17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia, la munte şi la mare

Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia, la munte şi la mare

Administraţia Naţională de Meteorlogie a transmis estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 19 iunie – 2 iulie. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

În Oltenia, temperatura va fi în creștere treptată, de la o medie a maximelor în jur de 28 de grade, până spre 34…35 de grade în intervalul 24-28  iunie, când vremea va deveni caniculară în zonele de câmpie. Spre sfârșitul celor două săptămâni de prognoză este posibilă o răcorire treptată a vremii, media maximelor urmând să coboare spre 30 de grade. Și media regională a temperaturilor minime va fi tot mai ridicată, cele mai ridicate valori, în jur de 18…19 grade, urmând a se înregistra în intervalul 24 – 29 iulie, când în zonele de câmpie sunt posibile și nopți tropicale. În  intervalul 27  iunie – 2  iulie  va  fi  ridicată  probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și local cantități de apă mai însemnate.

La munte, vremea se va încălzi, de la o medie a temperaturilor maxime în jur de 16 grade, până spre 22 de grade în intervalul 24 – 28 iunie. În 22 iunie, pe fondul instabilității atmosferice mai accentuate, se  va  produce  o  ușoară  scădere  de  temperatură.  În  același  sens  vor  evolua  și temperaturile  minime,  cele  mai  ridicate  valori  urmând  să  atingă  o  medie  de  12…13  grade. Spre sfârșitul celor două săptămâni de prognoză vremea se va răci ușor, până spre o medie a maximelor în jur de 17 grade și a minimelor de 8…10 grade. Probabilitatea de apariție a averselor, descărcărilor electrice și cantităților de apă local mai însemnate va fi mai ridicată în intervalele 21 – 24 iunie și 27 iunie – 2 iulie.

La mare, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel încât pe 21 iunie media regională a maximelor  se  va  situa  în  jurul  valorii de  30  de  grade.  În  22  iunie  se  va  produce  o  ușoară răcorire,  însă  ulterior,  până  spre  finalul  primei  săptămâni,  vremea  va  deveni  călduroasă,  cu medii ale temperaturilor maxime de 29…30 de grade. În a doua săptămână de prognoză nu se  vor  înregistra  variații semnificative  ale  regimului  termic,  media  maximelor  urmând  a  fi  de 27…28  de  grade.  Media  temperaturilor  minime  din  acest  interval  va fi  de  17…18  grade,  cu valori mai ridicate în perioada 24 – 26 iunie, spre 19…20 de grade. Aversele locale,  în  general  slabe cantitativ, au  probabilitate  mai  mare  de  apariție  în intervalele 20 – 23 iunie și 28 iunie – 2 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS