Craiova, invadată de căpuşe

Copiii sunt cei mai predispuși mușcăturilor de căpușe


În Craiova, din luna martie și până în prezent 237 de craioveni au fost înțepați de căpușe. Atâta timp cât în Bănie nu s-a făcut până la acest moment dezinsecția pe domeniul public, iar unele dintre grădinile și spațiile verzi ale orașului sunt invadate de vegetație, căpușele sunt un pericol pentru cei care ies în parcuri și chiar în grădina de lângă bloc.

Craiovenii se plâng că parcurile și zonele verzi ale orașului sunt invadate de căpușe, iar SC Salubritate Craiova SRL întârzie cu dezinsecția. Locuitorii urbei spun că animalele de companie riscă să se umple de căpușe, dacă sunt lăsate libere prin iarbă, iar copiii nu se pot juca în parcuri din același motiv. În fapt, în unele dintre parcurile Craiovei și pe foarte multe spații verzi din jurul blocurilor, iarba nu a fost tunsă la timp, locurile fiind năpădite de vegetație. Aici, RAADPFL are o bilă neagră, fiindcă se ocupă cu precădere de parcurile și grădinile centrale, spațiile verzi din preajma blocurilor fiind lăsate de izbeliște. Astfel de exemple avem în Parcul „Nicolae Romanescu“, în spațiul verde de pe Calea Severinului, în imediata vecinătate a blocurilor ANL, în grădinile blocurilor din zona George Enescu, Calea Severinului și exemplele pot continua. „Aș dori să știu când se face dezinsecția împotriva căpușelor în Craiova. Avem animale de curte care sunt pline de căpușe, nu putem lăsa copiii să mai alerge prin iarbă“, spune Nicoleta Ionică, într-un e-mail transmis pe adresa redacției. Pe bună dreptate, craioveanca vrea să afle când vor fi stârpite insectele care prezintă un real pericol pentru om și animale și care pot transforma o plimbare în parc sau o ieșire în grădina blocului într-o întâmplare neplăcută. În această situație s-a aflat și o familie din Craiova, care s-a prezentat la finalul săptămânii trecute în Urgența Spitalului de Boli Infecțioase cu copilul care a fost înțepat de căpușă pe pleoapa unuia dintre ochi. Scoaterea căpușei de pe pleoapa copilului a fost atât de dificilă, încât a fost necesară o intervenție chirurgicală. De fapt, reprezentanții Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“ Craiova confirmă că, în ultimele luni, numărul persoanelor înțepate de căpușe este destul de mare. „Începând cu luna martie și până în prezent, la Spitalul Clinic de boli infecțioase și Pneumoftiziologie «Victor Babeș» Craiova s-au prezentat 237 de pacienți, susținând că au fost înțepați de căpușe. Este cunoscut faptul că în această perioadă numărul persoanelor înţepate de căpușe este în creștere“, a declarat dr. Constantin Ecobici, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Craiova.

Căpușele, un pericol

Căpușele pot fi foarte periculoase atât pentru copii, cât și pentru adulți nu atât prin mușcătura în sine, ci prin bolile pe care le pot transmite.

Ieri, în Parcul „Romanescu“, zeci de copii însoțiți de părinți sau bunici se jucau pe alei sau în spațiul verde, unde iarba trecea cu mult de gleznă și din care motiv, cei mai mulți dintre adulți îi avertizau pe micuți să nu intre în acel perimetru.

„Este cam mare iarba, dar evităm să intrăm în iarbă. Nu îl lăsăm pe cel mic să intre în zonele în care iarbă este mai mare. Este pericol cu căpușele. Nu am avut probleme până acum. Evităm, pe cât posibil, pentru că îmi este tare teamă pentru cel mic, dar trebuie să-l aducem la plimbare și la joacă în parc. Nu cred că s-a făcut dezinsecția, iarba nu s-a tuns. E pericol“, spune Constanța Vică, bunica unui băiețel de aproape doi anișori. De câte ori copilul ajunge în apropierea spațiului cu iarbă, femeia îl strigă, avertizându-l cu „Nu este voie !“.

La câteva bănci distanță, alți bunici sunt cu nepoțica la joacă. Fetița este ținută doar pe alee, în apropierea băncii, fără să înainteze în spațiul verde.


„Nu prea o lăsăm pe cea mică să se joace prin iarbă, pentru că ne ferim tocmai din cauza căpușelor sau a altor insecte. Până acum nu am avut probleme, dar iarba este prea mare și nu știm dacă s-a făcut dezinsecția“, spune Iulica Nicolae, o bunică aflată la plimbare cu nepoțica în Parcul „Nicolae Romanescu“.

Cei mai mulți dintre vizitatorii din parc consideră că o simplă plimbare pe aleile parcului sau o ședere pe o bancă nu este o primejdie. „Copiii sunt cei mai expuși pentru că ei aleargă prin parc. Eu nu am avut până acum probleme de felul acesta, nu am nici animale de companie“, spune Ștefana Sima.

Dezinsecția în Craiova, încurcată de vreme

În acest an, sunt prevăzute să se desfășoare, alternativ, trei campanii de dezinsecție prin pulverizare aeriană și alte patru prin pulverizare terestră, fiind incluse zonele în care există condiții propice pentru înmulțirea țânțarilor, cum ar fi parcurile, lacurile și spațiile verzi din cartiere. Numai că reprezentanții Salubrității spun că vremea ploioasă le-a cam „dat peste cap“ dezinsecția.

„Prima etapă a dezin-secției pe domeniul public din acest an va avea loc cel mai probabil la sfârșitul acestei luni, însă desfășurarea acesteia depinde foarte mult de condițiile meteo înregistrate în Craiova. Pe această cale dorim să le reamintim persoanelor fizice și juridice că au obligația să efectueze dezinsecția, dezinfecția și deratizarea în spațiile construite pe care le dețin, pe terenurile virane sau cu orice altă destinație. Societatea noastră intervine în aceste cazuri doar la comanda proprietarilor, contra cost. Totodată facem apel și la asociațiile de proprietari din Craiova, care trebuie să efectueze în subsolurile condominiilor pe care le administrează operațiunea de dezinsecție, astfel încât operațiunea noastră să fie eficientă. Prima etapă a dezinsecției pe domeniul public va avea loc prin pulverizare aeriană, când noi preconizăm că vom putea apela la avionul pe care l-am închiriat în acest scop, pentru a împrăștia deasupra Craiovei substanțe împotriva insectelor dăunătoare. Este vorba de substanțe din grupa a III-a de toxicitate, avizate de Ministerul Sănătății“, a declarat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt SC Salubritate Craiova SRL.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 23 mai 2017

Actualitate

» Zece miliarde de euro pe an ajutoare sociale: În România, cel mai bine plătit este statul degeaba
» 40% din tichetele Rabla s-au epuizat
» PNL sesizează CCR cu privire la legea pentru eliminarea avizului CSAT la numirea directorului DGPI
» APIA: Vânzările de autovehicule noi, creștere de 12,6%, în primele patru luni
» Ungaria și România discută despre ridicarea unui gard la frontiera comună
» A fost constituită și lansată oficial rețeaua de grupuri civice “Contract România”
» Vâlcea: Se deschide o nouă sesiune de cereri de proiecte pentru submăsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole
» A murit actorul britanic Roger Moore
» Proteste anunţate în București, astăzi, după ce senatorii au adoptat tacit Legea Grațierii
» Iohannis a promulgat Legea de aprobare a OUG 9/2017, care prevede majorarea cu 30% a indemnizatiilor alesilor locali
» Legea grațierii a trecut tacit de Senat, în forma dorită de Dragnea și Tăriceanu
» Ambasada Statelor Unite în România invită studenţii şi liceeni să participe la programul Elie Wiesel Study Tour
» Deputaţii votează marţea viitoare cererea DNA în cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu
» MAE: Se fac demersuri pentru a afla dacă există români afectaţi de atacul din Manchester
» Marea Britanie: Un centru comercial din Manchester a fost evacuat. Martorii vorbesc despre o „bubuitură“

Publireportaj

» Mario Ovidiu Oprea: „Garantez pentru administrație fără figurație“
» Helin, un nume echivalent cu perfecțiunea în organizarea de evenimente
» HARMONY DECOR organizează workshop Ceresit în Craiova
» Adrian Prisnel: Dacă nu schimbi nimic nu se schimbă nimic

Local

» Nepoți bătuți crunt de bunicul patern, care îi avea în grijă

Dolj

» Nuntă cu peripeţii: Minivacanță și la căsătoriile civile
» Blonda lui Iliescu, la Parchet?
» Strada Henry Ford, două luni de reparații și restricții rutiere
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Primăria Craiova doarme cu Codul Rutier în brațe
» Fii sănătos. Alege serios!
» Studentii nostri pot mai mult
» Alegerile locale parțiale pentru primari vor avea loc în 49 de localități din 32 de județe
» Craiova: Promenadă artistică în Parcul “Nicolae Romanescu”
» Craiova: Circulaţia tramvaielor a fost reluată
» Dolj: Concursul “Cu viaţa mea apăr viaţa” şi-a desemnat câştigătorii

Gorj

» Disponibilizaţii de la CEO beneficiază de servicii de preconcediere
» Începe Festivalul Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi“
» Motoare încinse şi muzică la Rockfest Transalpina
» Baza de Tratament de la Săcelu se deschide pe 15 iunie
» Gorj: Protecția Copilului cere revenirea în familie pentru copilul agresat de mamă
» Gorj: Festival studenţesc la Târgu Jiu
» Gorj: Daniel Şurlea a devenit preşedintele CAS Gorj
» Gorj: Femeie acuzată că a furat dintr-un supermarket

Olt

» Noul subprefect de Olt și-a preluat oficial atribuțiile
» Locuitorii Slatinei și ai comunelor învecinate se pot pensiona cu doi ani mai devreme

Sport

» Tenismenii craioveni, pe podium la Constanţa
» Ajax și United luptă pentru trofeul Ligii Europa
» Dinamyk și CSS s-au oprit în faza zonală
» Elevii lui Costel Dumitrașcu și-au primit medaliile
» Fotbal / Meci tare la Ișalnița

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Programul Inspire Cinema Craiova în perioada 26 mai – 1 iunie

Opinii

» Oameni

Top