20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova, invadată de căpuşe

Craiova, invadată de căpuşe

Copiii sunt cei mai predispuși mușcăturilor de căpușe
Copiii sunt cei mai predispuși mușcăturilor de căpușe

În Craiova, din luna martie și până în prezent 237 de craioveni au fost înțepați de căpușe. Atâta timp cât în Bănie nu s-a făcut până la acest moment dezinsecția pe domeniul public, iar unele dintre grădinile și spațiile verzi ale orașului sunt invadate de vegetație, căpușele sunt un pericol pentru cei care ies în parcuri și chiar în grădina de lângă bloc.

Craiovenii se plâng că parcurile și zonele verzi ale orașului sunt invadate de căpușe, iar SC Salubritate Craiova SRL întârzie cu dezinsecția. Locuitorii urbei spun că animalele de companie riscă să se umple de căpușe, dacă sunt lăsate libere prin iarbă, iar copiii nu se pot juca în parcuri din același motiv. În fapt, în unele dintre parcurile Craiovei și pe foarte multe spații verzi din jurul blocurilor, iarba nu a fost tunsă la timp, locurile fiind năpădite de vegetație. Aici, RAADPFL are o bilă neagră, fiindcă se ocupă cu precădere de parcurile și grădinile centrale, spațiile verzi din preajma blocurilor fiind lăsate de izbeliște. Astfel de exemple avem în Parcul „Nicolae Romanescu“, în spațiul verde de pe Calea Severinului, în imediata vecinătate a blocurilor ANL, în grădinile blocurilor din zona George Enescu, Calea Severinului și exemplele pot continua. „Aș dori să știu când se face dezinsecția împotriva căpușelor în Craiova. Avem animale de curte care sunt pline de căpușe, nu putem lăsa copiii să mai alerge prin iarbă“, spune Nicoleta Ionică, într-un e-mail transmis pe adresa redacției. Pe bună dreptate, craioveanca vrea să afle când vor fi stârpite insectele care prezintă un real pericol pentru om și animale și care pot transforma o plimbare în parc sau o ieșire în grădina blocului într-o întâmplare neplăcută. În această situație s-a aflat și o familie din Craiova, care s-a prezentat la finalul săptămânii trecute în Urgența Spitalului de Boli Infecțioase cu copilul care a fost înțepat de căpușă pe pleoapa unuia dintre ochi. Scoaterea căpușei de pe pleoapa copilului a fost atât de dificilă, încât a fost necesară o intervenție chirurgicală. De fapt, reprezentanții Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“ Craiova confirmă că, în ultimele luni, numărul persoanelor înțepate de căpușe este destul de mare. „Începând cu luna martie și până în prezent, la Spitalul Clinic de boli infecțioase și Pneumoftiziologie «Victor Babeș» Craiova s-au prezentat 237 de pacienți, susținând că au fost înțepați de căpușe. Este cunoscut faptul că în această perioadă numărul persoanelor înţepate de căpușe este în creștere“, a declarat dr. Constantin Ecobici, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Craiova.

Căpușele, un pericol

Căpușele pot fi foarte periculoase atât pentru copii, cât și pentru adulți nu atât prin mușcătura în sine, ci prin bolile pe care le pot transmite.
Ieri, în Parcul „Romanescu“, zeci de copii însoțiți de părinți sau bunici se jucau pe alei sau în spațiul verde, unde iarba trecea cu mult de gleznă și din care motiv, cei mai mulți dintre adulți îi avertizau pe micuți să nu intre în acel perimetru.
„Este cam mare iarba, dar evităm să intrăm în iarbă. Nu îl lăsăm pe cel mic să intre în zonele în care iarbă este mai mare. Este pericol cu căpușele. Nu am avut probleme până acum. Evităm, pe cât posibil, pentru că îmi este tare teamă pentru cel mic, dar trebuie să-l aducem la plimbare și la joacă în parc. Nu cred că s-a făcut dezinsecția, iarba nu s-a tuns. E pericol“, spune Constanța Vică, bunica unui băiețel de aproape doi anișori. De câte ori copilul ajunge în apropierea spațiului cu iarbă, femeia îl strigă, avertizându-l cu „Nu este voie !“.
La câteva bănci distanță, alți bunici sunt cu nepoțica la joacă. Fetița este ținută doar pe alee, în apropierea băncii, fără să înainteze în spațiul verde.
„Nu prea o lăsăm pe cea mică să se joace prin iarbă, pentru că ne ferim tocmai din cauza căpușelor sau a altor insecte. Până acum nu am avut probleme, dar iarba este prea mare și nu știm dacă s-a făcut dezinsecția“, spune Iulica Nicolae, o bunică aflată la plimbare cu nepoțica în Parcul „Nicolae Romanescu“.
Cei mai mulți dintre vizitatorii din parc consideră că o simplă plimbare pe aleile parcului sau o ședere pe o bancă nu este o primejdie. „Copiii sunt cei mai expuși pentru că ei aleargă prin parc. Eu nu am avut până acum probleme de felul acesta, nu am nici animale de companie“, spune Ștefana Sima.

Dezinsecția în Craiova, încurcată de vreme

În acest an, sunt prevăzute să se desfășoare, alternativ, trei campanii de dezinsecție prin pulverizare aeriană și alte patru prin pulverizare terestră, fiind incluse zonele în care există condiții propice pentru înmulțirea țânțarilor, cum ar fi parcurile, lacurile și spațiile verzi din cartiere. Numai că reprezentanții Salubrității spun că vremea ploioasă le-a cam „dat peste cap“ dezinsecția.
„Prima etapă a dezin-secției pe domeniul public din acest an va avea loc cel mai probabil la sfârșitul acestei luni, însă desfășurarea acesteia depinde foarte mult de condițiile meteo înregistrate în Craiova. Pe această cale dorim să le reamintim persoanelor fizice și juridice că au obligația să efectueze dezinsecția, dezinfecția și deratizarea în spațiile construite pe care le dețin, pe terenurile virane sau cu orice altă destinație. Societatea noastră intervine în aceste cazuri doar la comanda proprietarilor, contra cost. Totodată facem apel și la asociațiile de proprietari din Craiova, care trebuie să efectueze în subsolurile condominiilor pe care le administrează operațiunea de dezinsecție, astfel încât operațiunea noastră să fie eficientă. Prima etapă a dezinsecției pe domeniul public va avea loc prin pulverizare aeriană, când noi preconizăm că vom putea apela la avionul pe care l-am închiriat în acest scop, pentru a împrăștia deasupra Craiovei substanțe împotriva insectelor dăunătoare. Este vorba de substanțe din grupa a III-a de toxicitate, avizate de Ministerul Sănătății“, a declarat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt SC Salubritate Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS