sosiți pe mare, dar crește în Spania
» APIA: Livrările de autovehicule noi înregistrează o creştere de 12,5%, în primele şapte luni
» Puiu Popoviciu a fost eliberat la Londra, pe o cauţiune de 200 000 de lire sterline
» ANM: Vremea se va încălzi în perioada următoare, temperaturile vor atinge 34 de grade pe 19 august
» Miliardarul Beny Steinmetz, cercetat penal în România, reținut în Israel
» Epidemie de holeră la cote alarmante în Yemen: 500.000 de persoane infectate
» Toader susţine că procedurile pentru aducerea în țară a lui Popoviciu vor fi demarate când toată documentația va ajunge la Ministerul Justiției
» Deficitul de cont curent a urcat cu 40%, în primele şase luni din acest an
» Producţia industrială a crescut în Uniunea Europeană cu 2,9 %
» Peste 1.500 de permise de conducere, reţinute în trei zile
» Circulaţie bară la bară pe DN1, pe Valea Prahovei
» Puiu Popoviciu a fost reținut în Londra
» Germania: Justiția se confruntă cu un număr mare de cazuri privind refugiații
» Peste 130.000 de petiţii, soluţionate de poliţiştii în primele şase luni
» Paşapoartele ar putea avea termen de valabilitate 10 ani, pentru persoanele peste 25 de ani
» Beny Steinmetz şi Tal Silberstein, implicaţi în dosare de corupţie în România, reţinuti în Israel
» Scandalul ouălor contaminate cu fipronil se extinde
» India: Cel puțin 47 de morți după prăduşirea a două autocare într-o prăpastie
» Portugalia: Cinci persoane, printre care francezi şi germani, răniţi într-o explozie la Lisabona
» Vremea frumoasă până în octombrie
» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri din Oltenia şi din ţară
» Atac terorist în Burkina Faso. 17 morţi, 8 răniţi
» Trei morţi, printre care şi un copil, după ce un microbuz a căzut în râul Dâmbovița

Publireportaj

» Top 10 licitaţii la care încă se mai poate oferta
» Summer Books & Water Library
» Inovarea proceselor şi produselor în cadrul LACUENTA SRL
» Derulare proiect ”Dezvoltarea durabilă a firmei CRISTIANVIG SRL”
» Dotarea SC Novaldi Transconstruct SRL cu utilaje performante

Local

» Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni în OLtenia, la munte şi la mare
» Şcoala de Vară de la Vulpeni, poartă deschisă spre artă

Dolj

» Ziua Forţelor Armate Poloneze, sărbătorită la Craiova
» Poliţist din IPJ Dolj, găsit împuşcat în cap, în toaleta casei părinteşti
» Parcări neregulamentare la poarta statului
» Drept la replică
» Elevi olimpici din Craiova, omiși la premiere

Gorj

» Programări on-line la Serviciul Permise Auto şi Înmatriculări
» Teatrul Dramatic din Târgu Jiu rămâne fără manager
» Weekend de coşmar în Gorj: cinci persoane şi-au pierdut viaţa

Olt

» Olt: Fostul director al Bibliotecii Județene „Ion Minulescu“, Dumitru Ilie, a încetat din viață

Sport

» Simona Halep se menţine pe locul doi în Clasamentul WTA
» Elina Svitolina a câștigat Rogers Cup
» Alexander Zverev l-a învins pe Roger Federer în finala Rogers Cup
» Zlatinski a adus zâmbetele în meciul cu FC Botoșani
» Voleibaliștii de la SCM-U încep pregătirea
» Fotbal / Liga I, ediția 2017/2018 – etapa a 6-a

Sanatate

» Aparatură veche și saloane nerenovate de peste 20 de ani – Clinica de Dermatologie are nevoie de ajutor

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top