Aspersoarele din Parcul „Romanescu“, eşec de la prima picăturăMiile de aspersoare din Parcul „Romanescu“ din Craiova au dat chix de la prima pornire. Sistemul de irigaţii de peste 40 de kilometri pentru care s-a răscolit aproape întregul parc şi s-au plătit milioane de lei este parţial nefuncţional, timp în care spaţiul verde este pârjolit de arşiţă. Ca să pună în funcţiune sistemul automatizat de irigaţii, muncitorii celei mai mari grădini publice din Craiova, proaspăt reabilitată, şi constructorul caută acum aspersoarele cu cazmaua.

Praf și pârjol de patru milioane de lei, așa s-ar putea spune după cum arată în mare parte zona verde din Parcul „Romanescu“, recent modernizat. Nu au trecut nici trei luni de la încheierea recepţiei şi reţeaua de irigaţii din parc dă deja rateuri. O rețea de irigații și de drenaj, respectiv peste 46 de kilometri de conductă şi 4.326 de aspersoare, care a înghiţit milioane de lei, zace acum îngropată în pământ, parţial nefuncţională. În tot acest timp, la temperaturi de aproximativ 40 de grade Celsius, spaţiul verde din imediata vecinătate a aleilor este uscat. Iarbă uscată şi praf, asta vede craioveanul care caută în această perioadă, cu multe grade în termometru, o oază de răcoare. Sistemul de irigaţii este parţial nefuncţional, multe dintre miile de aspersoare au fost acoperite cu pământ şi angajaţii parcului sapă după ele să le descopere. Sistemul funcţionează cu jumătăţi de măsură: aspersoare prin care apa nu străbate la suprafaţă, lipsă de presiune, direcţionare greşită a jetului de apă. Oricât s-au chinuit angajaţii parcului să pornească sistemul de irigaţii la capacitate maximă, acesta s-a poticnit din start. Drept urmare au pus mâna pe cazmale şi pe ghicite au început să caute aspersoarele. „Bani cheltuiți de pomană. Dimineața mai irigă ei, dar udă băncile. Deci sunt bani îngropați în pământ. Nu trece zi să nu se strice ceva. Habar nu au pe unde sunt conductele. Știți cum le caută? Sapă cu cazmaua ca să descopere aspersoarele. Atâția bani cheltuiți de pomană. Puteau să facă altceva. Să reabiliteze podul. Grădina Zoologică este o cazemată de beton“, spune Nicolae Ene, un craiovean care vine zilnic în Parcul „Romanescu“.

Aspersoarele din Parcul „Romanescu“ sunt „uscate“

Când afară este caniculă, multe dintre aspersoarele din parc sunt „uscate“, la fel de uscat este și spațiul verde al parcului, cu iarbă pârjolită din cauza lipsei umidității. Pământul de la marginea aleilor și pe zonele unde s-au făcut lucrările de introducere a conductelor pentru irigarea parcului este crăpat, nici urmă de vegetaţie. „Nici când au fost temperaturile alea ridicate nu au dat drumul. Acum funcționează ici-colo câte unul. Aici, la intrare, mai spre Debarcader, dar în rest…“, afirmă craioveanul George Roșoiu.

Cu excepţia zonei de la intrarea în parc, unde au fost plantate flori ornamentale, şi cea a Debarcaderului, unde sunt straturi cu trandafiri, în rest, de-a lungul aleilor nu se vede nici fir de iarbă, doar praf și pământ uscat, răscolit din loc în loc. Vegetaţia sau mai bine zis buruienile au crescut din abundenţă în partea în care se găsesc copacii. Ici colo, lângă bordurile aleilor, se ivesc mici bălți sau zone umede, cât palma, semn că acolo este un aspersor. Dintre cele care sunt funcționale, multe dau rateuri spre dezamăgirea vizitatorilor. „Aspersoarele sunt prea aproape de bănci. Dacă te așezi să te odihnești te udă. Așa de bine a conlucrat proiectantul cu constructorul că le-au pus prost. Trebuie să le dea măcar altă direcție spre zona verde, dar le este lene“, afirmă Constantin Tender, un craiovean care vine frecvent în Parc.

Garanţie sau nu, un lucru este cert, sistemul de irigaţii din Parcul „Romanescu“ s-a poticnit din start. Fapt pe care îl recunosc şi autorităţile locale craiovene.


„Aspersoarele din parc, unele merg, unele nu prea merg. Suntem în perioada de garanție, este în permanență constructorul acolo. Au fost reluate pe tronsoane toate verificările și pe moment ce apar probleme vor fi remediate. Acolo vor fi mereu probleme. Ele pot fi lovite atunci când se tunde iarba, sunt greu de protejat. Trebuie să fie cineva să le regleze atunci când se dereglează, la fiecare tuns de iarbă“, a declarat Mihail Genoiu, primarul municipiul Craiova.

Parcul Tineretului, parcul verde

În Parcul Tineretului, aspersoarele ţin în viaţă vegetaţia (Foto: bogdan Grosu)

În Parcul Tineretului, aspersoarele ţin în viaţă vegetaţia (Foto: bogdan Grosu)

În Parcul Tineretului, altă grădină publică din oraşul Craiova, altfel stau lucrurile. Aici parcă angajaţii RAADPFL, regia care administrează zonele verzi ale oraşului, lucrează după alte reguli. Spaţiul verde este udat periodic, iarba este tunsă până în apropierea copacilor, straturile cu flori perene, dar şi sezoniere sunt îngrijite. Aspersoarele sunt funcţionale şi irigă zilnic atât spaţiul împădurit, cât şi zona verde cu iarbă şi flori, care se întinde de-a lungul aleii principale. Muncitorii recunosc că sunt probleme cu hidranţii de grădină atunci când tund iarba, dar ei le-au găsit o rezolvare. Înainte de a porni maşina de tuns iarba, însemnează fiecare aspersor cu scopul de-a nu lovi nici unul. Chiar şi atunci când temperaturile trec cu multe grade peste 35, apa ţâşneşte din aspersoarele menite să ţină în viaţă vegetaţia din parc.

La momentul achiziţionării, anul 2010, Primăria Craiova a cheltuit pe instalaţia de irigare automatizată suma de 1,8 milioane de lei plus TVA.Comenteaza acum

Alte stiri

16 aprilie 2019

Primăria Târgu Jiu are un deficit bugetar de opt milioane de lei

Primăria Târgu Jiu înregistrează un deficit în prezent, din cauză că nu beneficiază de sumele necesare pentru a acoperi propunerile din Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pe 2019. Bugetul se află în dezbatere publică şi ar putea să fie aprobat

Sumarul ediției de luni, 17 iulie 2017

Actualitate

» Șoferii cu un comportament adecvat primesc un discount de 50 % la RCA; cei cu risc ridicat vor plăti până la 180%
» Firme cu angajați part-time vor plăti mai mult la contribuții (proiect de ordonață)
» Ministerul Educației: 2.370 de candidați pentru funcția de director
» Dan Voiculescu află marţi dacă poate fi eliberat condiţionat
» Bombă de aviație, găsită pe plaja de la Eforie Sud
» Ministerul Sănătăţii începe o campanie de vaccinare împotriva rujeolei, cu implicarea autorităţilor locale, care trebuie să identifice copiii neimunizaţi
» Italia a amânat aprobarea unei legi, prin care sute de mii de copii ai imigranţilor ar putea primi automat cetăţenie
» Decrete semnate luni de Președintele României, Klaus Iohannis
» ANM: Vreme caldă în Oltenia și valori termice de până la 35 de grade, în intervalul 17-30 iulie
» România are al 7-lea cel mai mare cost al contribuţiilor de asigurări sociale din Europa
» Premierul Tudose: Consideraţi încheiat subiectul impozitului pe cifra de afaceri
» Euro rămâne la 4,56 lei, iar dolarul scade
» A doua rundă de negocieri pentru Brexit
» Inspecția Judiciară a început controlul la DNA
» Sfaturi pentru prevenirea accidentelor rutiere datorate vitezei excesive

Dolj

» A mituit un polițist cu 100 de euro și două sticle de whisky
» Un pui de somn în timpul programului
» Incendii provocate de un chiştoc şi o scânteie
» Doljul geme de gunoaie, Garda de Mediu nu dă amenzi
» 223 de doljeni au plecat la muncă în străinătate, în ultimul an şi jumătate, cu contracte Eures
» Program de vacanță judecătorească la instanțele din Craiova
» Compania de Apă Oltenia ne dă apă nepotabilă la robinet
» Afacerea „Stadionul“
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Încă o hibă a modernizării Parcului Romanescu
» Gunoaie indestructibile
» Dolj: Un poliţist a refuzat o mită de 100 de euro 2 sticle de băuturi alcoolice
» Trafic întrerupt temporar, pe podul Calafat-Vidin
» Craiova: Dosar penal pentru conducere sub influența alcoolului
» Demers unic în ţară pentru formarea practică a studenţilor la Universitatea din Craiova
» Dolj: Razii pe şoselele din judeţ

Gorj

» Gorj: Inspectorii D.S.V.S.A. au făcut controale în sectorul alimentar și al sănătăţii animalelor şi au dat amenzi

Olt

» Olt: Activitate festivă de trecere în corpul ofițerilor

Mehedinţi

» Mehedinţi: Accident mortal la Cujmir

Vâlcea

» Razie de amploare a poliţiştilor din Râmnicu Vâlcea. Peste 200 de maşini au fost oprite în trafic
» Vâlcea: S-a ales cu lemnul confiscat şi cu o amendă de 5000 de lei
» Vâlcea: Întâlnire pe tema situaţiei actuale din oraşul Ocnele Mari

Sport

» „Cupa de Vară“ a rămas la „Han“
» CSO Filiași și-a reluat pregătirile
» Fotbal: Andrei Ivan a semnat pe 5 ani cu FC Krasnodar
» Fotbal / S-a stabilit ora meciului CS Universitatea Craiova – AC Milan
» Fotbal / Exclusiv: Victor Naicu, noul antrenor al echipei CSO Filiași
» Fotbal / Alb-albaștrii încep astăzi pregătirile pentru meciul cu ilfovenii de la Chiajna
» Fotbal / Mihai Teja l-a înlocuit pe Ștefan Nanu la Pandurii
» Simona Halep se menţine pe doi WTA

Bani & Afaceri

» S-au înmulțit profesioniștii în Oltenia, PFA-uri și firme

Educatie

» Grădinițe deschise pe perioada verii
» Echipă de 10 la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top