Administraţia Naţională de Meteorlogie a transmis estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 19 iunie – 2 iulie. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

În Oltenia, temperatura va fi în creștere treptată, de la o medie a maximelor în jur de 28 de grade, până spre 34…35 de grade în intervalul 24-28  iunie, când vremea va deveni caniculară în zonele de câmpie. Spre sfârșitul celor două săptămâni de prognoză este posibilă o răcorire treptată a vremii, media maximelor urmând să coboare spre 30 de grade. Și media regională a temperaturilor minime va fi tot mai ridicată, cele mai ridicate valori, în jur de 18…19 grade, urmând a se înregistra în intervalul 24 – 29 iulie, când în zonele de câmpie sunt posibile și nopți tropicale. În  intervalul 27  iunie – 2  iulie  va  fi  ridicată  probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și local cantități de apă mai însemnate.

La munte, vremea se va încălzi, de la o medie a temperaturilor maxime în jur de 16 grade, până spre 22 de grade în intervalul 24 – 28 iunie. În 22 iunie, pe fondul instabilității atmosferice mai accentuate, se  va  produce  o  ușoară  scădere  de  temperatură.  În  același  sens  vor  evolua  și temperaturile  minime,  cele  mai  ridicate  valori  urmând  să  atingă  o  medie  de  12…13  grade. Spre sfârșitul celor două săptămâni de prognoză vremea se va răci ușor, până spre o medie a maximelor în jur de 17 grade și a minimelor de 8…10 grade. Probabilitatea de apariție a averselor, descărcărilor electrice și cantităților de apă local mai însemnate va fi mai ridicată în intervalele 21 – 24 iunie și 27 iunie – 2 iulie.

La mare, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel încât pe 21 iunie media regională a maximelor  se  va  situa  în  jurul  valorii de  30  de  grade.  În  22  iunie  se  va  produce  o  ușoară răcorire,  însă  ulterior,  până  spre  finalul  primei  săptămâni,  vremea  va  deveni  călduroasă,  cu medii ale temperaturilor maxime de 29…30 de grade. În a doua săptămână de prognoză nu se  vor  înregistra  variații semnificative  ale  regimului  termic,  media  maximelor  urmând  a  fi  de 27…28  de  grade.  Media  temperaturilor  minime  din  acest  interval  va fi  de  17…18  grade,  cu valori mai ridicate în perioada 24 – 26 iunie, spre 19…20 de grade. Aversele locale,  în  general  slabe cantitativ, au  probabilitate  mai  mare  de  apariție  în intervalele 20 – 23 iunie și 28 iunie – 2 iulie.

Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.